Pit
Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album ooit uit Duitsland?

Accept – Balls To The Wall [1983]
Avantasia – The Metal Opera [2001]
Bethlehem – Dictius Te Necare [1996]
Blind Guardian – Nightfall In Middle-Earth [1998]
Destruction – Infernal Overkill [1985]
Equilibrium – Sagas [2008]
Gamma Ray – Land Of The Free [1995]
Grave Digger – Tunes Of War [1996]
Haggard – Eppur Si Muove [2004]
Heaven Shall Burn – Iconoclast [2008]
Helloween – Keeper Of The Seven Keys Part II [1988]
Kreator – Pleasure To Kill [1986]
Masterplan – Masterplan [2003]
Necrophagist – Epitaph [2004]
Obscura – Cosmogenesis [2009]
Powerwolf – Bible Of The Beast [2009]
Rammstein – Mutter [2001]
Running Wild – Death Or Glory [1989]
Scorpions – Love At First Sting [1984]
Sodom – Agent Orange [1989]
Tankard – Chemical Invasion [1987]
The Ocean – Pelagial [2013]
The Ruins Of Beverast – Rain Upon The Impure [2006]
Warlock – Triumph And Agony [1987]
een andere Duitse langspeler, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 juni:
 • White Hills
 • 2 juni:
 • Mammoth WVH en Diggeth
 • Man As Plague, Teethgrinder, None Shall Fall en Bloid
 • Yes
 • 3 juni:
 • Alter Bridge en Mammoth WVH
 • Lost Society
 • Salvage, Changing Tides en Tigerknife
 • Yes
 • 4 juni:
 • Ghost en Halestorm
 • Staal, Menschwalsch, Busse En De Batavieren
 • World Decay, Bladecrusher en Drôvich
 • 5 juni:
 • Turnstile
 • 6 juni:
 • Gojira, Bloodywood en Urne
 • Yes
 • 7 juni:
 • Rottenness, Gorgatron en Man As Plague
 • Sweden Rock Festival
  1 juli:
 • Masterfest
 • Pitfest
 • Puscifer en Night Club
 • Wardruna
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ignacio Ruiz (Arwen) - 44
 • Robert Vigna (Immolation) - 53

Vandaag overleden:
 • Victor Agnello (Lȧȧz Rockit) - 2014
Interview

Cardinal
Met Dennis
Door Kristof
Geplaatst in januari 2004
Er liepen al een tijdje geruchten op internet over deze band. Een eerste mini cdtje belande in mijn brievenbus en enige tijd later kon je de review van 'Baptized in cum' lezen op Metalfan.nl. Met het oog op een eventuele doorbraak in 2004 kon een interview met bandleider Dennis natuurlijk niet uitblijven.

Cardinal

Hey. Hoe is de kerstperiode en oudejaarsavond verlopen?

Prima, ik heb veel te veel gevreten en mijn pens is weer naar grote hoogtes gestegen. Oudejaarsavond stond in het teken van vuur en vlammen en ik ben gek op een stevige hellevuur.

Jullie brachten in 2003 een erg goede mini cd uit. Jullie band is vrij nieuw. In de band zouden (ex)leden van Unlord, Consolation, Nembrionic, Necrology, Kringspiertyfus en Putrefied zitten. Aangezien jullie een vrij nieuwe band zijn, kan je de korte geschiedenis en oprichting van de band eens uit de doeken doen?

Unlord was een project die we even in de koelkast zetten. De jongens van Consolation waren een beetje op elkaar uitgekakt en de sfeer werd steeds grimmiger en daardoor ontstond desinteresse en dan moet je stoppen en opnieuw beginnen. Toep en ik hebben het altijd goed kunnen vinden en we weten wat we aan elkaar hebben. Necrology was ook al een tijdje op de fles dus Michiel zat naast wat projecten een beetje met zijn duimen te draaien. Mano zijn oude band Bastards bestond ook niet meer en de blackmetalband Ravening mist Robert Jan, die hing zijn gitaar ook aan de wilgen.Ik zoek mensen altijd uit op karakter en hun kunnen. Deze gasten waren absoluut tof en we kunnen het allemaal perfect met elkaar vinden en gelukkig kunnen ze ook nog een beetje spelen ook. Helaas is het wel zo dat waarschijnlijk Robert jan (bas) ons gaat verlaten vanwege familieomstandigheden. Echt reetvervelend, maar het is niet anders.

