Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
  18 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Pinkpop
Kalender
Vandaag jarig:
 • Asis Nasseri (Haggard) - 51
 • Beatriz Albert (Ebony Ark) - 40
 • Billy Howerdel (A Perfect Circle) - 52
 • Dean Pleasants (Suicidal Tendencies) - 57
 • Edu Falaschi (Angra) - 50
 • Ingo Schwichtenberg (Helloween)† - 57
 • Mike Bridge (Season's End) - 35
 • Page Hamilton (Helmet) - 62
 • Samppa Hirvonen (Nightwish) - 44
 • Stig Pedersen (D-A-D) - 57

Vandaag overleden:
 • Chris Cornell (Soundgarden) - 2017
Column

Onze systematische chaos

Door Greg, juli 2009

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik het voor het eerst aandurfde om in een moshpit te stappen. Het was op een lokaal optreden, en ik had het schouwspel al een aantal keren eerder mogen gadeslaan. Ik vond het iets magisch, iets ongrijpbaars – de woest bewegende mensenmassa had een vreemdsoortige aantrekkingskracht op me, en het was dan ook een kwestie van tijd voordat ik in een vlucht van enthousiasme me zelf een weg naar voren baande, en me in de kolkende mensenbrei wierp. Sinds dat moment zijn er heel wat blauwe plekken, kneuzingen, verloren telefoons en horloges langsgekomen, maar het blijft mooi.

Natuurlijk is het grootste gedeelte van de bezoekers er niet voor de adrenalinerush – het leeuwendeel komt gelukkig nog altijd voor de muziek, zoals het hoort. De kalme ouwe rot die met een pilsje in de hand vanaf de tweede lijn de show gadeslaat, de mensen vooraan met hun zwiepende manen en de gothics die met een angstig gezicht voor het geweld terugdeinzen zodat er uiteindelijk een gapend gat ontstaat - de moshpit lijkt iets heiligs... een fundament waar niet aan getornd dient te worden; een broederschap met z'n eigen code. Geen gericht geros, gevallenen worden opgeraapt. Wat voor buitenstaanders ronduit beangstigend lijkt, is voor ingewijden als vanzelfsprekend.

Maar zoals altijd is er wel een groepje wat het voor de rest moet verpesten. Oh, jullie weten wel over wie ik het heb - en ik ga ze even generaliserend en al op 1 grote rottende composthoop gooien. De pubers, duwers en karateka-cokesnuivers die met hun strapatsen de rest van het broederschap in een kwaad daglicht stellen, en in al hun schandelijke gedrag nog lager in de voedselketen staan als die pretentieuze fotohoeren en arrogante huppelgothics (jeweetwel, dat soort dat met hun rug naar het podium staat tijdens het concert) die vooraan met hun Nikons en mentholsigaretjes elke headbangruimte verspillen. Het zijn die piepels die te laat aankomen, en vervolgens tijdens het concert zich een weg door de dichte massa heenduwen om toch nog dichtbij het podium te komen. Het zijn die kale sjappies in een hempje die al trippend zich door het publiek heenmaaien en stagediven alsof er een zwembad voor hun voeten ligt. Het zijn die lulletjes rozenwater aan de rand van de moshpit die mensen die even bij willen komen met een harde duw weer terug de oorlog induwen. Het zijn die puisterige pestpubers die onder de klanken van hun levensmotto 'BIER EN TIETEN' op iedereen beginnen in te slaan, omdat dat vet lauw is. Iedereen met genoeg concerten op z'n kerfstok kan zich zonder moeite wel een aantal voorbeelden voor de geest halen.

Valt daar dan niets tegen te doen? Tja, idioten heb je natuurlijk overal, maar het kan geen kwaad om af en toe even heropvoedend op te treden tegen dit soort gespuis. Eventjes laten zien hoe het moet. Zo kan het bijvoorbeeld geen kwaad zo'n duwer aan de rand van de pit even mee te sleuren, de pit in - weldra zal het gespuis smeken om genade, en schreeuwend en wel pogen te vluchten naar het vaste land. Leuk he, zo'n moshpit!

Dus tja, toen tijdens een Epica concert anderhalf jaar geleden een mannelijke cybergoth gehuld in fluorisend geel zich mengde in de reeds opgestarte moshpit (je moet toch iets toen bij gothic bands, behalve naar de leadzangeres kijken) en hij gericht op mensen in ging slaan (waaronder ondergetekende), richtte er zich zonder afspraken een moshpit-burgerwacht op die haar pijlen op het felgekleurde individu richtte, om het schepsel een koekje van z'n eigen deeg te serveren. Het duurde dan ook niet lang voordat het wandelend stuk verarmd uranium was verdwenen uit het geweld. Ons geweld, onze systematische chaos.

Nee, desondanks alle concerten heeft de moshpit nog altijd niet aan charme bij me ingeboet. Het lijkt nog steeds iets magisch, iets heiligs te hebben, en wanneer er tijdens welk concert dan ook mensen weer worden opgeraapt vind ik het fijn daar weer even aan herinnerd te worden.

