Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
Kalender
Vandaag jarig:
  • Lars "Leiðólfr" Jensen (Myrkgrav) - 38
  • Paulo Jr. (Sepultura) - 55
  • Tomi Joutsen (Amorphis) - 49
  • Ville Friman (Insomnium) - 44

Vandaag overleden:
  • Beatmaster V (Body Count) - 1996
  • Darrell Sweet (Nazareth) - 1999
  • Tim Calvert (Forbidden) - 2018
Interview

Shadows Dance
Met Dimi
Door Patrick T.
Geplaatst in februari 2004
Al zo'n vijf jaar timmert het Griekse Shadows Dance aan de weg, en vorig jaar kwam via het Nederlandse Ebony Tears label dan eindelijk hun debuutplaat uit, getiteld A Quatrain For the Damned. Tijd dus voor wat vragen aan gitarist Dimi...
Gefeliciteerd met "A Quatrain For the Damned". Hoe zijn de reacties op het album tot nu toe geweest?

Bedankt! Het album is nog maar korte tijd uit, en weet nog niks over de verkoopcijfers. Tot nu toe zijn de reacties van de pers erg goed. Over een aantal maanden weten hoe het zit met de verkoopcijfers.

Het is me opgevallen dat jullie vaak geclassificeerd worden als gothic metal. Als muzikanten hebben jullie er ongetwijfeld een hekel aan om bij een hokje ingedeeld te worden. Wat vind je nou van die 'gothic metal' classificatie?

Zoals je al vermoedde labelen we muziek liever niet, en zien we niet graag dat we in een verkeerd hokje geplaatst worden. We spelen een mengelmoes van verschillende stijlen, waaronder gothic metal. Maar daar houdt het niet bij op. De proberen een mozaïek van klanken te creëren, en gothic is daar slechts een klein onderdeeltje van.

Shadows Dance is begonnen als een symfonische death metal band. Hoe is de evolutie naar de huidige sound in z'n werk gegaan, en in welke richting verwacht je dat de sound zich nog zal ontwikkelen? Jullie muzikale filosofie is immers "continu experiment".

De belangrijkste reden dat onze discografie zo gevarieerd is, is dat we veel last hebben gehad van wisselingen in de line-up, en dat elk lid van de band een uniek element met zich mee bracht. De oorspronkelijke muzikale koers werd al snel aan de kant gezet voor een andere. Onze nieuwe nummers zijn bijna af en ik garandeer dat we nu een veel stabielere stijl hebben, zowel agressiever als meer sferisch.

Een van de sterkere aspecten van Shadows Dance is de variëteit tussen de nummers. Elk heeft een eigen gezicht. Is dat belangrijk voor de band, om repetitie in de muziek te voorkomen?

Natuurlijk! Al is niet iedereen zo over die variëteit te spreken. We hechten er veel waarde aan om ons niet te herhalen. Er is geen reden om te bestaan als je niks origineel aan het publiek te geven hebt, daarom worden de nummers ook geleid door onze filosofie van 'continu experiment'. Als men kon voorspellen wat de volgende noot in een van onze songs zal zijn, waarom zou men het dan kopen?

Jullie hebben voor enkele nummers gebruik gemaakt van symfonische elementen, evenals koorzang. Het aantal bands dat zich hieraan tegoed doet, is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. Kun je uitleggen in welk opzicht Shadows Dance van dit symfonisch collectief verschilt?

De manier waarop koren in bijvoorbeeld popliedjes gebruikt worden en in nummers van ons, verschilt sterk. Het is voornamelijk een kwestie van sfeer. We probeerden het koor als een soort nieuw instrument te gebruiken. We houden symfonische elementen in metal omdat het de muziek van een extra dimensie voorziet. Ons primaire doel is om een groteske sfeer op te wekken met het koor.

Iets wat de Griekse scene typeert is dat veel bands een sterke connectie hebben met tenminste een paar andere Griekse bands. Op "A Quatrain For the Damned" worden jullie bijgestaan door leden van Astarte en Septic Flesh. Met welke anders bands hebben jullie een connectie? Hoe beschouw je de Griekse scene ten opzichte van de andere nationale scenes?

We hebben geen vrienden in metal-kringen. Dit was slechts een professionele collaboratie. We hebben verder geen plichten en verantwoordelijkheden. Shadows Dance is aan zeer weinig bands gelieerd, al kan daar in de toekomst best verandering in komen.

Hoe kijk je tegen de hedendaagse Griekse scene aan? Nog bands in de underground die speciale aanbeveling verdienen?

Er zijn vrij veel goede bands actief, maar echt geweldige kan ik me zo niet voor de geest halen. De enige groep die wat mij betreft in die categorie valt, is Septic Flesh. En laten die nou juist recentelijk uit elkaar zijn gegaan.

Ebony Tears is een vrij nieuw label. Hoe is Shadows Dance zo bij hun terecht gekomen, en ben je tevreden over het werk dat het label voor de band doet?

Het is natuurlijk een klein label, maar ze doen hun best om er wat van te maken. Voor zover ik kan overzien lopen de zaken naar wens. We hopen voorlopig bij dit label te kunnen blijven.

Traditionele vraag: welke platen hebben de laatste tijd veel in je cd-speler gezeten?

Septic Flesh - Sumerian Daemons
Old Man's Child - In Defiance of Existence
De soundtrack van The Omen
De soundtrack van Psycho
Ross Daly

Hoe staan de zaken op live-gebied? Wat voor soort show kunnen we van Shadows Dance verwachten?

Wegens verplichtingen aan het leger hebben we niet genoeg tijd om optredens te verzorgen. Over een jaar zijn we er vanaf, en dan gaan we zeker touren. We zullen ons best doen om meerdere landen te bezoeken.

Bedankt voor je medewerking, en veel succes met de band.

Heel erg bedankt. We werken aan nieuwe nummers, die erg verschillen van "A Quatrain For the Damned". Meer agressie en een sterkere nadruk op soundtrack-achtige klanken.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.