Ik had geen zin om één van de oude bands nieuw leven in te blazen, ik houd ervan met een schone lei te beginnen en kijken hoever we kunnen komen. De stijl is ook anders als de andere bands, bruter en meer deathmetal georiënteerd, met de nadruk op snel, sneller, snelst. Haha.

We zijn nummers gaan schrijven en het resultaat is 'Baptized in Cum'. Michiel als sologitarist en ik als componist. Mano en ik doen samen de teksten (75/25%). Michiel gaat op de volgende cd ook meeschrijven aangezien dit heerschap best een goed prakkie muziek kan schrijven.

Er staan zeven nummers op deze mini. Zeven nummers lang krijgen we brute death metal over ons heen. Er is weinig nieuwe death metal dat me nog raakt tegenwoordig maar deze mini wist me echter wel te boeien. Kan je eventjes jullie stijl omschrijven? Zijn er naar jouw mening invloeden van old school death metal in de sound te vinden? Wat vind je van mijn vergelijking met Obituary (sommige riffs)?

Het zijn pakkende in het gehoor springende nummers. Zanglijnen zijn doordacht en blijven hangen. Veel deathmetal gaat het ene oor in en het andere weer uit. Onze deathmetal is net een lekker wijf, hoe dieper je erin gaat des te lekkerder het wordt. Er zitten inderdaad oldschool invloeden in, maar dat komt omdat ik zo oud ben, haha. Obituary is ok, maar die vergelijking zie ik zelf niet. Hate eternal en Nile worden ook genoemd en daar kunnen wij ons wel in vinden.

Jullie stoppen jullie muziek ook wel eens in het grindcore hoekje. Wat zijn die grindcore invloeden dan in jullie sound? Met name de 'terrorizergrind', ik ben zelf niet een enorme liefhebber van "rommelige" grind. Strakke staccato grind is mijn ding en dat probeer ik zoveel mogelijk in onze muziek te proppen. Hiervoor hadden we een project FuckFace, heerlijke smeuïge grind met een hardcore feel. Daar zitten wat kleine invloeden van in Cardinal.

Welke van de zeven nummers schieten er voor jouw uit qua niveau?

Ik ben wel gek van 'First Anal Communion' vanwege de variëteit in het nummer, ook de zanglijn is super. Gewoon een lekker nummer van begin tot eind. Maar het niveau ontloopt elkaar niet zoveel, ze zijn allemaal goed te pruimen.

Op de mini staat ook een hele zooi bonusmateriaal dat erg demo-achtig klinkt en er zijn ook nog twee opnieuw uitgebrachte tracks bij het bonusmateriaal te vinden. Waarom zoveel bonusmateriaal op dit schijfje? En welke nummers krijgen we nu allemaal te horen?

Je kan geloof ik zo'n 80 minuten op een cd'tje branden, waarom dan stoppen na een paar nummers? Zelf zijn we altijd liefhebbers van bonusmateriaal dus dat gunnen wij onze metalheads ook wel. Zoals die twee opnieuw opgenomen nummers zit toch weer een compleet andere feel als de andere versies. Mensen moeten ook onze site in de gaten houden of mogen me altijd mailen of ik nog wat shit voor ze heb. Regelmatig gooien we er een livenummer of een demo op. Check www.cardinal.demon.nl. Laat trouwens wat achter op het gastenboek, vinden we altijd erg gezellig.

In deze tijden is internet erg belangrijk geworden voor naamsbekendheid. Vind je dat internet goed is geweest voor de undergroundscéne of eerder negatief?

