Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Dark Tranquillity - Lost to Apathy
Jaar van release: 2004
Label: Century Media Records
Dark Tranquillity - Lost to Apathy
Ondanks dat de briljante kwaliteit van The Gallery en Projector schijnbaar tot het verleden behoort, volg ik Dark Tranquillity nog steeds met plezier. De band lijkt wat vastgelopen te zijn in z'n ontwikkelingsproces, maar de laatste twee albums Haven en Damage Done bevatten voldoende sterke nummers om een flink aantal beluisteringen te rechtvaardigen.

Om het wachten op de opvolger van Damage Done (2002) wat comfortabeler te maken, brengt Dark Tranquillity's label Century Media nu een EP op de markt, met daarop een aantal voorproefjes van de aankomende langspeler. Het gaat hier in de eerste plaats om het nummer Lost to Apathy, dat ook op het volgende album te vinden is. Tot recentelijk heb ik de kritiek op Dark Tranquillity's vermeende stagnatie laconiek weggewuifd, maar na het horen van dit nieuwe materiaal blijkt dat het toch wel eens een probleem zou kunnen vormen. De nieuwe track ligt namelijk min of meer in het verlengde van Damage Done, terwijl juist nu een heruitvinding van hun geijkte Gothenburg-sound wel op z'n plaats was geweest. Overigens moet ik zeggen dat het op zich een prima nummer is.

Derivation tnb is een soort medley van gewijzigde stukken van een aantal nummers van het nieuwe album. Het resultaat is een typische, aardige B-side track. De 'chaos seed remix' van The Endless Feed, eveneens in oorspronkelijke vorm te vinden op de aankomende plaat, is een stuk interessanter. Met veel elektronica en effecten, zou dit een interessante wending zijn voor de band. If only…
Ten slotte zijn daar nog een fraaie live-versie van het Projector-nummer Undo Control (ook al op de dvd), een aardige clip van Lost to Apathy en een screensaver. Het kan niet op!

24 januari verschijnt het nieuwe album Character. In de tussentijd hebben de diehards dit aardige schijfje om zich tegoed aan te doen. Voor een kritische fan als ondergetekende is Lost to Apathy echter reden om zich wat zorgen te maken omtrent de creatieve toekomst van de band. Over een kleine drie maanden zullen we zien of die zorgen terecht waren.

Tracklist:
1. Lost to Apathy
2. Derivation TNB
3. The Endless Feed (chaos seed remix)
4. Undo Control (live)

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 14 november 2004

Koop dit album in

Meer Dark Tranquillity:

[ Terug naar de Album Reviews ]