Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Interview: Hellyeah
Met Vinnie Paul Abbott, Greg Tribbett en Tom Maxwell
Door Tonnie
Geplaatst in juni 2010

Stampede is de titel van het nieuwe album van Hellyeah. Voormalig Pantera/Damageplan-drummer Vinnie Paul Abbott spant samen met Mudvayne-zanger Chad Gray, Mudvayne-gitarist Greg Tribbett, voormalig Nothingface-gitarist Tom Maxwell en voormalig Damageplan-bassist Bob Zilla. De band was onlangs in Amsterdam voor een optreden, maar dat werd op het laatste moment afgezegd. Ik zou voor de show een interview doen met frontman Chad Gray, maar hij moest op het laatste moment naar huis. In een fancy hotel in de hoofdstad werd het dus whiskey nuttigen met drie van zijn bandleden: drummer Vinnie Paul en het gitaarduo Greg en Tom.

Hellyeah

Jullie zijn eindelijk in Amsterdam, en dan wordt de show afgelast. Wat was er precies aan de hand?

Tom: Chad moest halsoverkop naar huis. Zijn vrouw heeft onlangs een operatie ondergaan, maar daar zijn nu complicaties opgetreden. Hij moest dus bij zijn vrouw zijn, en moest daarom direct het vliegtuig in. Familie gaat boven alles, he? Natuurlijk is het erg jammer want het zou de eerste keer worden dat we met Hellyeah in Amsterdam spelen. We beloven dat we het aan de fans gaan goedmaken. We hebben gisteravond al wat fans ontmoet en zij waren teleurgesteld, maar ze begrepen het wel. We komen zo spoedig mogelijk terug, al weet ik niet of dat nog gaat lukken op deze tour. Maar anders komen we in november zeker.

Het is drie jaar sinds jullie debuutalbum. Enkelen van jullie zijn natuurlijk ook met jullie andere bands actief geweest, dus jullie hebben niet stilgezeten. Wanneer begon het werk aan Stampede?

Vinnie Paul: In mei van vorig jaar, denk ik. Chad en Greg hadden vrij van Mudvayne, en toen zijn we bijelkaar gekomen. We hebben toen vier of vijf nummers geschreven. Eigenlijk gebeurde alles tussen verschillende Mudvayne-tours in. Nadat ze weer even getourd hadden hebben we met Hellyeah weer drie nummers geschreven, en toen volgde er voor hun weer een tourtje. Daarna is de rest van het materiaal tot stand gekomen. In oktober konden we als band ons echt gaan focussen op het album, en begon het echte werk.

Greg, als je dan tussen twee Mudvayne-tours wat met Hellyeah gaat doen, zit je hoofd dan wel in de goede stemming? Of zit je met je gedachten dan niet teveel nog bij Mudvayne?

Greg: Nee dat kan ik goed switchen. Het is juist lekker om tussendoor dan met deze andere band bezig te zijn.

Hoe gaat het schrijven bij jullie in z'n werk? Ik stel me dan voor dat er ergens een grote barbecue staat en dat alles daar omheen gebeurt...

Vinnie Paul: je zit er niet ver naast hahaha. Barbecue, wat shots whiskey, en dan gaan we jammen en onze ideeŽn bij elkaar gooien.

Tom: Een riffje van Greg, een riffje van mij, wat gave drums van Paul, en 's avonds komt Chad erbij en legt er teksten overheen.

Chad schrijft alle teksten?

Vinnie Paul: ja, maar hij staat wel open voor onze input. Maar uiteindelijk zijn het toch zijn woorden.

Op het debuutalbum stond het mooie Thank You. Daarvan zou ik verwachten dat dat van jullie allemaal komt.

Hellyeah - Stampede Vinnie Paul: Nee, de tekst kwam van Chad, maar is voor veel mensen geschreven. Ik had bij het horen wel gelijk het idee dat hij het voor mij persoonlijk geschreven had, richting Darrell. Het is echt een prachtige tekst, en Chad brengt het met zoveel passie, het is ongelofelijk.

