Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
In Memoriam

Eddie Van Halen (1955 - 2020)

Door Marcel, oktober 2020

"I can't believe I'm having to write this, but my father, Edward Lodewijk Van Halen, has lost his long and arduous battle with cancer this morning. He was the best father I could ever ask for. Every moment I've shared with him on and off stage was a gift. My heart is broken and I don't think I'll ever fully recover from this loss.

I love you so much, pop."

Met deze verdrietige woorden werd de dood van de in Amsterdam geboren gitaarlegende Eddie Van Halen de wereld ingebracht door zijn zoon Wolfgang. Het nieuws komt hard aan bij muziekliefhebbers van over de hele wereld. De stempel die Eddie Van Halen met zijn spel op rockmuziek heeft gezet is dan ook gigantisch. Daarnaast is met hem een markante verschijning, die de muziekwereld jarenlang van glans voorzag heengegaan. 

Met Van Halen werd in 1978 waarschijnlijk één van de beste debuutalbums in de rockgeschiedenis afgeleverd. Zeker als je naar de eerste helft van de plaat luistert, hoor je een wervelende tornado waar alles aan lijkt te kloppen. De energie spat ervan af, net als het muzikale talent. Bovendien zijn de songs één voor één uitmuntend. Running With The Devil, You Really Got Me (een cover van The Kinks) en Ain't Talkin' 'Bout Love zijn klassiekers die iedereen kent en die tweeënveertig jaar later nog steeds niets aan kracht ingeboet hebben. En dan heb je daartussenin ook nog het virtuoze Eruption, waarmee Eddie Van Halen zich in één klap tussen de grote gitaristen van dat moment plaatse. 

De zegetocht van de band Van Halen ging razend van start en zowel op plaat als op de planken bouwden de vier heren een behoorlijke reputatie op. Zo werd bijvoorbeeld het kwakkelende Black Sabbath finaal weggespeeld door deze jonge energieke honden die destijds in het voorprogramma van de groep stonden. Dat had naast het songmateriaal natuurlijk ook alles te maken met de capriolen van de extravagante vocalist David Lee Roth.

Niet alles wat de band aanraakte was echter goud. Ondanks prachtige nummers was lang niet al het materiaal even goed. De formatie ging gebukt onder ruzies, ego's, verslavingen en ook privé was er vaak genoeg het één en ander mis. Het leidde uiteindelijk tot wisselingen in de groep en meer dan voldoende stof voor roddelbladen om de tijdschriften mee te vullen. 

In 2012 kwam het laatste studio-album A Different Kind Of Truth uit, met bijna dezelfde line-up als in de begindagen. Na turbulente jaren was David Lee Roth weer teruggekeerd op het nest, maar helaas was bassist Michael Anthony vervangen door Eddie's zoon Wolfgang. Ondanks een acceptabele plaat, was de chemie vervlogen. Uiteindelijk is Van Halen dan ook de laatste jaren stilletjes ten onder gegaan. 

De gezondheid van Eddie is al jaren een beschreven onderwerp. In 2000 onderging hij al behandelingen voor tongkanker. Er werd een stukje tong verwijderd en opmerkelijk genoeg gaf de gitarist de schuld van kanker aan metalen gitaarplectrums die hij op zijn tong legde tijdens het spelen. Daarnaast gaf hij de schuld aan de studio waar hij veel tijd in had gespendeerd. De elektromagnetische energie zou ook niet goed zijn geweest. Ondanks zijn herstel schemerde het de afgelopen tijd al door dat Eddie weer ziek zou zijn. Roth benoemde al eerder in interviews dat Van Halen een gesloten boek was, en over de status van Eddie zei hij dat het niet zijn verhaal was om te vertellen. Uiteindelijk een voorbode van wat eraan zat te komen.

Op vijfenzestigjarige leeftijd is met het veel te vroege overlijden van Eddie Van Halen een legendarisch icoon ontnomen. Het blijft een aparte gewaarwording voor fans om een idool te verliezen. Ondanks dat je de muzikant waarschijnlijk niet persoonlijk kent, voelt het als afscheid nemen van een bekende die jarenlang een rol in je leven heeft gespeeld. Muziekliefhebber zijn levert altijd fijne emoties op. Kijkend naar het ontdekken van nieuw muziek, identificeren met teksten, genieten van geweldige songs en het live zien van je helden. Daarentegen is het heengaan van je idolen altijd een zware dobber. De muziek blijft echter spreken. Met twaalf studio-albums en genoeg live-registraties zal Eddie Van Halen nooit verdwijnen. Zijn gitaarspel heeft talloze muzikanten geïnspireerd en zodoende zal zijn invloed altijd ergens te horen zijn. 

R.I.P Eddie van Halen (1955 - 2020) 

Eddie van Halen (1955 - 2020)

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.