Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Justin Broadrick (Godflesh) - 53
  • Louis Svitek (Ministry) - 59
  • Sander Gommans (After Forever) - 44
Column

Vroeger was alles beter

Door Greg, november 2008

Vroeger, ah jaa, vroeger. Vroeger, toen kratjes nog geel waren, er aan de plee een trekkoord zat en servicekosten niet bestonden. De muziekliefhebber denkt in deze moderne tijd meer dan ooit terug aan hoe het in die dagen van weleer was... en dat is niet onopgemerkt gebleven. Want waar vraag is, komt aanbod, en dus ontwikkelen overwinterde bands remake-albums en komen de gestorven legenden van toen weer bijeen om beslag te kunnen leggen op hun deel van de reünietaart.

En in die wereld heb je geslaagde reünies en gefaalde reünies. Maar waar trekken we eigenlijk de grens? Wat maakt een geslaagde reünie nou geslaagd? Gaat het erom dat de band moet lijken op de groep schreeuwerige tieners die ze 15 jaar geleden waren? Moeten ze verdergaan waar ze toen zijn gebleven? Gaat het erom dat ze ondanks de lange afwezigheid nog een goede bak muziek kunnen afleveren?

Ik neig zelf naar het laatste, maar dan heb je weer die kalende azijnpissers die steen en been klagen 'dat het nieuwe album weinig te maken heeft met de oude <vul-hier-de-bandnaam-in>'. Jeweetwel, van die elitaire mannetjes die alleen obscure bands luisteren en alles wat SLAYOOR roept tijdens een concert verachten; de Senseo-drinkers van de metalwereld. In een greep van pure nostalgie en melancholie beklemmen ze kwijlend platen uit de jaren 80 en hebben ze in een door gigantische CD kasten omringd bed natte dromen over wat de toekomst 'mogelijk nog brengen zal'. Dan vraag ik aan hun - ben jij nog precies dezelfde persoon als 15 jaar terug? Ik mag toch minstens hopen van niet...

We leren immers bands kennen middels hun hoog aangeprezen werk, wat vaak ook het vroegere werk blijkt te zijn. Dat blijft dan doorgaans de standaard waartegen alle andere albums worden gelegd. Vervolgens komt er reünie, een aankondiging van een nieuwe plaat, alle fans juichen in de hoop 'dat de dagen van weleer weldra hun weg terug zullen vinden' waarna de spreekwoordelijk pleuris uitbreekt omdat de nieuwe CD niet in het verlengde ligt van de vorige platen. Ze huilen tranen met tuiten, roepen dat het de legende onwaardig is en voelen zich als fans tekort gedaan.

Ze vergeten echter dat elk album van een band een momentopname is van de fase waar de band in zit. Sommige bands verliezen de kunst nooit en musiceren er na zo'n generatiekloof weer lustig op los alsof er niets is veranderd (ik noem een Death Angel), terwijl anderen toch meer moeite blijken te hebben met het uitpulken van de tandjes des tijds en het houden bij statische liveoptredens waar wordt geteerd op gouwe ouwen en menig coverband nog een betere show had kunnen geven. Jongens, laat dan de legende voor wat'ie is en bezoedel 'm niet voor een zak geld.

De ware essentie van een echt goede comeback (en een geslaagd nieuw album in z'n algemeenheid) is dan ook progressie; de band moet laten zien vooruitgang te hebben gemaakt, zonder aan muzikaliteit te hebben ingeboet. De band moet bewijzen boeiend te zijn gebleven... nog z'n mannetje te kunnen staan, zonder te vervallen in herhaaloefeningen. Zichzelf durven herontdekken, verrassen, verfrissen.

Is dan meteen alles van nu beter? Nee, natuurlijk niet. Ik denk net zoals de elitaristen ook van tijd tot tijd met smart terug naar de wereld van guldens en geen exclusieve internetverkoop. Maar oud moet gewoon blijven wat het is, oud... want dat is vaak een deel van de charme ervan; denk aan een mindere productie, het gekrijs van een toen jonge leadzanger... het kan in legio dingen zitten. Dat soort dingen moet helemaal niet nieuw willen worden, dat verpest alleen maar alles. Koester het, want vroeger mag dan vaak wel beter lijken... vroeger hadden ze in elk geval nog geen Senseo.