Reactie op Onze systematische chaos
Door jeroen op 07-07-2009 om 23:56uhelemaal mee eens, en mooi gesproken

Reactie op Onze systematische chaos
Door Wolf op 08-07-2009 om 00:17uApplaus. Je neemt de woorden uit mijn toetsenbord!

Zo nu en dan 'bier en tieten' roepen is niet verkeerd, maar inderdaad, de kamikaze-klojo's moeten snel geruimd worden. Voorgoed!

Reactie op Onze systematische chaos
Door Hans op 08-07-2009 om 08:00uIk heb een gloeiende hekel aan die breedlachende duwende en trekkende pubers die dat alleen ter eigen lolbroekenvermaak doen

Reactie op Onze systematische chaos
Door Shane op 08-07-2009 om 10:03uAmen to that !

Reactie op Onze systematische chaos
Door Utje op 08-07-2009 om 12:17uMooi geschreven en agreed.

Reactie op Onze systematische chaos
Door op 08-07-2009 om 12:48uDat zwembad stuk is belachelijk.. hoe moet je dan stagediven? Op de hurkjes gaan zitten en wachten tot er genoeg handjes omhoog gaan? Nee sukkel... gewoon springen... en vind je dat irritant? Dan ga je vanachteren staan.. Je hebt deels gelijk hoor maar je generaliseert ten eerste tot op belachelijke hoogte en "mensen die even bij willen komen".... kom op gast! Bijkomen door je maar in je nest... get a fucking life!

Reactie op Onze systematische chaos
Door tripleM op 08-07-2009 om 20:13udie kerel boven mij is overduidelijk 1 van dei gasten die beschreven is.
je gaat niet stagediven alsof er een zwembad voor je ligt. je gaat stagediven alsof er een wolk voor je ligt. niet te hard en te hoog want dan val je door de wolk heen op de keiharde vloer. een zwembad kan je zo hoog en hard springen als je maar wilt want je word altijd opgevangen. de mensen doen dat niet

Reactie op Onze systematische chaos
Door op 08-07-2009 om 20:42uja hoor... my ass stelletje bejaarden... en nee ik ben geen puber en ja en ik kan me ook aan bepaalde dingen ergeren... maar bovenstaande column lijkt geschreven door iemand die beter naar Andre Rieu kan gaan.

Reactie op Onze systematische chaos
Door Chaos A.D. op 09-07-2009 om 19:42uHeerlijk stukje waar ik me prima in kan vinden...
En laat die stoere ayatollah hierboven maar ouwehoeren, zo te horen komt ie net kijken en moet waarschijnlijk zijn eerste goeie pit nog meemaken!

Reactie op Onze systematische chaos
Door steve.ill op 09-07-2009 om 20:42uHelemaal eens met de column

ik denk dat die gozer, hier 2 posts boven, ook wel eens zo'n hardcore mosher kan zijn

daar heb ik zo'n schijthekel aan, in een normale pit sla/duw je op borsthoogte, maar die hardcoremoshers maaien met hun armen in het rond waarbij ik menig maal een klap voor m'n kop heb gekregen, iets wat in mijn ogen niet thuis hoort in een pit

Reactie op Onze systematische chaos
Door op 10-07-2009 om 14:14uidd, ik erger me kapot aan die amateur ninja's.
doe dat maar lekker thuis voor de webcam

Reactie op Onze systematische chaos
Door op 10-07-2009 om 15:10uHelemaal mee eens!!! Tijdens graspop ook weer zo'n debiel die dan midden in de tent even lekker van links naar rechts gaat hossen. Als je lef hebt doe je dat voor. Sta je daar rustig van de muziek te genieten met je biertje tot die lamlul tegen je aanknalt. Uiteindelijk gelukkig wel te stoppen door een opgetrokken knie in zijn aanstormend kruis te planten. Werkt goed. Stuk rustiger daarna en de mensen in het midden konden weer genieten van het concert.

Reactie op Onze systematische chaos
Door op 11-07-2009 om 15:07uhardcore zuigt soweiso, ze denken dat ze ninjas zijn , en als je wil crowdsurfen, ok chill dat doe ik ook hoort erbij, maar ga godver niet headwalken met je kisten dat is triestheid ten top

Reactie op Onze systematische chaos
Door Chinghue op 11-07-2009 om 20:15uHelemaal mee eens man(vrouw),hardcore is egt kut!

Reactie op Onze systematische chaos
Door op 12-07-2009 om 13:56uhehe... ik houd niet van hardcore, kom zeker niet kijken en een pit is me ook niet vreemd.... Uiteraard zijn van die kung-fu gasten kut en uiteraard let je op je medemens... maar KOM OP!!! "rustig te genieten"???? Dat doe je maar in de bios ofzo... Als je in het midden van voren staat weet je gewoon dat je niet steeds RUSTIG KAN GENIETEN....pleur een end op naar achteren.....

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.