Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

High Reeper / Hippie Death Cult - Doom Sessions Vol. 5
Jaar van release: 2021
Label: Heavy Psych Sounds

High Reeper / Hippie Death Cult - Doom Sessions Vol. 5

Het label Heavy Psych Sounds is sinds vorig jaar druk bezig met het uitbrengen van split-albums onder de noemer Doom Sessions. Bands brengen daarop nieuw eigen materiaal ten gehore. Waar het in eerdere sessies de beurt was aan brutere doom- en sludgebands als Bongzilla en Conan, gaat het er met Vol.5 aanzienlijk rustiger aan toe.

De eerste drie nummers zijn toebedeeld aan het uit Philadelphia afkomstige High Reeper. Deze band is inmiddels ingekrompen tot een viertal en brengt een smeuïge mix van Black Sabbath ten tijde van de eerste vier albums en stonerinvloeden. De rauwe zang van Zach Thomas draagt aan het oude Black Sabbath-gevoel zeker een steentje bij, maar hij is allerminst een exacte Ozzy-kloon. Waar het tempo van de nummers op de eerste twee albums tamelijk vlot is, doet High Reeper het nu in twee nummers wat rustiger aan en dat bevalt ook goed. Het van een slepende riff voorziene Withering Decay steekt er met kop en schouders bovenuit en bevat een lange gitaarsolo, terwijl Zach in het eerste gedeelte verrassend melodieus uit de zanghoek komt.

Hippie Death Cult krijgt twee nummers toebedeeld, maar heeft wel een minuutje meer inbreng op deze split. Laat dat nou toch heel erg jammer zijn, maar dat geldt feitelijk al voor de aanwezigheid. Met doom heeft de muziek van dit uit Portland afkomstige viertal namelijk niets te maken. Er wordt een stevig potje gerockt en het vliegt alle kanten op, behalve dus naar de doomkant. Het snelle tweede gedeelte van Towards Infinity dat voorzien is van een mooie gitaarsolo, swingt als een klok. Dat dan weer wel. Maar voor doomfans is deze band niet bijster interessant.

Doom Sessions Vol.5 kunnen we derhalve betitelen als een halve miskleun en een onbegrijpelijke uitgave, zeker na de eerste vier prima platen. Of de fans van beide bands het er voor over zullen hebben om voor een kwartiertje nieuwe muziek van hun favoriete band dit vinyl aan te schaffen, valt ernstig te betwijfelen.

Tracklist:
1. Vermillion Iron
2. Winter King/Devil's Grip
3. Withering Decay
4. Fill The Fires
5. Towards Infinity

Reviewer: Vitus-Frank
Toegevoegd: 6 juli 2021

Meer High Reeper / Hippie Death Cult:

[ Terug naar de Album Reviews ]