Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Rotterdam Deathfest 2004
Op 8 mei 2004 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Kristof
Toen ik rond half vijf aankwam zat de Baroeg al goed vol. Dit is uiteraard te begrijpen, want de affiche is erg sterk en een kaartje kostte maar 12 Euro. Er traden acht death metal bands op: vier Nederlandse bands en vier buitenlandse bands. Op papier was het op voorhand al duidelijk dat het een erg harde en brute dag ging worden.

De Duitsers van Despondency mochten het festival openen. Verrassend genoeg was het geluid erg goed vanaf het begin en kwam de muziek goed over. De heren speelde een selectie van hun vorig jaar verschenen debuut genaamd 'God on Acid' waarop lekkere Disgorge-achtige death metal met lichte grindcore invloeden op terug te vinden is. Goede start van de festivaldag.

De vrij nieuwe Nederlandse band Cardinal wist me vorig jaar al te overtuigen middels de uitstekende mini cd 'Baptized in Cum'. Ik was erg benieuwd naar wat deze heren live zouden teweeg brengen, maar ik bleef toch teleurgesteld achter. Geweldige nummers als 'Baptized in cum' en de 'hit' 'First anal communion' kwamen wel heel erg rommelig over. Dit is niet geheel aan de band te wijten want de geluidsman maakte er ook een soepje van. Ik hoop dat de heren mij de volgende keer wel weten te overtuigen.

De volgende band op de affiche was Nox, die ik echter heb gemist. Nox is ook een nieuwe band die bestaat uit ervaren leden. Hun mini-cd 'Satan ex-Machina' kan je vanaf nu verkrijgen bij de band. Check hun website (http://www.zarzax.com) voor meer informatie.

Het eveneens Nederlandse Prostitute Disfigurement is live altijd een genot. Hun cd 'Embaled madness' is aardig, maar de band is live altijd stukken beter. Dat komt vooral door de opgefokte primitieveling die de zangpartijen verzorgd. Het blijft een verrukking om hem als een gorilla over een podium zien te lopen. Naar mijn inzien mag Prostitute Disfigurement de trofee 'Beste Nederlandse band van de dag' mee naar huis nemen.

Onlangs waren de heren van Spawn of Possesion nog te bewonderen op het No Mercy festival. Vorig jaar brachten ze het uitstekende 'Cabinet' uit, dat vol stond met technische death metal. De heren zetten vandaag een puike prestatie neer alhoewel het geluid niet echt goed was en op een brij leek als je meer achteraan in de zaal stond. Leuke band, die terecht wordt gehyped en het verdiend respect dat de heren speciaal komen aandraven voor één show.

Exmortem is een vrij bekende Deense death metal band die me echter nooit echt heeft kunnen boeien. Ook dit concert deed me niets, enkel de Autopsy-cover hakte er bij mij nog wel lekker in.

De hoogste Nederlandse band op de bill vandaag is Severe Torture. Terecht, want 'Butchery of the soul' en vooral het geweldige 'Misanthropic carnage' zijn twee uitstekende platen. Vandaag zetten onze Nederlandse vrienden ook weer een erg goede set neer waarop ik niets op aan te merken heb. Klasse.

Er zijn heel veel mensen die speciaal voor Gorerotted naar de Baroeg waren afgezakt. Hun twee full cd's 'Mutilated in minutes' en 'Only tools and corpses' staan namelijk als een stevig huis. De geschifte en technische grindcore/death metal van die albums klinkt live ook geweldig. Nummers van die albums werden afgewisseld en er werd ook nog een oud demo nummer gespeeld. Het geluid was bijna perfect, de presentatie van de heren was energiek, ze hebben ook een goed gevoel voor humor en ik heb me volledig kunnen uitleven. Een briljant einde van een goed festival.

Hopelijk krijgen we volgend jaar een even goede versie voorgeschoteld met een even puike line-up. Bravo voor de organisatie. Voor meer informatie over de bands die speelden: zie de website van het festival: http://deathfest.uniqueleader-europe.com.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Metal Mike op 10-05-2004 om 14:05u


die MCD van Nox heet ZAZAZ!!

Reactie van Sander op 10-05-2004 om 19:01u


En dat album van Prostitute Disfigurement heet Deeds Of Derangement