Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Gladenfold - When Gods Descend
Jaar van release: 2019
Label: Reaper Entertainment
Gladenfold - When Gods Descend
Voor degenen wiens verlangen naar melodieuze power/death metal nog niet verzadigd is met de release van het prima Children Of Bodom-album Hexed, doet er goed aan om eens op zoek te gaan naar When Gods Descend. Het tweede album van het eveneens uit Finland afkomstige Gladenfold doet namelijk weinig moeite om te verhullen dat de band van Alexi Laiho en consorten tot de grote voorbeelden horen. Het nog steeds vrij jong ogende vijftal is weliswaar al sinds 2003 actief, maar tot veel bekendheid heeft dat nog niet geleid. Het debuutalbum From Dusk To Eternity (2014) zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Ook When Gods Descend verschijnt in de marge, via het kleine label Reaper Entertainment. Toch is dit een alleraardigst plaatje.

De muziek van Gladenfold mag dan niet bepaald origineel zijn, de mengeling van elementen van Children Of Bodom, Blackguard en Wintersun werkt desondanks heel behoorlijk. Denk aan stevig aangezette, met pompeuze keyboardpartijen gelardeerde melodieuze death metal, die dankzij de symfonische elementen en het soepele gitaarwerk vooral ook gelikt aanvoelt. Episch is het sleutelwoord om When Gods Descend mee te beschrijven. Neem het dramatische Immortalis, dat kan bogen op uitstekend gitaarwerk en een aantal erg lekkere melodielijnen, die direct blijven plakken. De verhalende zang is echter enigszins misplaatst en doet afbreuk aan de track. The Forsaken knalt ook uit de speakers dankzij de uitbundige keyboardpaletten en doet door zijn sfeer eveneens behoorlijk episch aan.

De productie klinkt aardig volgepropt, maar op de beste momenten van Gladenfold werken de verfijnde, melodieuze heavymetalriffs, de grootse orkestratie en de raspende screams van Esko Itälä perfect samen. Zo maakt het catchy, vanuit muzikaal oogpunt goed in elkaar zittende Brothers me erg blij met zijn combinatie van pure heavymetaluithalen, een frivool powermetalrefrein, flitsend gitaarwerk en goed getimede screams. Gek genoeg is Gladenfold wel gebaat bij enige balans. Soms presenteren de heren het geheel iets te opgeblazen, waardoor de band zichzelf in de voet schiet. Maar op de momenten waarop Gladenfold voor een ingetogen aanpak kiest, zoals in de ballad Ghosts Of Our Past overtuigt het materiaal niet. De gevoelig bedoelde, melancholische track kabbelt vijf minuten lusteloos voort. Pas bij de opzwepende tonen van Unreligion ontwaak ik uit de sluimerstand. Dit nummer bevat alle elementen die de muziek van deze band de moeite waard maken: spetterende, melodieuze riffs, aggressieve screams en prettig ondersteunende synths.

When Gods Descend is al met al een goed in het gehoor liggend plaatje geworden, dat vooral de liefhebbers van drukke, volgepropte melodeath/power metal zal aanspreken. In vergelijking met grote broer Children Of Bodom blijft Gladenfold nog wat achter, maar wie weet wat de toekomst nog in petto heeft voor deze jonge Finnen.

Tracklist:
1. The Descent Of Gods
2. Brothers
3. Immortalis
4. Sanctuary Denied
5. The Forsaken
6. Ghosts Of Our Past
7. Unreligion
8. Shadows And Dust
9. Succubus Kiss
10. Last Goodbyes

Score: 75 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 1 oktober 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]