Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

FB1964 - Irish Steel
Jaar van release: 2019
Label: Bornkamp

FB1964 - Irish Steel

Veel informatie is er over de Duitse metalprojecten van FB1964 niet te vinden. De drijvende kracht achter deze exercities is gitarist Frank 'Heino' Badenhop. Hij speelt in de coverband Headbangers Nightmare en heeft onder de noemer FB1964 ook al twee albums afgeleverd. Irish Steel is de titel van het derde en geeft met een knipoog naar Judas Priest precies aan wat er op deze schijf te vinden valt: Ierse traditionals en publieksfavorieten van onder meer The Pogues in een metaljasje.

Heino doet dat niet alleen, maar krijgt daarbij hulp van een dertigtal muzikanten die meestal niet meer dan een (gitaar)solo bijdragen. Het team van zangers bestaat uit Ronnie Romero (Rainbow), Liv Jagrell (Sister Sin), Becky Gaber (Exotoxis), Sérgio Faga (Children Of The Beast) en Angel Wolf-Black.

Veel nummers zullen bekend in de oren klinken. Het is dan ook niet de meest opzienbarende selectie songs. Aan het instrumentale Gravel Walk en Kesh Jig/Leitrim Fancy hebben Heino en de zijnen weinig gesleuteld. De vrolijke deuntjes klinken fris, monter en wat ruiger, maar wijken weinig af van de 'standaardversies'. Dat is niet te zeggen van het tot doomtrack verworden Spancil Hill, dat in handen van Liv Jagrell behoorlijk naargeestig klinkt. Een verbetering is het in ieder geval niet. Dat geldt ook voor de The Pogues-covers Sally MacLennane en Streams Of Whiskey, die niet dezelfde ongeremde vrolijkheid als de originele versies hebben.

Sérgio Faga zingt de sterren van de hemel in zijn Iron Maiden-covers, maar schittert minder tijdens het Ierse volksfeest van Sally MacLennane en Fields Of Athenry. Zijn stem klinkt wat iel en soms verloren bij de hoekige rechttoe-rechtaan-instrumentatie. Op de sterke gitaarsolo's van de gastmuzikanten na zijn het echte niemendalletjes.

De bewerkingen van Ordinary Man en I'm A Man You Don’t Meet Everyday met Ronnie Romero als zanger zijn een stuk geslaagder. Dat geldt ook voor Foggy Dew in handen van Angel Wolf-Black, dat nog het best valt te omschrijven als Clannad met kloten. Voor de kenners heeft Badenhop in elk nummer een referentie aan Thin Lizzy verstopt.

Irish Steel is geen onverdeeld succes met enkele covers die niet goed uit de verf komen en daarnaast versies die weinig afwijken van wat er al aan materiaal te vinden is. Het idee van zoveel verschillende musici is leuk en pakt goed uit met een schat aan aardige gitaarsolo's, maar dat alleen is niet genoeg om van dit album een blijver te maken. Het is echter wel de moeite waard om Frank Badenhop en zijn FB1964 te volgen en voorgaande albums eens te beluisteren. Met name Störtebeker uit 2017 is interessant met een sterk concept en onder meer Bobby Blitz, David DeFeis en Ronnie Romero als gastmusici.

Tracklist:
1. Sally MacLennane (The Pogues-cover)
2. Ordinary Man (Peter Hames-cover)
3. Star Of The County Down
4. Bonny Portmore
5. Gravel Walk
6. Spancil Hill
7. I'm A Man You Don’t Meet Everyday
8. Fields Of Athenry (Pete St. John-cover)
9. Kesh Jig/Leitrim Fancy
10. Black Is The Colour
11. Foggy Dew
12. Streams Of Whiskey (The Pogues-cover)

Score: 65 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 11 mei 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]