Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Hellyeah - Unden!able
Jaar van release: 2016
Label: Eleven Seven Music
Hellyeah - Unden!able
Het zag er bij de oprichting in 2007 niet naar uit, maar inmiddels is Hellyeah van gelegenheidsproject als ‘supergroep’ uitgegroeid tot een volwaardige band die eens in de twee jaar een nieuw album uitbrengt. Met wisselend succes overigens. Zo was Stampede uit 2010 een behoorlijk toffe plaat, maar was de vorige langspeler Blood For Blood het luisteren amper waard. Maar het lijkt er op dat de heren er nog volop plezier in hebben en dat is natuurlijk ook belangrijk.

Unden!able is het vijfde hoofdstuk van Hellyeah in de nog prille geschiedenis van de band. Net als op de vier voorgaande albums gaat alles volgens een vast recept. Het vijftal staat voor ongecompliceerde stampende groove-metal, wat uitermate geschikt is in combinatie met een pot bier. Waar de albumtitel misschien wel een stilistisch misbaksel is, is de muziek juist alleraardigst. In ieder geval is het een stuk beter te behappen dan de vorige plaat. Het klinkt allemaal net wat frisser en interessanter.

Nummers als X, Blood Plague, Live Or Die en STARTARIOT zijn te noemen als hoogtepunten van de plaat, maar het meest bijzondere is wel de Phil Collins-cover I Don't Care Anymore . Vooral als je weet dat hier riffs van Dimebag Darrell in zijn gemixt. Zo wordt er een mooie ode gebracht aan de broer van drummer Vinnie Paul.

Ook het rustigere Leap Of Faith is het vermelden waard, waarin vooral de stem van Chad Gray in positieve zin opvalt. Voor de rest is het materiaal voornamelijk eenheidsworst, maar dan wel een aardig smakende variant. Muzikaal is alles netjes binnen de lijntjes gekleurd en schiet het nooit ergens uit de bocht.

Hellyeah zal nooit een band worden waarvan de albums de jaarlijstjes halen. En eerlijk is eerlijk: als Chad Gray en Vinnie Paul niet zo’n indrukwekkend cv hadden als muzikant, dan zou de naamsbekendheid van deze band natuurlijk miniem zijn. Wel is Unden!able gewoon een prima plaat die zeker een luisterbeurt waard is.

Tracklist:
1. !
2. X
3. Scratch A Lie
4. Be Unden!able
5. Human
6. Leap Of Faith
7. Blood Plague
8. I Don’t Care Anymore
9. Live Or Die
10. Love Falls
11.10-34
12. STARTARIOT
13. Grave

Score: 70 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 27 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]