Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  17 mei:
 • Tool en Brass Against
 • 18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
  16 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Shinedown
 • Wasteland Viper
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bob Young (Status Quo) - 77
 • Darrell Sweet (Nazareth)† - 75
 • Diana Serra (Aghora) - 36
 • J. Aslan (The Birthday Massacre) - 45
 • Krist Novoselic (Nirvana) - 57
 • Robert Fripp (King Crimson) - 76
 • Rune Østerhus (Tristania) - 45
 • Sir Christus (Negative) - 43
 • Sonny Sandoval (P.O.D.) - 48
 • Thomas Das Neves (Heavenly) - 40
 • Tony Kakko (Sonata Arctica) - 47

Vandaag overleden:
 • Ronnie James Dio (Rainbow) - 2010
Interview

Infestis
Met Obscura
Door Erik
Geplaatst in december 2009

Van alle beginnende (Black) Metal bands zal het merendeel altijd klein en relatief onzichtbaar blijven. Het vorige jaar opgerichte Infestis lijkt een ander lot beschoren te zijn, getuige hun eerste demo Chronicles Written In Blood, die ze enige tijd geleden uitbrachten. De band wist hierop een goede indruk te maken met hun rauwe, antichristelijke muziek, die doorweven is met exotisch klinkende riffs en een heerlijke groove bevat. Leadgitariste en medeoprichtster Obscura was bereid haar band aan onze lezers voor te stellen en deed een boekje open.

Infestis

Ergens vorig jaar hebben jij en Gilbert Infestis opgericht. Waarom deze stap, in een tijd dat je ook lekker aan de weg timmert met Sammath?

Bij Sammath ben ik vooral live-gitarist, Jan Kruitwagen schrijft de muziek en regelt alles rondom de band. Ik wilde een band beginnen waarin ik mijn eigen nummers kon uitwerken en wilde meer live spelen, net als Gilbert. Hij heeft ook zijn andere band, Fenris, maar wilde graag een band beginnen die muzikaal gezien een heel andere kant op ging.

Later werd de volledige bezetting van Brandhaard bij Infestis betrokken. Waarom is de keuze op dit gezelschap gevallen om Infestis mee uit te breiden?

De leden van Brandhaard waren al goede vrienden van ons, lang voordat ze bij Infestis kwamen. We wisten van hen dat ze fanatiek waren en er echt voor wilden gaan. Bovendien waren ze al op elkaar ingespeeld. Zij waren precies de gitarist, bassist en drummer die we nodig hadden.

Zou je de leden van Infestis even kort aan ons voor willen stellen?

Infestis bestaat uit Gilbert, Obscura, Graftak, AntiKris en Vos. Gilbert kennen sommigen al van de Viking/Black Metal band Fenris, die nu elf jaar bestaat. Hij is de zanger en frontman van Infestis. Ikzelf (Obscura) ben leadgitariste en contactpersoon van de band. Ik speel ook in Sammath en heb in het verleden in een paar andere Black Metal bands gespeeld. Graftak is tweede gitarist. Hij speelt ook in Brandhaard en de Heavy Metal band Salvador. Antikris, bassist, is tevens bassist van Brandhaard en heeft in het verleden nog wat andere projecten gehad. Vos, ten slotte, begon met drummen bij Brandhaard en doet dit nu bij Infestis.

Jullie demo Chronicles Written In Blood is een knaller van een release geworden. Hoe kijken jullie tegen dit eerste stuk aan? Een goed begin?

Infestis - Chronicles Written In Blood Chronicles Written In Blood zien we inderdaad als een goed begin. We hebben deze demo opgenomen in december 2008, dus toen we acht maanden bezig waren in de huidige bezetting. We hadden geen hoge verwachtingen van de opnames, omdat we in onze oefenruimte opnamen met eigen apparatuur. Met hulp van een bevriende geluidstechnicus werd het resultaat uiteindelijk beter dan verwacht.

Ik las net het interview met jou voor FOK.nl. Over jullie muziek was die interviewer niet heel positief, wat me verbaast. Hoe zijn de reacties op de demo tot nu toe?

