Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Twilight Force - Dawn Of The Dragonstar
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records

Twilight Force - Dawn Of The Dragonstar

Wanneer je als nietsvermoedende luisteraar Dawn Of The Dragonstar opzet, de titelsong van het derde album van het Zweedse Twilight Force, vliegt de Rhapsody-esque power metal je rond de oren. Dat gevoel wordt versterkt wanneer de nieuwe zanger Allyon (codenaam voor Alessandro Conti, ex-Luca Turilli) zijn zanglijnen inzet. De Italiaan is de vervanger van Christian Eriksson (codenaam Chrileon, inmiddels actief bij NorthTale), die in 2017 werd ontslagen. Toch is Twilight Force geen directe kopie van de buitengewoon succesvolle Italiaanse sprookjesmetalformule. De noorderlingen onder leiding van gitarist Philip Lindh (Lynd) en toetsenist Daniel Beckman (Blackwald) hebben een eigen geluid gecreëerd, dat tegelijkertijd rap en fris, maar op momenten ook vreselijk kitscherig klinkt.

Wat betreft composities en instrumentatie sluit dit album perfect aan op de twee voorgaande. Het overtuigende, soms virtuoze, instrumentale spierballenwerk van de beide gitaristen en toetsenist weet moeiteloos te overtuigen. Qua kunde scharen de heren zich onder de besten in het genre. Datzelfde geldt voor de strakke ritmesectie.

De orkestraties zijn pompeus. Subtiliteit komt niet voor in het woordenboek van Twilight Force. De arrangementen zijn groots en meeslepend en passen dan ook prima bij de heroïsche vertellingen over koningen, draken en ridders. Dat overweldigt en is indrukwekkend tijdens bijvoorbeeld de groots opgezette openingssong en het majestueuze With The Light Of A Thousand Songs. Tegelijkertijd zijn enkele arrangementen zo kitscherig dat ze doen denken aan over the top kerstmuziek door het vele gebruik van bellen en ander opsmuk. Overdaad schaadt, zeker wanneer de originaliteit van orkestraties en songs te wensen overlaat (Thundersword en Winds Of Wisdom). De instrumentale overvloed lijkt dan een middel te zijn om enkele powermetalclichés, die vooral te vinden zijn tijdens de refreinen, te verbloemen. Eerder werk is wat dat betreft inventiever.

Op vocaal gebied is de breuk met het verleden het wezenlijkst, want Allyon klinkt zeer anders dan Chrileon. Voor liefhebbers van laatstgenoemde zal het even wennen zijn, hoewel zijn vervanger technisch meer biedt. Allyon probeert meer drama in zijn zanglijnen te brengen en excelleert vooral tijdens de prachtige melodielijnen van enkele coupletten, zoals in het mooie Valley Of The Vale of de spannende tweede single Night Of Winterlight. Een ander hoogtepunt is het opera-achtige, grootse With The Light Of A Thousand Suns.

Er valt dan ook genoeg te ontdekken op dit album van bijna een uur. Wat meer rustmomenten tijdens de stortvloed aan instrumentale tierelantijnen zou de schijf goed hebben gedaan, maar over het algemeen is het een prima plaat geworden voor de liefhebbers van pompeuze power metal.

Tracklist:
1. Dawn Of The Dragonstar
2. Thundersword
3. Long Live The King
4. With The Light Of A Thousand Suns
5. Winds Of Wisdom
6. Queen Of Eternity
7. Valley Of The Vale
8. Hydra
9. Night Of Winterlight
10. Blade Of Immortal Steel

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 9 september 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]