Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Abydos - The Little Boy’s Heavy Mental Shadow Opera About the Inhabitants of his Diary
Jaar van release: 2004
Label: InsideOut Music
Abydos - The Little Boy’s Heavy Mental Shadow Opera About the Inhabitants of his Diary
Zoals inmiddels wel bekend zal zijn, is Abydos een soloproject van Andy Kuntz, de zanger van de Duitse progmetal band Vanden Plas. Daar de beste man over een vrij markante stem beschikt, zullen mensen die niet van zijn zang houden wellicht hun bedenkingen hebben bij dit project. Die mensen kan ik echter geruststellen: op dit album (met overigens de meest onmogelijke titel die ik in lange tijd de revue heb zien passeren) zingt Andy vele malen gevarieerder dan bij zijn vaste band. Niet alleen hoge uithalen, maar ook verrassend veel ingetogen, emotionele passages, die bijzonder goed klinken.

Het is dan ook deze afwisseling tussen kalme en wat heftigere passages dat dit album gedurende de volledige zeventig minuten interessant houdt. Nummers als You Broke the Sun,, Far Away From Heaven en Radio Earth zitten in feite niet al te moeilijk in elkaar, maar vallen juist door hun eenvoud op. Stuk voor stuk gevoelige, songgerichte nummers die een sterke indruk achter laten. In schril contrast hiermee staan hardere en ook compositorisch gezien ingewikkelder in elkaar zittende nummers als Silence, Coppermoon (met een geweldig, pakkend refrein), het in instrumentaal opzicht uitstekend in elkaar zittende God’s Driftwood en het ‘spacy’, aan Ayreon herinnerende Wildflowersky. Zaken als het sporadisch gebruikte koor en akoestische gitaarpartijen maken het geheel af.

Deze plaat schijnt een conceptalbum te zijn, maar eerlijk gezegd ben ik een beetje uitgekeken op die verplichte samenhang tussen alle nummers. Het lijkt bovendien een beetje een trend te gaan worden de laatste tijd. Hoe dan ook, The Little Boy’s Heavy Mental Opera is een intrigerend en afwisselend album geworden (concept of niet), waar liefhebbers van bands als Vanden Plas (dat lijkt me duidelijk), Pain of Salvation en wellicht tolerante Dream Theater-fans (waar er toch wel genoeg van moeten zijn) zeker mee uit te voeten zullen kunnen.

Tracklist:
1. The Inhabitants Of His Diary
2. You Broke The Sun
3. Silence
4. Far Away From Heaven
5. Coppermoon (the other side)
6. Hyperion Sunset
7. God´s Driftwood
8. Radio Earth
9. Abydos
10. Green´s Guidance For A Stategy Adventure Game
11. Wildflowersky
12. A Boy Named Fly

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 25 september 2004

Koop dit album in

Meer Abydos:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een_Metalfan op 26-09-2004 om 19:33u

Dit klinkt interessant. alleen heeft het wel een overdreven lange titel

Reactie van Een_Metalfan op 26-09-2004 om 19:34u
Score: 85 / 100

Dit is een geweldig album van dhr. Kuntz. Nu maar wachten op de nieuwe Vanden plas.

Reactie van Skilgannon op 27-12-2004 om 13:49u
Score: 90 / 100

Dit is één van de beste albums die ik dit jaar gekocht heb. Bangelijk goed is meer de term. Tuurlijk zijn er veel goede en nog veel betere albums maar deze staat in mijn top 10 van 2004