Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Column

Dag Meneer Padavona

Door Greg, mei 2010

Ik heb een werkelijk beschamende bekentenis af te leggen. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet zeggen, maar... tot mijn eigen schande kende ik u tot vorig jaar nauwelijks. Voor mij was u slechts een abstracte naam, die ik verbond met de wereld van zwaarden, draken en tovenaars. Powermetal. En gezien ik al dat epische maar niks vind, meed ik dus het meeste van uw werk. Oogkleppen op, en vingers in de oren. Lalalalalala. Een trekje waar, zoals u waarschijnlijk wel weet, veel metalheads wel vaker last van hebben.

Mijn eerste kennismaking met u was note bene niet eentje op cd, maar via tv. Ik heb smakelijk zitten lachen om de grappen over Gene Simmons, in de Metal: A Headbanger's Journey documentaire. Klein als u was naast die 2 koppen grotere bandleden straalde u toch een vaderlijke warmte uit die je zelden te zien krijgt in andere oude rockpiraat-pensionado's als Ozzy en Lemmy. U was een uitzondering op de regel. Een metalgrootvader, in zowel de meest letterlijke als figuurlijke betekenis van het woord.

In 2007 stond u met Heaven & Hell hier in Nederland, in Biddinghuizen. Niet bekend met het materiaal van u en uw vrienden heb ik volgens mij niet langer dan een minuutje of vijf staan kijken. Beschamend als het is, werd ik er niet warm of koud van. Als ik toen eens had geweten, wat ik nu weet...

Want tijden veranderen, oogkleppen gaan af, en vorig jaar hoorde ik dan eindelijk eens wat van uw muziek. Ik was nieuwsgierig naar het nieuwe Black Sabbath materiaal, en dus kreeg ik het verse Heaven & Hell album te horen. En ik moet zeggen: ik was meteen onder de indruk. Vuige, beukende heavy metal, met een zang die me deed verbazen dat de man achter de microfoon allang met pensioen had kunnen zijn. Ouder dan uw Sabbath wapenbroeder Ozzy, maar een stem uit duizenden. Ik kwam erachter wie die kleine grappenmaker in die docu nou echt was, en wat u in het verleden allemaal gedaan had. Het werk in Sabbath, het werk in uw eigen band... en het schaamrood stond me op de kaken. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat powermetal me nog altijd niet veel doet (niemand is perfect), maar voor zangers die zo lang op zulk hoog niveau presteren heb ik niets anders dan diep, diep respect. Het duurde helaas even, eer dat ik inzag watvoor begenadigde vakman u eigenlijk was.

Ik keek dan ook reikhalzend uit naar het moment dat ik u weer eens live aan het werk kon zien. Dat ik nu wel heel de set kon kijken, dat ik nu wel alle nummers kon meebleren. Van een abstract begrip was u voor mij in korte tijd veranderd in een bron van inspiratie... en ik hoopte dan ook vurig dat ik een tweede kans zou krijgen.

Maar het liep anders. Ziekte poogde de macht over te nemen. Nu weet ik zelf erg goed wat kanker met een mens kan doen, en ik was dan ook verrast toen u aangaf later dit jaar alweer te willen gaan touren. Ik vond het getuigen van erg veel lef, en doorzettingsvermogen. Nog niet eens helemaal hersteld, maar wel vooruit denken - het was een illustratie van de bovenmenselijke moed die er van u uit ging. De nimmer aflatende ambitie. En daarnaast: u zou ook weer Nederland aandoen! Stilletjes vierde ik al feest.

Maar tot m'n afgrijzen en ongeloof las ik ineens dat het allemaal voorbarig was. Dat concert zou er nooit komen, u zou geen nieuwe muziek meer maken. Want u was niet meer. En mijn hemel... ik kan mezelf nu wel voor de kop slaan dat ik toen, op dat grasveld, niet even ben blijven kijken.

Het spijt me, Ronnie.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door GJ op 25-05-2010 om 21:08uMooi geschreven..

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door GJ op 25-05-2010 om 21:10uMooi geschreven..