Greg: Op dit album wordt het trouwens nog persoonlijker.

Zoals bijvoorbeeld het rustige Better Man?

Greg: Inderdaad. Het is Chad z'n tekst, en gaat over waar hij opgegroeid is. Hij zingt over hoe zijn leven was.

En muzikaalgezien is het geheel nog wat groovyer dan het debuutalbum.

Greg: Er zitten nu weer wat gave grooves en riffs in, dat is zeker.

Tom: Dit album is wat meer een album dat we als band gemaakt hebben. Op het eerste album hebben we gewoon wat ideeŽn die we hadden bij elkaar gegooid, waardoor je wat wilde uitschieters hebt. Deze keer zit alles beter in elkaar. We zijn elkaar veel beter leren kennen, en dan voel je elkaar beter aan.

Het eerste album kwam spontaner tot stand?

Vinnie Paul: Inderdaad. Zoals ik altijd zeg: het eerste album was een experiment. We kenden elkaar niet zo heel goed, dus we wisten ook nog niet hoe het zou uitpakken. Ik ging toen door een lastige periode, en wist kort daarvoor niet of ik ooit nog muziek wilde maken. Toen we bij elkaar kwamen bleek de chemie tussen ons uitstekend. In de eerste week hebben we toen een stuk of zeven nummers geschreven. Het klikte. Bij Stampede wisten we precies waar we aan toe waren. We hadden anderhalf jaar getourd, dus we kennen elkaar inmiddels door en door. Nu waren we een stuk zelfverzekerder en wisten we ook precies wat we wilden.

Vinnie, is het album weer bij jou opgenomen?

Vinnie Paul: Het eerste album hebben we bij Dime opgenomen, waar we de laatste Pantera-albums ook hadden opgenomen, en Damageplan. Stampede hebben we bij mij thuis opgenomen. We hebben het gedaan zoals Rick Rubin het doet: de drumkit in de woonkamer waar het dak erg hoog is. Dat geeft een mooie sound. Een slaapkamer werd omgebouwd tot controlekamer, overal hebben we wat videomonitors neergezet, en klaar was onze thuisstudio.

En Sterling Winfield was er weer bij als producer.

Vinnie Paul: Hij is eigenlijk het zesde bandlid. Hij is de lijm die ons stevig houdt. Hij is geen muzikant, en heeft ook niet echt input in de songs, maar hij heeft een geweldig oor en weet wanneer het goed klinkt. Hij zorgt voor de magie, eigenlijk.

Hellyeah

Jullie hebben al gezegd dat er in november weer een tour door Europa komt. Jullie gaan dus de zomerfestivals hier missen?

Tom: we hebben een paar festivals in het begin van de zomer, zoals Donington en Rock Am Ring. De rest van de zomer zitten we in Amerika, en daarna gaan we naar AustraliŽ. Oh, en daarna weer naar Amerika voor de Monster Energy Drink Uproar tour.

Wat een naam voor een tour...

Tom: ja inderdaad, maar ondanks de naam wordt dat wel leuk. Allemaal bands die met een nieuwe cd komen, zoals Disturbed, Avenged Sevenfold, Stone Sour. En wij! Het zou erg mooi zijn als we dat naar Europa zouden halen. In de Verenigde Staten loopt die tour van augustus tot oktober. Daarna komt die tour dus misschien naar Europa.

Omdat de show in Nederland afgelast was weten wij dus nog niet hoe het er aantoe gaat. Dus vertel...

Greg: Onze show is niet echt alsof je uitgaat op vrijdagavond. Of welke avond dan ook. Het is gewoon veel leuker. Veel drank, blote vrouwen, en wij maken plezier op het podium. Live zijn we wat harder dan op het album, vanwege dat we zoveel energie hebben op de bŁhne. Ik vergelijk het altijd met toen ik jong was en naar Van Halen of Motley CrŁe ging. Je kan niet stilstaan en wat rondkijken bij zo'n concert. Je gaat gewoon mee met het feest.

[ Terug naar de Interviews ]