Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Column

Grafherrie

Door Greg, november 2009

Behemoth is vaak vergeleken met Nile. Ze hebben eenzelfde thematiek en stijl wordt er dan beargumenteerd, maar ik heb de hele vergelijking altijd dikke onzin gevonden. Voor mij waren de twee bijna als dag en nacht. Alles zat beter in elkaar bij die Polen. Het greep me bij de ballen, waar Nile daarin hopeloos faalde. Ja, dat het over Egypte ging trok me als zijnde mythologiefreak wel, maar toen ik eenmaal werd blootgesteld aan dat gegorgel in die microfoon werd die Myspace van het stel Amerikanen alweer snel weggeklikt. 'Ga toch een eind weg met die grafherrie' dacht ik bij mezelf. Nile vond ik niet meer dan een bijeengeraapt zooitje Amerikaanse deathmetalrednecks die een beetje in hun T-shirtjes pretentieus over pyramidetjes liepen te rochelen, en ze stonden wat mij betreft dan ook in de lange schaduw van de beschminkte helikoptermannen van Behemoth. Nee, Nile was niks, en dat zou zo blijven.

En toen begon 2009. Een jaar waar, zo verraste me, de eerdergenoemde Polen van Behemoth reeds aankondigden andermaal een nieuwe langspeler te gaan verspreiden. Ik was verrast, want ik vond het vroeg - de zit tussen Demigod en The Apostasy leek me allemaal veel langer geduurd te hebben. M'n verwachtingen waren evenzo hooggespannen - alle albums uit de deathmetalperiode van het Oost-Europese langhaarensemble staan hier in de toren en vinden (afgezien van Thelema.6, die ik een te zwakke productie vind hebben) nog regelmatig hun weg naar de stereo. Live had Behemoth ook een aardige reputatie opgebouwd bij me - het verscheuren van bijbels ten spijt (ik blijf het allemaal een beetje goedkoop scoren vinden) was de strakke vertoning die Nergal en de zijnen toch weer telkens neerzetten meer dan indrukwekkend te noemen. Enfin, Evangelion zou die nieuwe gaan heten. Nounounou. Ik bestelde de digipak, en wachtte gespannen af.

En toen viel het pakketje op de mat, en kwam het moment dat ik 'm voor het eerst aanzette. In de auto. De CD was nog amper met het openingsnummer bezig, of een vlaag van teleurstelling maakte zich van me meester. Was dit het nou? Ik bleef maar luisteren, en hoopte dat het kwartje zou vallen zoals het dat voorheen door nummers als Conquer All of Kriegsphilosophie dat ook gedaan had. Dat herkennen de meesten wel denk ik... dat volharden. Want tja, meestal dient dat moment zich wel aan, na een aantal luisterbeurten. Dan wordt ineens de genialiteit van een CD duidelijk, en maakt het leger van details en subtiliteiten zich meester van je gehoorgestel.

Maar dat moment kwam niet, deze keer. Na de autorit heb ik 'm thuis nog maar eens in de stereo geduwd, maar ook daar gebeurde het niet. En de keer daarna ook niet. En de keer daar weer na ook niet. Was de magie van de Polen uitgewerkt? De dag erna nog maar eens geprobeerd...maar nee, het greep me nergens. Het is zelfs zo erg dat ik nu de CD na 'n luttele minuut alweer afzet, omdat het me totaal niet kan boeien waar de voorgangers dat nog wel doen.

Dit was wel anders bij een andere CD. Die nieuwe van Nile, welteverstaan. Waar ik voorheen het technische gegrunt van de Yanks nog verafschuwde en een subiete afzondering in een verzegelde graftombe toewenste, leek het Amerikaanse geweld van Those Whom The Gods Detest het Egyptische tij dan toch echt te keren. In tegenstelling tot de nieuwe Behemoth-langspeler werd deze plaat bij elke luisterbeurt een steeds grotere zegen voor de trommelvliezen, zoals het eigenlijk hoort te gaan. En ook het voorgaande materiaal van Sanders en de zijnen werd ineens goedgekeurd. Het is nu zelfs zover dat ik de livedata van de Polen eerder deze maand heb laten schieten, en nu overweeg in plaats daarvan de Amerikanen met een bezoek te gaan vereren als ze in de loop van komende maand ons land aandoen.

De twee bands die ik eerst zo verschillend achtte, lijken nu alsnog door hun parallellen bij mij stuivertje te hebben gewisseld. Het lot, zo blijkt, is niet zonder ironie.

Reactie op Grafherrie
Door METALLLL op 30-11-2009 om 23:20uReactie op Grafherrie
Door Amibor op 01-12-2009 om 01:58uGaat dit tegenwoordig door voor column? Hmm...
Enfin, je bent knettergek, Evangelion is magistraal. Maar als je het niet voelt, voelt je het niet.

Reactie op Grafherrie
Door op 01-12-2009 om 07:49ujammer van de tekst:inhoud ratio

Reactie op Grafherrie
Door Dirk op 01-12-2009 om 08:53uAmai, wat een dikke zever. Laat die column voortaan maar achterwege.

Reactie op Grafherrie
Door Edwynn op 01-12-2009 om 10:44uEen persoonlijke visie op twee bands is prima Maar dat heeft natuurlijk niks met columns schrijven te maken.

Reactie op Grafherrie
Door Suna op 01-12-2009 om 12:42uleuk hoor, dat je smaak soms veranderd... Maar om dat nu met de wereld te delen... Column lijkt meer op cd recensie, alleen dan veeeeeel te lang

Reactie op Grafherrie
Door op 01-12-2009 om 12:44uKritiek op metalfan artikelen kan leiden tot een verbod op de site... ben ik achtergekomen... als iedereen openhartig over bovenstaand artikel zou zijn, mag hier denk ik niemand meer komen....