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Old Mhb op 25-05-2010 om 21:21uZoals steeds komt spijt te laat.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Harry op 25-05-2010 om 21:55uSpijt komt na de zonde!!

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door iron_dennis op 25-05-2010 om 22:10uPriam stuk al vind ik Dio niks met power metal te maken hebben.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door yesferro op 25-05-2010 om 22:42uMooi!

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door roggel op 25-05-2010 om 23:01upuuuuuh

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door op 25-05-2010 om 23:18uDat idee hadden we allemaal wel een beetje. Al had je de goede man al 20 keer gezien.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door ronnie pepernoot op 25-05-2010 om 23:55ugeeft niks jochie,,

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door john op 26-05-2010 om 10:08uGreg, dat bewijst maar weer eens hoe weinig metal-kennis je eigenlijk hebt en wederom met een zielig verhaal komt.

Hoezo powermetal????

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door G. op 26-05-2010 om 11:03uAch gut, daar krijgen we weer het gezeur over genre-indelingen. Medio jaren tachtig werd de muziek die Dio maakte wel degelijk powermetal genoemd hoor, maar dat weten die vijftienjarige kneusjes die hierboven aan het mekkeren zijn natuurlijk niet. Hun kennis reikt vast niet verder dan Helloween en Slipknot.

Daarbij heeft Dio met nummers als Stargazer (van Rainbow Rising) een ontzettend grote invloed gehad op de ontwikkeling van wat tegenwoordig (Europese) powermetal genoemd wordt. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoeveel powermetalbands covers hebben opgenomen van Dio en Rainbow, onder meer op het album "Holy Dio: Tribute To Ronnie James Dio".

Ik vind de column goed geschreven en een mooi verhaal vertellen. Inderdaad, we hebben nu allemaal wel spijt dat we niet vaker naar zijn optredens zijn gaan kijken, omdat we dachten dat er nog genoeg kansen zouden komen, maar helaas... (ook als je de beste man wel al dertig jaar kent en gevolgd hebt)

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Bennie op 26-05-2010 om 11:49uDe Column is inderdaad goed geschreven voor een 15 jarige Helloween enSlipnot fan, die
na vijf minuten en zonder kennis van wie die ziet afhaakt.


Beste G Je weet dat de beste man was 67 was, hoeveel kansen wilde je nog laten schieten om naar een concert te gaan. Beetje erg naief voor een zedepreker.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Buie op 26-05-2010 om 11:51uAllereerst wil ik Greg complimenteren met het verhaal “Dag meneer Padavona”.

Ten tweede vraag ik mij af wat de leeftijd is van de columnist/schrijver in kwestie. Het verbaast mij namelijk dat een columnist/schrijver voor een e-zine als Metalfan niet op de hoogte is van de invloeden die de heer Padavona heeft gehad op het harde muziek gerne. In mijn optiek is dit bewuste gebrek aan kennis dan ook een typisch voorbeeld van vak onkundigheid.

Tot slot volgde ik persoonlijk de kleine man met de grote stem sinds het project Hair ‘N’ Aid uit 1985 waarvan Ronnie James Dio de productionele leiding in handen had. Vervolgens kocht ik in 1986 de mini live registratie “Intermission” om een jaar later halsuitreikend uit te zien naar “Dream Evil”. Echter heb ik in de jaren tachtig nooit en te nimmer de term Powermetal horen vallen. Sterker nog het decennium van de jaren tachtig werd juist gekenmerkt door zijn eenvoud waardoor een formatie als Dio veelal werd aangeduid als simpel weg Hardrock en/of Heavy Metal. (waar is die tijd gebleven)

Daarentegen hield in de jaren tachtig zich ook niemand bezig met dit soort oeverloos geneuzel, of zoals Ronnie James Dio het zelf pleegde te omschrijven: “It´s all about good old Rock ‘N’ Roll.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door ewing1 op 26-05-2010 om 12:38uInderdaad,ik ben ook een ouwe lul.Vroeger bestond de term powermetal helemaal niet!Ja ik weet het,ik ben er eentje van vroeger was alles beter en ook in dit geval!Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer,zoveel releases komen er op de markt(en wat een bagger zit er tussen!).Kijk naar de (grote)festivals:Ook veel te veel maar dat zal snel veranderen als de oude bands(die altijd headlinen)er niet meer zijn.....

