Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
    1 juni:
  • Alien Weaponry
  • Elegy, Picture en Bildtstar
  • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
  • Foxy Venus
  • The Hague Death Fest
Kalender
Vandaag jarig:
  • D'Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) - 56
  • Riley Gale (Power Trip)† - 39
  • Sergei Vlassov (Celestial Crown) - 44

Vandaag overleden:
  • Tom Sedotschenko (Evereve) - 1999
Interview

Fractal Gates
Met Stéphane Peudupin
Door Ruud
Geplaatst in juli 2009
Verleden jaar had waarschijnlijk nog niemand van Fractal Gates gehoord en nu ligt er toch een heel degelijk album van dit gezelschap in de winkels. Dit Franse doom/death metalgezelschap scoorde onlangs een platendeal met Rusty Cage Records en is na Altered State Of Consciousness al druk bezig met een opvolger. Genoeg stof om over te babbelen dus.

Fractal Gates

Ik vrees dat vrijwel niemand in Nederland je band kent. Wat is het verhaal achter Fractal Gates?

Fractal Gates is in augustus 2007 ontstaan uit de resten van onze vorige (melodieuze death)metalband, genaamd Mislead. Sebastien en ik besloten om Fractal Gates op te richten, omdat we ons graag wilden richten op thema’s die we echt interessant vinden, zoals science fiction en mysteries als buitenaards leven. Daarnaast wilden we gewoon wat anders doen dan catchy melodic death metal spelen. Mislead was gewoon wat te melodieus, vrolijk en rock. Fractal Gates begon dus als een tweepersoons band. Een studioband wel te verstaan, want we wilden de nummers componeren die we al tijden in onze hoofden hadden. Daarnaast is het aardig om te vermelden dat Sebastien en ik ook nog in Inborn Suffering zitten, een doom metalband uit Frankrijk.

Welke ervaringen hebben jullie uit jullie vorige bands meegenomen?

Inborn Suffering heeft veel voor ons betekend wat betreft het schrijven van songs en improvisatie. Ik denk dat we een interessante benadering hebben qua melodieën. Ikzelf heb beter leren componeren in Inborn Suffering en kan sindsdien veel beter gitaar spelen. Sebastien is trouwens ook sterk gegroeid als componist.

Wat zijn eigenlijk de grote verschillen tussen Fractal Gates en Inborn Suffering?

Fractal Gates is een upbeat melodieuze death/doom metalact, terwijl Inborn Suffering echt iets is wat je kan definieëren als een logge doom/deathband. Het zijn echt twee verschillende werelden. We richtten Mislead en Fractal Gates op, omdat, ondanks dat we echt van doom metal houden, we ook iets wilden doen met de snellere melodieuze songs die we in gedachten hadden.

Ik vind Altered State Of Consciousness een vrij complex album. Wat is het thema ervan?

Fractal Gates - Altered State Of ConsciousnessHmm, complex zou ik het niet willen noemen. Laten we zeggen dat er lang over nagedacht is en dat het uiteindelijk een logische plaat, ondanks dat er inderdaad wat moeilijke dingen in zitten. We hebben er bewust een aantal overgangen toegevoegd om de luisteraar de ruimtereis te laten maken die we creeëren. Ze stellen als het ware mentale poorten voor. Altered State Of Consciousness is het eerste deel van een tweeluik. Als je goed gekeken hebt, dan kun je zien dat er onderaan de tracklist de woorden “To be continued…” staan. Ik moet daarbij zeggen dat we drie nummers weggelaten hebben van ons debuut, omdat ze beter op de tweede cd zullen passen. Daarbij vonden we de tijdsduur van een uur iets teveel van het goede. Altered State Of Consciousness gaat over de mogelijkheid van buitenaardse intelligentie, ontvoeringen door aliens, abstracte mentale reizen, oude beschavingen, ruimtereizen, ontdekkingen etc. etc. We laten onze rechterhelft van ons brein meer praten dan de linkerhelft. We realiseren ons dat we maar kleine atomen of molecules zijn vergeleken met de immensiteit van het universum. Onze plaat is een ode aan intelligentie, wetenschap en science fiction.

Je geeft al antwoord op vragen die ik nog wilde stellen. Ik heb de woorden ‘Will be continued…’ gelezen. Kun je dan misschien nog meer vertellen over jullie eventueel nieuw materiaal?