De reacties op de demo zijn over het algemeen goed. We hebben een aantal hele positieve recensies gehad, maar ook wat kritiek. Daar kijk ik niet van op. Bij een eerste demo zijn er altijd wel verbeterpunten te noemen, zo ook bij ons. Van mensen die de demo hebben gekocht, heb ik alleen maar positieve reacties gehad.

Wat mij betreft had het ook wel een volledig album mogen zijn, want qua speeltijd zit hij niet ver van een albumlengte af. Bovendien hebben jullie meer dan genoeg in huis om nog wat meer dan 30 minuten te vullen. Waarom dan toch een demo?

De vijf nummers op Chronicles Written In Blood sluiten qua tekst en qua stijl goed bij elkaar aan. Het is een concept en voor ons gevoel was dat concept af na Radiance Of The Toxic Heavens. We wilden het geheel dat we hadden opnemen en nieuwe nummers gaan schrijven vanuit een andere invalshoek, met ook een iets andere stijl. Bovendien hadden we een demo nodig om optredens te regelen en onze muziek te laten horen aan het publiek. Met repetitieopnames van slechte geluidskwaliteit, zoals we daarvoor hadden, kom je wat dat betreft niet ver.

In dat andere interview zeg je inspiratie te putten uit het werk van Mayhem en Gorgoroth, maar dat hoor ik er eerlijk gezegd niet in. Sterker nog, die qua zang melodramatische stukken – vooral in Radiance Of The Toxic Heavens – doen me eerder aan Italiaanse Black denken en ook de invloeden van je andere band zijn in jouw spel duidelijk hoorbaar. Absentia Lunae meets Sammath, zeg maar. Hoe kijk je hier tegenaan?

Obscura van InfestisDe muziek waaruit ik mijn inspiratie haal is inderdaad niet direct terug te horen bij Infestis. Als ik mijn 'invloeden' noem, bedoel ik daarmee de bands waar ik veel naar luister op dat moment. Tegenwoordig luister ik veel naar Deathspell Omega, Dimhymn en Orlog en put daar inspiratie uit, maar de nieuwe nummers van Infestis zullen daar ook niet op lijken. Het eindresultaat wordt altijd heel anders dan de riffs waar ik mee begin als ik de gitaarpartijen van een nummer schrijf. Wat bas, zang en drums betreft is dit hetzelfde. Absentia Lunae vind ik een erg goede band, moet ik zeggen, maar ik kende het niet voordat je me dit interview stuurde. Mijn tijd bij Sammath heeft inderdaad veel invloed gehad op mijn manier van spelen.

Jullie teksten komen erg antireligieus over. Is dat het centrale thema van Chronicles Written In Blood?

De teksten van Chronicles Written In Blood zijn voor een groot deel gebaseerd op een symbolisch verhaal dat ik heb geschreven om onze kijk op religie te verwoorden. Dit verhaal gaat over een oud wezen dat alle heilige geschriften van de mensheid heeft geschreven in zijn eigen bloed. Hij heeft dit gedaan om de mensen te misleiden. Als hij er genoeg van heeft, begint hij zijn eigen 'Armageddon', verbrandt hij zijn geschriften en daarmee wordt iedereen die is gaan geloven vernietigd. Degenen die hun eigen weg bleven bepalen worden beloond met het paradijs. De tekst van ons titelnummer gaat hier volledig over en de andere teksten verwijzen ernaar.

Hoe kijken jullie tegen religie en de invloed daarvan op ons dagelijks leven aan?

Daar kan ik kort over zijn: ik vind het belachelijk dat mensen hun denken, normen en waarden laten bepalen door iets buiten henzelf, dat hen vertelt hoe ze moeten leven. Ieder mens met enige intelligentie kan zelf beredeneren of iets, voor zichzelf en voor anderen, werkt of dat het schadelijk is. Daar hebben we geen religie voor nodig. Mensen die te dom zijn om zelf na te denken kunnen beter luisteren naar wetenschappers, die hebben tenminste bewijzen voor wat ze zeggen. Ik kan me voorstellen dat mensen geloven in een spirituele wereld, maar de Kosmos schrijft geen regels voor.