Dit is geen column én geen goed artikel... je maakt geen punt en het is slap. Daarnaast is het altijd het zelfde mainstream gezeik hier... dikke min voor MF vandaag.

Reactie op Grafherrie
Door Jeroen op 01-12-2009 om 13:32uWanneer je onderbouwt en niet doelloos loopt te schreeuwen is een verbod helemaal niet aan de orde. Sitevervuiling als 'kut!' , of 'wat een bagger' en verder niets, wordt gewoon verwijderd. Dan doe je het nog een keer en zeg je 'kut, omdat..'

Reactie op Grafherrie
Door Gilbert op 01-12-2009 om 14:05uWat betreft de anonieme poster hierboven: Je bent absoluut niet geband omdat je kritiek gaf op een artikel, maar omdat je overduidelijk connecties hebt met een andere site en hier alleen komt om Metalfan af te kraken en je eigen (favoriete) site aan te prijzen. Wat mij betreft, wordt je op je nieuwe ip-adres dan ook opnieuw geband.

Reactie op Grafherrie
Door Bastiaan op 01-12-2009 om 14:25uDe meningen zijn verdeeld, zoveel is duidelijk. Wat mij betreft kunnen Behemoth en Nile allebei de pot op. Maar het hoeft niet per se over die twee bands te gaan, je kunt het ook anders opvatten. Dat doe ik dan ook en dit vind ik best herkenbaar. Dat heb ik ook gehad met bands. Wat betreft is het een goed artikel over persoonlijke smaak, verwachtingen bij een band, nostalgie en het beleven en waarderen van bepaalde muziek en thema's.

Reactie op Grafherrie
Door Greg op 01-12-2009 om 16:28uBastiaan slaat de spijker op de kop, qua m'n bedoeling...enfin, volgende keer zal ik m'n punt duidelijker pogen te maken ;)

Reactie op Grafherrie
Door voornaam op 01-12-2009 om 17:13uwat een saai stuk tekst zeg. Interesseert dit iemand?

Reactie op Grafherrie
Door Narrative op 01-12-2009 om 19:32uEen colum is en blijft een persoonlijke visie. Punt.
Wat je er mee doet is aan jezelf.

Reactie op Grafherrie
Door op 01-12-2009 om 22:10uBen je nog nooit teleurgesteld door een orkestje, kep hier nog wel een doos vol staan met met teleurstellende schijffies. je krijgt er spontaan astma van,als je ze aanraakt.

Reactie op Grafherrie
Door op 01-12-2009 om 22:18uWat een gezeur zeg. Als je een beetje goed leest, valt er best te snappen wat Greg bedoelt. En is dat gezeik van 'het is godverdomme geen recensie hoor' dus nergens goed voor. Ik vind het weer een leuke column, die lekker wegleest.

Reactie op Grafherrie
Door op 01-12-2009 om 22:21uIk vond het ook leuk om te lezen.
(Al vind ik dat Nile wel vettere albums heeft gemaakt)

Laat je niet gek maken! Ga zo door!

Reactie op Grafherrie
Door john op 02-12-2009 om 09:59uGreg, het enige dat je duidelijk maakt is dat je erg dom bent en dat je voor zover mogelijk nog een hoop moet leren. Stop in elk geval met je medewerking aan deze site!!

Reactie op Grafherrie
Door Buie op 02-12-2009 om 12:16u@john, respecteer de man zijn mening, bovendien is het niet aan jouw om te bepalen of Greg zijn medewerking wel of niet moet verlenen aan deze ezine.

Reactie op Grafherrie
Door john op 02-12-2009 om 12:31uBuie,

Er zijn echter zeer weinig mensen die de mening van Greg iets kan schelen.
Bovendien denk ik dat je een site als deze, niet maakt voor dit soort onzin en nemen
steeds meer lezers de rest van de inhoud daardoor ook niet meer zo serieus.

Reactie op Grafherrie
Door Cataclysm Child op 02-12-2009 om 13:11uAch wat maakt het uit, hij heeft gelijk: Evangelion is gewoon kut en de nieuwe Nile heerst alweer na het zwakke Ithyphallic, nah :p

Reactie op Grafherrie
Door Ekibyougami op 02-12-2009 om 15:50uIk herken het wel hoor Greg, ik vind Evangelion ook minder dan zijn voorgangers, nog steeds niet slecht maar een beetje teveel een herhalingsoefening.
Misschien moet ik me dan ook maar aan de nieuwe Nile wagen. Ityphallic vond ik niet bepaald boeiend.

Reactie op Grafherrie
Door op 02-12-2009 om 17:46ujohn, dat geneuzel van jou kan ook niemand wat schelen. Waarom hou jij dan ook niet gewoon je muil?

Reactie op Grafherrie
Door LL op 03-12-2009 om 17:52uIk herken de inhoud van de column ook wel. Gedurende heel lange tijd moest ik niks weten van extremere genres, maar tegenwoordig apprecieer ik die ook wel. Tja, smaken veranderen.

Reactie op Grafherrie
Door john op 04-12-2009 om 10:54uGebruik geen schuilnaam. Voor deelname aan discussies over columns en commentaren graag vermelding van de echte naam van de inzender.

Reactie op Grafherrie
Door Dave op 05-12-2009 om 11:02u... Wat een afschuwelijk slechte column, vol open deuren en te vroeg getrokken conclusies. Dan schrijf je al kut en dan praat je nog poep ook. ...

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.