Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Fluisteraars - Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking
Jaar van release: 2021
Label: Eisenwald
Fluisteraars - Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking
Het Nederlandse Fluisteraars is al sinds Dromers (2014) een excellente exponent van de vaderlandse blackmetalscene. Met dat debuut – en de in 2015 verschenen opvolger Luwte – maakt het gezelschap uit Gelderland indruk met zijn hypnotiserende, uitgesponnen composities, die invloeden van Drudkh, Wolves In The Throne Room en Urfaust bevatten. Met veel ruimte voor meanderende riffs en atmosferische invloeden weet Fluisteraars zijn lange, op het eerste gehoor nogal monotone nummers veel diepgang mee te geven. Het hoogtepunt van de band volgt met het in 2020 verschenen Bloem. Op dat album laat Fluisteraars een verrijking en verdieping van zijn sound horen, die naar meer smaakt.

Wie hoopt dat gitarist/bassist en drummer Mink Koops (Galg, Knoest, Nusquama, Solar Temple, Bong Breaker) en frontman Bob Mollema (ex-Mondvolland) met deze vierde langspeler op hetzelfde avontuurlijke pad verdergaan, komt van een koude kermis thuis. Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking lijkt namelijk eerder een tegenreactie – een terugkeer naar de primitieve basis van de black metal. De drie nummers zijn lang – afsluiter Verscheuring In De Schemering tikt zelfs de grens van twintig minuten aan – maar beduidend minder verfijnd dan de bij vlagen door Laster geïnspireerde tracks op Bloem. Ook voor aanvullende instrumentatie (op het vorige album horen we piano, tamboerijn, pauken, trompet en trombone) is bijna geen plek.

Is het album daarmee slecht? Geenszins, want qua uitvoering stelt Fluisteraars nooit teleur. De muziek zit qua opbouw nog steeds geweldig in elkaar. De band schudt de ijzige, meeslepende riffs moeiteloos uit zijn mouw, waardoor de lange tracks de aandacht goed weten vast te houden. Opener Het Overvleugelen Der Meute wisselt felle, monotone riffs en op cascadiaanse leest geschoeide, hypnotiserende drumroffels met perfect getimede, melancholische vertragingen. Datzelfde geldt voor het kolkende Brand Woedt In Mijn Graf en de monumentale afsluiter Verscheuring In De Schemering, dat gerust als pronkstuk van het nieuwe album gezien mag worden.

Toch scoort Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking beduidend minder dan zijn uitstekende voorganger. Dat komt omdat de drie nummers alle ontsierd worden door volstrekt nutteloze, minutenlange intermezzo’s, die uit niets meer bestaan dan wat basale, tribale drumritmes en rare flarden gitaarnoise. De laatste minuut van Brand Woedt In Mijn Graf wordt ontsierd door dissonante herrie en een soort koeienbellen. Het idee erachter ontgaat me, maar het werkt vooral sfeerdodend. Ook de afsluitende track mondt uit in zo’n vervelende fröbelsessie zonder duidelijke structuur, als een soort dronkemansgepruts dat kant noch wal raakt.

Wie door dat soort mislukte experimentatie heen kan luisteren, hoort drie primitieve, maar overtuigende blackmetalnummers van een band die keer op keer laat horen tot de betere van de vaderlandse scene te behoren.

Tracklist:
1. Het Overvleugelen Der Meute
2. Brand Woedt In Mijn Graf
3. Verscheuring In De Schemering

Score: 72 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 1 november 2021

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.