Haha, mooi dat je dat gelezen hebt! Nou, we zijn er zeker van dat we twee nummers, die niet op Altered State Of Consciousness gekomen zijn, gaan gebruiken voor de nieuwe plaat. Die twee heten The Experiment en Clone Child. Daarnaast hebben alweer twee nieuwe songs geschreven en een derde is bijna klaar. Het gaat lekker snel nu en ik verwacht dat de tracks voor het tweede album binnen enkele maanden klaar zijn. Ik denk dat de Fractal Gatesfans niet teleurstellen met het nieuwe materiaal. We vinden het, het beste wat we tot nu toe geschreven hebben. Uptempo metal, rock, melodic deathmetal en pakkend. We gaan in de toekomst meer doen met synthesizers en wellicht hier en daar schone zang.

Waarom hebben jullie dat op Altered State Of Consciousness niet gedaan?

Clean vocals klinken soms zo goedkoop. We vonden het op Altered State of Consciousness gewoon niet noodzakelijk. Nogmaals, misschien gaan we dat doen op de tweede plaat, maar daar moeten we het nog goed over hebben. We geven duidelijk de voorkeur aan grunts, zoals dat op platen als deze hoort.

Mijn favoriete songs zijn Gates To Nebula en Immersion. Wat is het verhaal achter deze twee nummers?

Leuke selectie. Gates To Nebula gaat over reizen door het oneindige en het onbekende gebruik van portals. Als je Hyperion van Dan Simmons hebt gelezen begrijp je moeiteloos waar we het over hebben. Gates To Nebula gaat ook over de dag waarin de ‘Annunaki’ terug naar de aarde komen om hun experimenten met de mensheid voort te zetten of te beëindigen. Zie het als de dag des oordeels. De enige manier om hieraan te ontkomen is door portals te vluchten, met als risico dat je vast komt te zitten in waanzin van oneindigheid. De teksten zijn vrij abstract. De lezer en de luisteraar zullen zien, wat ze willen zien.
Immersion gaat over de oude beschaving van Atlantis, oftewel het ‘Mu’ volk, de oudste beschaving die waarschijnlijk bestaan heeft. Het gaat over de glorie en het verval van deze prestigieuze beschaving. Eveneens legt het uit waarom menselijke dwaasheden dromen vernietigd.

Ik hoor veel invloeden uit de Zweedse death metal en bands als The old Dead Tree en Novembers Doom. Welke bands zijn volgens jou van invloed op Fractal Gates?

De Zweedse en Finse metalscene in het algemeen eigenlijk. We houden echt van de melodieuze death metal uit de jaren ’90. Ik luister niet naar The Old Dead Tree. Ik ben zeker geen fan, maar ik moet toegeven dat ze het goed doen. Als we aan het componeren zijn, schrijven we riffs die ons aanspreken, zonder dat we proberen een band te kopiëren. We identificeren ons met het genre, niet met bands. Genoeg bands waar we van houden, zoals katatonia, Amorphis, Septic Flesh, At the Gates, Edge of Sanity etc.

Fractal Gates

Hoe zijn jullie bij Rusty Cage Records gekomen?

We stuurden promopacks naar een aantal labels. Sommigen reageerden en Rusty Cage deed ons het beste aanbod. Er zijn een aantal bands bij Rusty Cage Records die ik best gaaf vind, dus ik was erg blij dat juist zij geïnteresseerd waren. Deze gasten zijn erg professioneel en respectvol jegens de band. Toffe lui die geen bullshit verkondigen.

Hoe is de metalscene in Frankrijk. Welke bands zijn er bij jullie populair?

De scene wordt steeds groter. Frankrijk herbergt veel bands, waaronder grote acts als Gojira en Dagoba. Het wordt steeds groter en beter dankzij Gojira denk ik. Zij hebben ervoor gezorgd dat de wereld langzaam maar zeker naar de Franse scene kijkt. Frankrijk heeft veel goede bands, maar het probleem is dat er geen plaats is voor metal in de media. Mensen hier geven blijkbaar de voorkeur aan hiphop, R&B, techno en poprock. Het is vreselijk moeilijk om metal net zo populair te maken zoals in Scandinavië, maar het groeit in elk geval.

Zijn er plannen voor een tour?

Wellicht in de herfst, maar we gaan pas touren als we er klaar voor zijn. We werken momenteel hard aan onze tweede plaat, maar ondertussen ook aan onze live performance.

Bedankt voor dit interview! Kun je ons uitleggen waarom de Nederlandse metalheads Fractal Gates een kans moeten geven?

Als jullie van science fiction, melodieuze death metal uit de jaren ’90 en diezelfde attitude houden is het wellicht de moeite waard om onze muziek te checken. Deze cd is onze manier om metal en science fiction te eren. We houden echt van wat we doen.

Stay Metal!
Marduk 2012 !

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.