Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Dawn Ray'd - To Know The Light
Jaar van release: 2023
Label: Prosthetic Records

 -

Dawn Ray'd loopt al sinds 2015 rond in de Britse underground. Het drietal heeft met de jaren ook best wat naamsbekendheid verworven in verschillende undergroundniches. Het vioolspel van zanger Simon Barr en de overduidelijke linkse sympathieën die de band erop nahoudt, hebben daar wel voor gezorgd. To Know The Light is langspeler nummer drie, waarop de Britten naar eigen zeggen nog meer elementen en invloeden dan hiervoor in hun extreme metal hebben gestopt.

De muziek op het album wordt gekenmerkt door voornamelijk folky black metal. Melodieuze riffs voeren de boventoon en worden ondersteund door instrumenten als de viool en piano. Barrs zangstijl is vaak klassiek blackmetalgekrijs, dat goed past bij de muziek. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van zuivere samenzang, dat erg goed past bij de overige folkelementen. In Sepulchre (Don't Vote) worden de folkelementen grotendeels achterwege gelaten en laat Dawn Ray'd horen dat het ook weinig problemen heeft met het maken van rechttoe rechtaan blackmetalnummers. Shadows Of The Past klinkt juist wat experimenteler. De stampende beat wordt ondersteund door diepe grunts, waarmee het nummer compleet anders klinkt dan de rest van het album.

In meerdere composities laten de heren metal helemaal los en focussen ze zich meer op de folkaspecten in hun muziek. Zo is Requital een a capella-folknummer dat doet denken aan (oude) Engelse protestliederen. Het nummer zou zo om een kampvuur of tijdens een staking gezongen kunnen worden. Freedom In Retrograde is een hoogtepunt. Barrs zuivere stem is pakkend en de mooie folkmuziek is een fijne afwisseling tussen al het blackmetalgeweld. Het nummer hangt een beetje tussen de rustigere kant van folkpunk en, vooral door de fijne repetitieve drums, psychedelische muziek in. Cruel Optimisms probeert iets vergelijkbaars te doen. Barrs vioolspel staat op de voorgrond, terwijl hij er rustig overheen praat. Het nummer slaat de plank echter een beetje mis, aangezien het niet als intro voor In The Shadows Of The Past dient, noch als outro voor Sepulchre (Don't Vote), maar ook niet interessant genoeg is om losstaand beluisterd te worden.

Dit is een probleem dat het album als geheel ook heeft. De cohesie mist een beetje. Op het hiervoor genoemde nummer na zijn alle nummers afzonderlijk op zijn minst degelijk en op zijn best goed, maar ze passen te vaak niet goed bij elkaar. Zeker wanneer de band de metalklanken loslaat, gebeurt dat erg abrupt. Afzonderlijk zijn deze nummers best goed, maar er zit geen overgang voor of na tussen het rustige spel en het geraas. Hoe belangrijk je dit kritiekpunt vindt, moet je uiteraard voor jezelf bepalen. Muzikaal is To Know The Light namelijk best het luisteren waard. Fans van Agalloch en Winterfylleth, maar ook Windir en Ashenspire kunnen hier vast wel wat mee.

Tracklist:
1. The Battle Of Sudden Flame
2. Ancient Light
3. Inferno
4. Requital
5. Sepulchre (Don't Vote)
6. Cruel Optimisms
7. In The Shadow Of The Past
8. Freedom In Retrograde
9. Wild Fire
10. Go As Free Companions

Score: 75 / 100

Reviewer: Sam
Toegevoegd: 20 april 2023

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.