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door jannes op 26-05-2010 om 13:22uAch Greg, da's toch niet erg jongen. Je bent te minste eerlijk.
Voortaan als je naar een festival gaat zou ik me eerst maar eens verdiepen in de bands die er op treden, want gezien je kennis van metal gaat dit wellicht vaker gebeuren.

En jij mag tegen Dio rustig meneer Padavona zeggen en later in je schrijven Het spijt me Ronnie.

Je hebt in elk geval nog jaren studie en luistermateriaal van deze grote man.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Old Mhb op 26-05-2010 om 13:25uDe 2 vorige mensen hebben gelijk. Er was toendertijd alleen hard rock en heavy metal. Ik krijg net zo goed het schijt van die gothics die de Sisters Of Mercy de eerste gothicband noemen. Das gewoon new-wave. Hebben die stijlen invloed gehad op de latere muziek ? Ja, maar das ook alles. De enigste band in de metal die ooit zelf een metalgenre een naam heeft gegeven is Venom met Black Metal. Maar ik betwijfel of die band ooit de bedoeling had om aan de wieg van een genre te staan.
Black Metal was gewoon een lekker klinkende naam voor een album. Hadden zij die term nooit gebruikt,had een andere band het wel gedaan die misschien meer naar thrash had geklonken en had dat genre evengoed de naam pink metal kunnen krijgen als er een goede band was geweest die die term gebruikte. ...

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Greg op 26-05-2010 om 17:23u@ Buie

De schrijver is 24 ;) Laat het wel duidelijk wezen dat ik pas de laatste paar jaar me veel meer ben gaan interesseren voor wat alle andere stromingen in de metal, buiten degenen die ik al luisterde, te bieden hadden. Als iets me niets doet, luister ik er niet naar, en zo wel, dan wel. Je hoeft immers geen kenner te zijn om een liefhebber te zijn ;)

Ik begrijp dan ook dat het wellicht vloeken in de kerk kan zijn dat ik zijn muziek in DIO in mijn persoonlijke beleving afserveerde als Powermetal, maar dat is hier niet echt aan de orde - het gaat er meer over dat ik te laat inzag hoe goed zijn muziek, welke stroming die dan ook mag hebben, eigenlijk is.

En dank voor alle complimenten!

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Buie op 26-05-2010 om 19:12uLaten we het er dan maar op houden dat het beter te laat is om tot ontdekking te komen dan nooit.

Ps. wellicht een kleine suggestie, probeer muziek te beoordelen op passie en kwaliteit en niet op gerne of uiterlijk vertoon.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Uil op 26-05-2010 om 22:25uIk lees met het schaamrood op de kaken deze column. Ergens ben ik van mening dat het je siert dat je zo eerlijk bent, anderzijds vind ik het gewoon een grove belediging. Je wil dus zeggen dat je zowel Rainbow, Black Sabbath als Dio niet kende en het ook nog eens in een sneu hokje plaatst. Het is natuurlijk bizar dat je muziek afkeurt op grond van een (zelfgekozen) hokje, maar nog bizarder is dat je pretendeert een metalfan te zijn, maar de echte grootmeesters schijnbaar niet kent. Geniet maar lekker verder van je nu metal en homometal...

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Ronnie op 26-05-2010 om 22:55u@Greg, ik zou maar eens bij een man/vrouw als @Buie in de leer gaan. Als jij namelijk nog nooit van Elf, The Butterfly Ball, Rainbow, Black Sabbath, Dio, Hair n aid en Heaven and Hell hebt gehoord hoe ben jij dan in gods (DIO) naam als recensent op een ezine als Metalfan terecht gekomen..

