Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Beyond The Black - Heart Of The Hurricane
Jaar van release: 2018
Label: Napalm Records
Beyond The Black - Heart Of The Hurricane
Op vrijdag 12 oktober komt Beyond The Black naar Eindhoven voor een headlineshow op FemME. Al eerder stond de symfonische popmetalband in Nederland op de planken, maar nog niet als headliner. Een ideale gelegenheid dus om de Duitse groep in Dynamo aan het werk te zien. Deze zal daar ongetwijfeld nummers spelen van de derde full-length Heart Of The Hurricane.

Wie bekend is met het materiaal van Beyond The Black hoeft geen verrassingen te verwachten op de nieuwe plaat. Nog altijd is er sprake van mierzoete, glad geproduceerde pop metal met invloeden van onder andere Within Temptation. Een succesvolle formule, want het leverde zangeres Jennifer Haben en haar mannen de twaalfde positie in de Duitse albumcharts op met het debuut Songs Of Love And Death (2015) en zelfs de vierde met opvolger Lost In Forever (2016). Zal Heart Of The Hurricane op de hoogste positie belanden?

Dat is goed mogelijk, want de marketingmachine draait op volle toeren. Zo gaf de groep dankzij onder meer de connecties van het producersteam met de festivalorganisatie zijn eerste optreden ooit op Wacken Open Air en stond deze de volgende drie edities daar ook geprogrammeerd. Er werd intensief getourd, er verschijnen interviews in voorname magazines en vanaf de tour-editie van Lost In Forever (2017) richt men zich op de buitenlandse markt. Heart Of The Hurricane verschijnt via Napalm Records, dat een uitgebreid distributienetwerk heeft, dus ook internationaal moet het collectief voet aan de grond weten te krijgen.

Sinds aanvang is Jennifer Haben het boegbeeld bij de oosterburen. Haar vocalen staan prominent in de mix en dat is een goede keuze. De drieëntwintigjarige schone heeft namelijk een kenmerkende popstem en ze voorziet de nummers van memorabele zanglijnen. Zo begint het album sterk met het symfonische Hysteria en het stampende titelnummer. Met name de eerste helft van de release bevat mooie en compacte songs die al snel blijven hangen en voller geproduceerd zijn dan op de voorganger.

Het openingsduo is al genoemd. Daarna krijgen we het zwierige en met dramatiek ingegeven Through The Mirror en het commercieel zeer verantwoorde Million Lightyears, waarin gitarist Chris Hermsdörfer Jennifer vergezelt achter de microfoon (met autotune). Af en toe soleert hij verdienstelijk, zoals in Dear Death, maar heel veel ruimte voor muzikale hoogstandjes is er niet, al is de folky instrumentatie (waarvan de melodie heel veel op Mother Earth van Within Temptation lijkt) in Song For The Godless een positieve uitzondering. Er zijn meer referenties aan andere artiesten. My God Is Dead begint met pianospel dat grote gelijkenis toont met My Immortal van Evanescence en Serenity lijkt een inspiratiebron te zijn voor Fairytale Of Doom.

Na het emotionele, atmosferische Escape From The Earth (een van de hoogtepunten) en het bombastische Beneath A Blackened Sky (met geproduceerd koor en soul-achtige achtergrondzang), beide uitstekende composities, gaat het niveau naar beneden en komen de fillers aan bod. De vrolijke powermetaltrack Fairytale Of Doom kan ondanks zijn formulaire karakter nog de goedkeuring dragen (prima soleerwerk), maar My God Is Dead, Dear Death, Scream For Me (zelfplagiaat van Lies en Pearl In A World Of Dirt) en Freedom gaan min of meer onopvallend voorbij. Ook de bonustracks behoren niet tot de hoogtepunten, maar mogen er wel degelijk zijn. Zo bevat Echo From The Past een goed refrein waarin het woord echo treffend is toegepast. De soulvolle, bijna eerbiedige pianoballad Breeze (met cello) is overigens een heel mooie afsluiter die beslist tot de highlights behoort.

Hoewel deze release sterker is dan Lost In Forever en de meest diverse is van de drie, volgt Beyond The Black grotendeels de succesvolle en commerciële richting die al op het debuut te horen is. Wie zich stoort aan het zichzelf herhalen of aan symfonische metal met een grote pop-inslag en bijbehorende productie laat dit album dan ook links liggen. Degene die zich er niet aan stoort en de reeds vrijgegeven, toegankelijkere songs mooi vindt, heeft met Heart Of The Hurricane een zeer prettig album in handen, dat voor meer dan de helft uit hits bestaat die snel beklijven. Benieuwd hoe die live gaan klinken? Kom dan naar FemME op vrijdag 12 oktober.

Tracklist:
1. Hysteria
2. Heart Of The Hurricane
3. Through The Mirror
4. Million Lightyears
5. Song For The Godless
6. Escape From The Earth
7. Beneath A Blackened Sky
8. Fairytale Of Doom
9. My God Is Dead
10. Dear Death
11. Scream For Me
12. Freedom
13. Breeze
14. Echo From The Past*
15. Parade*

* bonustracks

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 augustus 2018

Koop dit album in

Meer Beyond The Black:

[ Terug naar de Album Reviews ]