Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Headhunter
Met Schmier
Door Tonnie
Geplaatst in mei 2008
Veertien jaar na het vorige album Rebirth is Headhunter weer terug. Destruction-frontman Marcel "Schmier" Schirmer vond wat tijd om zijn andere band weer wat leven in te blazen, en dus nam hij met gitarist Uwe "Schmuddel" Hoffmann en drummer Jörg Michael (Stratovarius) de nieuwe plaat Parasite Of Society op. Begin mei belde Schmier op om wat over Headhunter te babbelen.

Headhunter

Op 23 mei komt de cd uit. Wat doe je tot die tijd? Zit je de hele tijd te ouwehoeren over Headhunter?

Nee nee, gelukkig niet. Het is wel leuk om er over te praten, maar ik maak liever muziek. We zijn met Destruction ook bezig aan een nieuwe cd. Die gaan we de komende weken opnemen in Denemarken, met Jacob Hansen.

Welke kant gaat dat nieuwe materiaal op?

De gitaren zijn wat meer thrashy dan op de vorige plaat. Er wordt wat meer geshred, en we maken het wat catchier. En het is wat progressiever, vind ik. Het wordt een gevarieerd album. Soms is het wat groovier, en soms ook lekker snel. Het is denk ik wel een lekkere mix. Er komen echt hele goede nummers op het album. We hebben er veel aan gesleuteld in de preproductie, om ze helemaal goed te krijgen als we ze gaan opnemen. Het wordt heel cool, dat beloof ik je.

Dat album gaat dan later in het jaar uitkomen, neem ik aan.

Ja. Op 29 augustus. Dat weten we inmiddels al. We hebben nu een heel strak schema, want we gaan ook nog op tour met Destruction, voor de verjaardag. In september en oktober gaan we door Europa.

Dat klinkt goed. Maar nu eerst Headhunter. Je begon Headhunter toen je uit Destruction stapte. Waren sommige fans niet bang dat je weer uit Destruction zou stappen, nu Headhunter weer actief is?

Ja sommigen waren best bang daarvoor, hahaha. Er was in de loop der jaren steeds vraag naar Headhunter, en ik heb wat ideeën verzameld die ik in Destruction niet kwijt kan. Daarom leek het me goed om Headhunter weer te starten. De timing hiervoor was echt perfect, want met Destruction namen we heel even pauze, waarin ik wat nummers kon schrijven en de voorbereidingen kon treffen voor deze cd van Headhunter. Daarvoor had ik er geen tijd voor.

Je had dus geen zin om echt even helemaal niks te doen, in die pauze?

Misschien had ik dat wel moeten doen, dat zou wel beter voor mijn gezondheid geweest zijn. Maar dit was eigenlijk de enige kans om wat met Headhunter te doen. En toen ik aan die nummers begon leek het me zonde als ze niet zouden uitkomen. Dan denk je van "het is niet zo heel veel werk, dat komt wel goed" maar als je er eenmaal aan bezig bent blijkt het toch eigenlijk wel veel werk te zijn. Maar dat is niet erg, want het is heel leuk om te doen. Ik had er echt zin in, en daardoor kreeg ik ook nog meer zin in het nieuwe Destruction album.

Hoelang had je sommige van die ideeën al?

Het oudste nummer is Silverskull, die heb ik voor een vriend geschreven voor zijn verjaardag. Dat was anderhalf jaar terug. De nummers zijn dus nog niet zo heel oud.

Je gaf een nummer voor zijn verjaardag? Hoe moet ik me dat voorstellen?

Headhunter - Parasite Of SocietyIk ben de studio ingegaan, om het op te nemen. In mijn eentje, dus niet met Headhunter. Nou ja, het was wel met wat vrienden, dus ik was niet echt alleen. Ik gaf het nummer aan die vriend op cd, met een leuk plaatje erbij. Zo had hij zijn eigen nummer. Maar mensen wilden het blijven horen, want ze vonden het zo'n leuk nummer. Toen zeiden ze dus gelijk al dat ik met een nieuw Headhunter album moest komen, want dat nummer zou er goed op passen. En zo is het balletje eigenlijk aan het rollen geraakt.

En toen besloot je een nieuw Headhunter album te maken, maar ook de oude opnieuw uit te brengen.

Het eerste idee was om die oude albums opnieuw uit te brengen. Daarvoor kwam ik weer in gesprek met de andere jongens over Headhunter, en van het een kwam het ander. Maar omdat ik met Destruction constant aan het touren ben heb ik weinig tijd. Dus als we eens bij elkaar kwamen gingen we de oefenruimte in.

Was het gevoel dat je erbij had hetzelfde als dat je vroeger had?

Ja, het was echt precies hetzelfde gevoel. Dat was echt heerlijk om weer mee te maken. Dezelfde mannen, dezelfde gitaren, zelfs hetzelfde bier. Het bracht vele goede herinneringen terug. Het voelde gewoon goed om weer samen muziek te maken. We zijn allen erg druk, en als het niet hetzelfde zou voelen als vroeger hadden we vast geen nieuw album gemaakt. Dan zouden we het niet de moeite gevonden hebben.

Had je in de loop der jaren nog contact met de andere jongens?