Is dit een thema waar we vaker over zullen horen bij Infestis?

Met dit thema zijn we zeker nog niet klaar. Zo lang religies ons dagelijks leven beïnvloeden, zullen wij een boodschap over willen brengen die daar tegenin gaat.

Infestis liveshow

Hoe is het artwork eigenlijk tot stand gekomen? Het past ontzettend goed bij de muziek!

Het artwork bestaat uit twee close-up foto's van schilderijen waarop christelijke heiligen worden gedood. De kleuren heb ik bewerkt met Photoshop. We vonden het goed bij het concept en de teksten passen.

Hebben jullie eigenlijk al een label gevonden, of hebben jullie een voorkeur voor een bepaald label om jullie werk op uit te brengen?

We willen onze full-length cd zeker bij een label uitbrengen als het zover is. We hebben voor Chronicles Written In Blood contact gehad met het Duitse Articaz Records, maar zij konden de demo pas in november uitbrengen. Dat vonden wij te laat, daarom hebben we gekozen voor eigen beheer. Voor de full-length zal ik aan dit label denken, maar er staat niets vast. We hebben liefst een label met wat bekendheid in de Black Metal scene, dat ons ook kan helpen met het regelen van optredens op bijvoorbeeld festivals.

Wat is de kijk van de leden van Infestis op Black Metal? Zijn er zaken waar een goed Black Metal album volgens jullie altijd aan moet voldoen?

Een goed Black Metal album moet intrigeren en sfeer hebben. Het moet niet gaan vervelen na tien keer luisteren. Verder moeten de teksten bij de muziekstijl passen. Black Metal bands met christelijke teksten veracht ik ten zeerste. Hypocrisie en domheid horen niet thuis in Black Metal.

Wat mogen we in de toekomst gaan verwachten van Infestis, op het gebied van releases?

We zijn op dit moment bezig nummers te schrijven voor een full-length cd. Als alles volgens plan gaat zullen we die eind 2010 of begin 2011 opnemen.

En concerten, zijn er daar nog meer van gepland?

We hebben op dit moment nog geen exacte data staan voor concerten, maar in het voorjaar van 2010 spelen we twee keer in de omgeving van Gouda en ik ben bezig iets te regelen in Eindhoven.

Infestis liveshow

Over concerten gesproken, jullie hadden recent een optreden in Xinix, Nieuwendijk. Ik heb daarvan zeer bizarre foto’s gezien, met een vent die opgehangen was aan vleeshaken en een vrouw in lingerie, beide rijkelijk besmeurd met bloed. Wat was daar precies de bedoeling van en hoe sluit zo’n act aan bij jullie muziek?

De act bestond uit een man die als priester, met Bijbel in de hand, het podium op kwam om het publiek te zegenen. Vervolgens werd zijn Bijbel kapot gescheurd en werd hij opgehangen aan vleeshaken. De boodschap hierachter laat zich wel raden. Het christendom hoort niet thuis in Black Metal. Zo'n act is natuurlijk nogal theatraal en niet iedereen kon het even serieus nemen. Waar wij de meeste lol om hebben gehad, waren de verontwaardigde reacties die nog dagen later het gastenboek van het zaaltje binnenstroomden.

Het spijt me zeer dat ik die show gemist heb! Ik hoop dan ook dat een act als deze niet eenmalig was. Krijgen we een kans zoiets nog eens te zien bij een optreden van Infestis?

Het spijt ons ook dat jij het gemist hebt, je had het als één van de weinigen wel kunnen waarderen…haha!
Zo'n act zullen we ongetwijfeld nog wel een keer opvoeren, mits het bij een bepaald optreden past.

Heb je tot slot nog zaken die je kwijt zou willen aan onze lezers?

Hails en bedankt voor de support!

Bedankt dat je mee hebt willen werken aan dit interview en veel succes de komende tijd!

Jij ook bedankt voor het interview en de recensie!

Infestis liveshow

Foto's door Joris van den Heuvel, Fuzzphoto.eu photography

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.