Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Bonded - Rest In Violence
Jaar van release: 2020
Label: Century Media Records

Bonded - Rest In Violence

Tom Angelripper zal wel even achter zijn oren krabben nu het debuutalbum van Bonded is verschenen. Tot grote verbazing van de fans zette hij begin 2018 gitarist Bernemann (Bernd Kost) en drummer Makka (Markus Freiwald) uit Sodom. Niemand zal verrast zijn dat de mannen een nieuwe band formeerden en een eigen invulling geven aan een deel van het Sodom-materiaal dat nog op de plank lag. Chris Tsitsis (ex-Suicidal Angels) werd erbij gehaald als tweede gitarist en Marc Hauschild als bassist. Beide heren waren als technici actief bij Sodom. Om toch een eigen geluid te geven aan Bonded is de tijd genomen voor het zoeken naar de juiste frontman. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Ingo Bakonczak (Assasin), die zijn eigen draai aan de lyrics heeft gegeven.

De energie spat van het debuutalbum van Bonded af. Natuurlijk is de sound van Bonded met Ingo wezenlijk anders dan die van Sodom, maar er zijn uiteraard overeenkomsten. Feitelijk lag het materiaal dat te horen is op Rest In Violence immers al op de plank. Toch is Bonded geen kloon van Sodom geworden. Zo ademt de titeltrack onder aanvoering van gastbassist Speesy (Christian Giesler) onmiskenbaar de stijl van Kreator, mede door het stemgeluid van gastvocalist Bobby “Blitz” Ellsworth (Overkill). De opener Godgiven heeft meer overeenkomsten met Pantera en Testament dan met Sodom. Dat maakt wel duidelijk dat Bonded zorgvuldig te werk is gegaan met het materiaal dat voorhanden was. Daarnaast ontbreekt het zwarte randje dat Sodom kenmerkt.

Bernemann en Makka hebben hun sporen meer dan verdiend bij Sodom. Dat het debuut van Bonded is verschenen via Century Media Records, zegt genoeg. Rest In Violence bevat een goede balans tussen agressie en melodie. Daarnaast biedt de plaat opvallend veel variatie. Zo is Suit Murderer een snelheidsduivel die goed in de smaak zal vallen bij diehard thrashers, bevat No Cure For Life een aangenaam doomsfeertje en is de afsluiter The Outer Rim, met cleane vocalen van Ingo, stiekem toch geen ballad. Rest In Violence bevat tien sterke tracks, met Suit Murderer, de titeltrack en Galaxy M87 als uitschieters. Ouderwetse thrash overheerst, maar moderne invloeden worden niet geschuwd. Naarmate het album vordert, is er meer ruimte voor nieuwe elementen. Vermeldenswaardig is ook de mondharmonicamelodie het het Slayer-eske The Rattle & The Snake.

Rest In Violence gaat verder waar Decision Day (2016) eindigde, maar zonder Tom Angelripper en met wat nieuwe ingrediënten. Bonded afschilderen als een kloon van Sodom is echter niet terecht. Het materiaal mag dan van dezelfde plank komen, Bernemann en Makka hebben er hun eigen draai aan gegeven. De lat ligt meteen hoog voor een opvolger.

Tracklist:
1. Godgiven
2. Suit Murderer
3. Rest In Violence
4. Je Suis Charlie
5. The Rattle & The Snake
6. No Cure For Life
7. Where Silence Reverberates
8. Galaxy M87
9. Arrival
10. The Outer Rim

Score: 87 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 31 januari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]