Cardinal was al vrij bekend, voordat iemand ooit ook maar 1 noot heeft gehoord en allemaal dankzij internet. Mijn mening: GEWELDIG!

Waarom kan ik nergens jullie teksten terugvinden?

Luiïgheid wat betreft de site (maar ik zal het binnenkort regelen, want ze zijn de moeite waard om te lezen, Manoloxx is 'one crazy fucker' met zijn lyrics) en gebrek aan ruimte in het cd-boekje.

Er zou dit jaar een cd komen getiteld 'Horrific' (ook een nummer op 'Baptized in cum'). Hoe staat het daarmee en staan er nog nummers op het komende album dat we al konden horen op de mini?

We zijn nu nummers aan het schrijven en instuderen, wij schrijven vrij gemakkelijk, dus eigenlijk hebben we wel genoeg materiaal, maar we gaan gewoon door en de beste nummers komen dan op de plaat. Ik denk niet dat we de nummer van 'Baptized in cum' opnieuw gaan opnemen, of het moet als bonus zijn. Lijkt een beetje op plagiaat van jezelf, daar zit geen uitdaging in.De nieuwe shit is ietsje technischer, maar ik wil het niet al te moeilijk maken, er moet nog wel wat te headbangen zijn en de hele tijd naar je hals staren is ook maar suf.

Gaan jullie de cd in eigen beheer uitbrengen of gaan jullie op zoek gaan naar een platenlabel? Of blijven jullie uitgaven verspreiden via het eigen Stage blast recordings?

Hier zijn we nog niet helemaal over uit. De jongens willen graag naar een maatschappij en ik denk dat dat ook wel gaat gebeuren, maar we hebben nog niets opgestuurd naar labels. Ik ga nog even checken bij wat collega muzikanten over hoe die over hun label denken. En als het niet goed voelt dan doen we het zelf. We verkopen liever 500 cds op een eerlijke manier dan 10000 en gevoel hebben dat je genaaid wordt.

Spelen jullie nog enkele covers live? Of wat kan ik verwachten als ik Cardinal eens ga aanschouwen?

We spelen nog geen covers (of het moet er eentje van FuckFace zijn), maar mij lijkt dit wel leuk, een ouwe van dark angel ofzo. Live zijn we nog even een tikkie ruiger als op cd. De mensen die ons gezien hebben vinden ons een heel erg beweeglijke energieke band, dus daar hopen we dan maar op. Maar de ene gig is de andere niet. Soms krijg je een bepaald gevoel bij een publiek dat je net weer even wat extra kan geven en dan krijg je een bepaalde chemie waardoor je als band boven jezelf uitstijgt. Als een zaal los gaat, krijg je van Cardinal een klassiek optreden!

Kunnen we in 2004 een tourtje verwachten?

Puur in Nederland en misschien wat in Duitsland en België. Ligt er ook aan welk label het uiteindelijk gaat worden. Ik zou graag eens met onze broeders van Inhume, Monolith en Katafalk het land onveilig willen maken, maar dat moet ik dat eerst nog even op poten zetten, maar daar gaat nogal wat tijd inzitten. En aangezien ik de Metalbattle in noordholland organiseer en mij iets vergist heb in de tijd die daarin gaat zitten, ontbreekt het mij aan een paar extra uren om iets op poten te zetten. Ook willen we graag nog in het voorprogramma staan van wat grotere buitenlandse bands.

Nog even een paar algemene dilemma's om af te sluiten:

Death of Morbid Angel?
Death (ouwe stijl)
Death metal of grindcore?
Deathgrind (cardinalstyle!)
Optreden op een groot festival of een fatsoenlijk platenlabel?
Fatsoenlijk label, scheelt veel stress.
Beste Nederlandse death metal band ooit?
Pestilence (ik speel trouwens over een ouwe kast van Patrick Uterwijk, al jaren niet gezien en gesproken, maar was altijd een enorme toffe gast).

Pitfest

Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.