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Old MHB op 23-11-2008 om 22:46uNeen, vroeger was niet altijd beter. Wij sleurden rond met een cassettespeler van 3 kilo en een zak cassetten. De walkman was een vooruitgang maar je had nog steeds de cassettes en een kilo batterijen nodig om dat ding aan de praat te houden.

Voordeel was (dat vonden wij) dat die koptelefoontjes met van die oranje mouchkes lekker hard gingen omdat er geen geluidsbegrenzing was ...


Watr betreft de muziek :

Je kunt moeilijk ontkennen dat sommige bands zoals Metallica, Slayer,Maiden , Guns n' Roses ... niet meer dezelfde kwaliteit brengen van destijds.

Anderzijds waren bands zoals Therion, Rammstein ... niet mogelijk.
Operagedoe konden wij ons niet inbeelden in de metal en computergedoe was helemaal uit den boze.

Gewoon met je tijd meegaan en het goeie er uit halen is de boodschap EN blijven genieten van wat vroeger was.

Reactie op Vroeger was alles beter
Door :) op 24-11-2008 om 00:00uVROEGAH HAD JE GEEN DREMPELS, ALLEEN KUILEN!!!

Reactie op Vroeger was alles beter
Door ;p op 24-11-2008 om 00:44uVROEGAH HAD JE OOK GEEN KUTTURBOROTONDES. VERDOMME;P

Reactie op Vroeger was alles beter
Door des duivels op 24-11-2008 om 09:09uEn geen mobielekes, geen smsjes, geen i-pods, geen neerladen van interprut, geen myplas, geen uwtube, geen nu metal, geen ar&bee, geen frans bauer, geen st anger, geen chinese democratie, zat slash nog in de band, en had iedereen nog lang haar.
Ach ja, vroeger.........

Reactie op Vroeger was alles beter
Door iron_dennis op 24-11-2008 om 09:37uVroeger toen je POEP no met lange OE schreef!

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Henk op 24-11-2008 om 10:57uSenseo is voor mietjes!

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Wolf op 24-11-2008 om 12:30uZo'n review en dat alleen voor Guns N' Roses, want iedereen weet gewoon dat hun nieuwste album zuigt. Die van Metallica daarintegen, is weliswaar kut gemastered maar schopt je kont dik!

Reactie op Vroeger was alles beter
Door iron_dennis op 24-11-2008 om 15:37uToen de Batavieren nog tegen de Batavijven vochten....

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Grindtegel op 24-11-2008 om 17:14uGodsamme, de drempel/kuilen wilde ik al aanhalen...

Reactie op Vroeger was alles beter
Door buie op 24-11-2008 om 18:25uVroeger leefde mijn schoonmoeder nog. Dus wat ben ik toch blij met onze huidige tijd.

Reactie op Vroeger was alles beter
Door jeugdsentiment op 24-11-2008 om 20:35uVroeger toen was de lucht schoon en de sex viesss

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Ingrid op 24-11-2008 om 22:37uVroeger???????????????
Vroeger had je CARNIVORE.

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Rinus op 24-11-2008 om 23:16uVroeger, toen ondergtekende nog jong was, was alles beter!!
Geen gezeur, geen gezeik, geen verantwoordelijkheden.
Feesten, ouwehoeren, bierfuiven.( Voor 5 gulden stuiterzat)
Ride the lightning, Ace of Spades, Hell awaits, Don't break the oath, Metal Church, Bonded by blood,, Let there be rock, Leprocy, Loose 'n; Lethal, Strong Arm of the law, Chemical invasion, Aardschokdag, DOA., Chevrolet Caprice Classic , Grolsch. Marshal , Jagermeister enz enz.

Reactie op Vroeger was alles beter
Door Richard op 25-11-2008 om 15:00uSommige zaken waren vroeger echt beter.
Denk aan scholen. Tegenwoordig staat er een metal detector bij de ingang en dat is echt niet om de metal heads eruit te pikken...

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.