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door devil op 27-05-2010 om 09:42ugeef het arme kind armslag hij moet nog leren, bovendien zijn wij niet allemaal bejaard zoals bui, old mhb en ewing 1. LOL

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door john op 27-05-2010 om 10:23uIk denk dat Metalfan hier toch moet in grijpen, voordat we straks weer een Column krijgen
als bijvoorbeeld dag Meneer Iommi of zo.Reactie op Dag Meneer Padavona
Door op 27-05-2010 om 12:06uMensen mensen, wat een ongelooflijk gezeik hier. Doe niet zo ongelooflijk moeilijk over die column. Greg schrijft hierin zijn verhaal, en anderen hebben hier een andere mening over. Wat ik hier echter lees, is alleen maar stoerdoenerij in de trant van: kijk mij eens veel weten van Dio en zie mij eens een grote Dio fan zijn. Who gives a fuck... Richt een fanclub op en ga met elkaar praten of nog beter, ga naar het desbetreffend topic in het forum toe en discussier daar verder.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Greg op 27-05-2010 om 12:32u@Ronnie

Laat het ook duidelijk wezen dat ik natuurlijk wel van al die bands heb gehoord - ze deden me alleen weinig. En dat is een discussie van smaak ;)

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door metaal op 27-05-2010 om 12:53uDag Meneer Greg,

getver, krijgen we nu een Kurt Cobain syndroom in de metalwereld?
75% van alle shirtjes dragers en draagsters hadden voor zijn dood ook nog nooit van hem gehoord of beluisterd.
Ow, hij is dood, nu is het okee om er naar te luisteren... laten we snel de ganse boel opsnorren, dan kunnen we meepraten met de true metalheads.
Zal ik dan toch maar die ouwe vinyls wat bijhouden en aan Jodenprijzen verkopen wanneer er weer eentje het loodje legt.

en hoera... we kunnen alweer uitkijken naar de zoveelste stompzinnige compilatie en best of waar echt niemand op zit te wachten, maar toch gretig gekocht zal worden door de wannabe-natie. Go go leeches, go go ramptoerismemetallers


Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Epic op 27-05-2010 om 13:51uFail

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Old Mhb op 27-05-2010 om 18:06u@Devil: Waar haal jij het recht om Bui, mij en Ewing 1 bejaard te noemen.
Ik ben godverdomme 42 jaar. Ik luister naar de meeste metalsoorten, zowel modern of wat jij ouderwets zou noemen. Ik ga naar festivals en optredens en ook de kledij is metal. Er komen hier gasten vanaf 12 jaar om over de muziek te leuteren en ernaar te luisteren. Headbangen en de moshpit zijn me niet vreemd,alleen ben ik er de dag erna wat stijver als vroeger. Zeg me eens hoe oud jij bent. En als je ooit 42 mag worden mag je me eens laten weten naar welke muziek je dan zult luisteren. Wij mogen dan in jouw ogen bejaarde tandeloze zeikers zijn maar jij gedraagt je nog als een hersenloos snotaapje dat net zijn pamperschijtperiode ontgroeid is.

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door Spongebob op 28-05-2010 om 09:30uNet zo'n snotaap als degene die die colomn heeft geschreven. Schrijven voor een metalsite en dan met zo'n bekentenis komen...wow, ik wist niet dat dat kon...wat lopen er toch veel wannebees rond, die het echte gevoel niet hebben. Begin 20, schreeuwen dat je metalfan bent, alles in hokjes plaatsen en maar posen op straat, kijk mij eens stoere hardrocker zijn. Maar ondertussen niet weten waar je het over hebt, die colomns van Greg waren al de naam colomn niet waardig, maar nu is het absolute dieptepunt bereikt...of kan het nog erger???

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door op 28-05-2010 om 20:30uOh oh, de bejaarden worden op hun pikkies getrapt ;')

Reactie op Dag Meneer Padavona
Door R8BAgQ9ipTt op 03-10-2015 om 02:42uFala Vitor!Escutei agora um dos podcasts que vcs fzearim ( o maios recente), e achei muito bom! Alguns comente1rios se3o muito engrae7ados, e o programa e9 muito descontraeddo. Parabe9ns! Sf3 que fiquei esperando pra ouvir o som do Montrose, e ne3o tocou! Voceas anunciaram que tocariam Bad Motor Scooter, mas ne3o rolou! rsUm abrae7o

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.