Jörg Michael kwam ik overal tegen, want hij was altijd met Stratovarius op pad. Als wij met Destruction op een festival stonden waren zij er ook vaak hahaha. Dus die sprak ik regelmatig. Hij werkt ook voor diverse productiemaatschappijen waar ik ook wel eens mee werk. En Schmuddel, onze gitarist, kwam altijd naar onze shows als we in de buurt speelden. Dan dronken we samen nog een paar biertjes en ouwehoerden we tot diep in de nacht. Dus het contact was er zeker nog, alleen niet in een band. Maar het was dus erg makkelijk om elkaar weer te benaderen voor Headhunter.

Speelde Schmuddel nog gitaar?

Jahoor, maar niet echt professioneel. Hij zit nog wel in de muziekbusiness, want hij maakt ondermeer jingles voor de radio.

Natuurlijk weet je ook van de hele situatie bij Stratovarius, dat ze nu echt gestopt zijn. Heb je het daar met Jörg ook nog over gehad?

Hij had het me al verteld voordat Timo Tolkki het aan de wereld bekendmaakte. Timo's beeld van de wereld verschilt iets van dat van de rest van zijn band; hij is een heel bijzonder mens hahaha.

Dat is wel een mooie manier om hem te omschrijven, ja. Maar geeft het Headhunter nu niet de mogelijkheid om meer live te spelen, nu Jörg niet meer in Stratovarius zit?

Het geeft zeker meer mogelijkheden voor liveshows, want Jörg heeft nu meer tijd. Maar voorlopig doen we alleen een show op Wacken Open Air, en als dat goed bevalt gaan we kijken hoe we verder gaan. Misschien een tour ofzo. Maar het is nog te vroeg om dat te zeggen. Het is veertien jaar terug dat we opgetreden hebben, dus we gaan eerst de respons op Wacken afwachten.

Headhunter

Denk je dat je nog veel oefening nodig hebt om de oude nummers weer te leren?

Nee eigenlijk niet. We oefenden toch al niet veel. Als we gaan jammen gaat het altijd heel lekker, dus ik denk dat het wel goed komt. De nieuwe nummers hebben we ook niet echt veel geoefend, en de opnames gingen ook erg soepel.

Ik moet zeggen dat het album wel erg lekker spontaan klinkt.

Dank je. Dat was ook de bedoeling. We hebben expres er wat foutjes in laten zitten, want we wilden het niet al te perfect maken. Ik bedoel dan foutjes die je maakt als je iets voor het eerst opneemt. Dat soort dingen gebeuren, en dat heeft zo z'n charme vind ik. Sommige bands blijven maar opnemen tot iets echt foutloos is, maar dat wilden we niet met Headhunter.

Heb ik het dan juist als ik zeg dat Headhunter je fun-band is, en Destruction je serieuze band?

Headhunter is de mooiste hobby die ik me kon wensen. Het geeft me veel plezier, zonder dat het me echt veel kopzorgen bezorgt. Destruction is inderdaad veel serieuzer, en dat is echt mijn leven. Daar komt echt veel meer bij kijken. Het is veel groter. Headhunter is een uitlaatklep voor me, terwijl ik toch muziek kan blijven maken. Fun-band is denk ik toch niet de goede benaming, want dan zou je denken dat we het niet serieus nemen. Dat doen we wel, alleen is het veel luchtiger dan Destruction, of in Jörg's geval Stratovarius. Ik zei al tegen de jongens: "het kan me niet schelen als niemand dit album koopt, want de tijd in de studio met jullie was zo gaaf, dat kan niemand me in geld betalen."

Je zei dat jullie begonnen met wat te jammen. Is dat ook hoe jullie op het idee kwamen om Rapid Fire van Judas Priest te spelen?

Precies. Jörg leek het leuk om Rapid Fire te doen. Mij leek het eigenlijk niks, want iedereen covert Judas Priest al. Maar Rapid Fire is niet echt een standaard Judas Priest nummer, en het past eigenlijk wel op het album. En het is wel een van mijn favoriete Priest nummers, dus het was wel een uitdaging om dat goed te doen. Eigenlijk lag die cover wel voor de hand, want we zijn allemaal erg grote Judas Priest fans.

Jullie versie verschilt ook niet zo heel erg van het origineel. In tegenstelling tot de Skid Row cover...

De Judas Priest stijl hoor je in Headhunter ook wel terug. Skid Row niet, maar het leek ons wel leuk om een nummer van hen in onze stijl op te nemen. Ik vind het een geweldig nummer. Het is een prachtige hardrock ballad, en het leek ons leuk om er een heavy metal versie van te maken. De mensen zullen wel denken van "what the fuck doen ze met zo'n glamrock nummer" maar dat maakt me niet uit. Ik hou van alle soorten metal en hardrock, en de eerste twee Skid Row platen zijn echt fantastisch. Ik ben wel thrasher tot op het bot, maar ik hou ook wel van andere smaken.

Voor de mensen die het nieuwe album goed vinden, welke van de oude albums moeten die als eerste luisteren?

Het laatste album, Rebirth, uit 1994. Dat zit het dichtste bij Parasite Of Society. Het is ook mijn favoriete album van de oude albums.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.