Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Interview

Zwartketterij
Met Jack Hellfire
Door Kristof
Geplaatst in december 2007
Zwartketterij is geen band die mikt op een trendy publiek, maar wil gewoon lekkere ouderwetse heavy metal en thrash brengen voor de liefhebber. Onlangs zag het tweede album Cult Of The Necro-Thrasher het daglicht en daarom stelden we een lijstje op met vragen voor de band. Zanger en gitarist Jack Hellfire zorgde voor de antwoorden.
Zwartketterij is een collaboratie tussen West-Vlamingen en wat lui uit Noord-Brabant. Hoe zijn jullie in contact gekomen met elkaar en levert dit geen praktische problemen op?

Dat is een verhaal van via-via en toevallige omstandigheden. Het grappige is dat ons bizarre gevoel voor humor een band heeft geschapen tussen beide genootschappen. Hehe. Zo lang de infrastructuur tussen Nederland en Vlaanderen goed is, en de wereld olievoorraad ons nog genoeg benzine kan leveren, is die afstand nog wel te overbruggen. Hehe Overigens woont Nick Satan gewoon in ons überculte geboortedorp, dus dat scheelt al een slok op de spreekwoordelijke borrel.

Hoe zit het met de rolverdeling in Zwartketterij?

Ik was altijd de banddictator, de anderen waren allang blij als ze iets zelf mochten doen hehe. Nee, ik schreef tot nu toe gewoon de basis voor alle nummers, maar de anderen hebben net zo goed hun eigen inbreng gehad, want Zwartketterij maakt tot wat het is.

Ik heb best genoten van Cult Of The Necro-Thrasher. Sommige riffs en bijtende zanglijnen vind ik gewoon sterk, andere momenten vind ik eerder grappig. Hoe moeten we de verhouding tussen plezier en onzin versus muzikaliteit zien?

Zwartketterij - Cult of the Necro-ThrasherTja, grappig is het nooit bedoeld, over the top wel. Echte heavy-metal moet in mijn ogen over the top teksten hebben en een dito imago. Dat heeft wel tot gevolg dat veel mensen Zwartketterij niet kunnen waarderen, maar goed, daar ga ik mijn muziek niet op aanpassen. De definitie van heavy metal die ik volg, is voor mij de juiste, en wie het daar niet mee eens is, luistert maar fijn naar die moderne progressieve popu-metal.

Is het moeilijk om dit soort muziek te schrijven of ontstonden de songs op een gemakkelijke en spontane manier?

Moeilijk, wat is moeilijk? Ze ontstonden min of meer tijdens het nippen aan glaasjes scotch door. Hehe. Ik zit gewoon vaak te jammen tijdens het tv kijken en soms komt daar wat uit, andere keren niet. Ik gooi vaak riffs weg, en daar is niets mis mee. Pas als ik echt tevreden ben over een nummer, mag het blijven en komt het op cd.

Hoe ging het er in de studio aan toe?

Ondanks het gebrek aan vrouwelijke autoriteit, ging het er grotendeels vrij serieus aan toe. Natuurlijk werd er wel eens iemand uit zijn concentratie gehaald door te veel slap geouwehoer, maar daar ben je vrienden voor. Elke opnamesessie is toch weer een soort van uitje voor ons, beetje opnemen tussen de flauwe grappen en frietzaakbezoeken door, de Efteling is er niets bij.

De teksten lijken geschreven te zijn onder invloed van alcoholische dampen. Ze doen me ook wat denken aan de huidige Darkthrone teksten. Voel je je enigszins verwant met deze band die ook zijn middelvinger graag aan iedereen laat zien?

Niet dat ik verder iets met Darkthrone heb, maar hun imago kan ik wel waarderen ja. Ik denk dat het een beetje dezelfde soort personen als wij zijn, en daar kan ik als overtuigd narcist alleen maar blij mee zijn, anders is het leven ook maar een eenzame gebeurtenis.

Ik vroeg me af hoeveel cd’s een kleine metalband in Nederland tegenwoordig kan verkopen. Hoeveel cd’s hopen jullie en Displeased van ‘Cult Of The Necro-Thrasher’ weg te zetten?

Ik zou het niet weten, dat is grotendeels afhankelijk van het aantal echte metalheads dat er in Nederland rondloopt. Als we populaire 13-in-een-dozijn nu-metal zouden maken, zouden we nu ieder alvast een tweede huis in het buitenland kunnen kopen, maar oldschool thrash-metal met een vies naargeestig randje is voor de grote massa net iets te hoog gegrepen. Maar goed, wij blijven tenminste de echte heavy-metal trouw, en dat is voor mij net iets belangrijker dan de verkoopcijfers.

Ik zag dat jullie nog maar één concert in de planning hebben. Zijn jullie gemakkelijk te boeken of zijn jullie selectief met het aantal optredens?

Wij zijn in principe gemakkelijk te boeken, als we maar met fatsoenlijke bands spelen en we genoeg betaald krijgen. Wij hebben gewoon bepaalde principes en daar moet aan voldaan worden, anders blijven we liever thuis aan onze spreekwoordelijke taas trekken.

Wat kunnen we verwachten van een Zwartketterij concert? Staan er op de setlist nog covers?

De echte metalheads kunnen een avondje stevig headbangen en moshen verwachten. En de dames wellicht wat meervoudige orgasmen, maar dat hangt natuurlijk van onze gemoedstoestand af. We zijn momenteel bezig met een uiterst ondergewaardeerde jaren 80 heavy-metal klassieker, ik noem geen namen, maar de magie van pentagrammen zal er zeker aan te pas komen.

Zwartketterij

Tegenwoordig ben je al snel conservatief als je komt aanzetten met uitspraken ‘vroeger was alles beter’. Waarom vind jij 80’s metal beter dan de huidige generatie metalbands?

Vroeger was ook alles beter, alleen was er toen nog geen YouTube en kon je geen porno downloaden van internet, maar ja, daar waren dan weer alternatieven voor. Haha. Vroeger waren de mensen stoerder en eerlijker, hadden de bijzondere dingen des levens nog waarde en waren vrouwen nog maagd voor hun puberteit, en zo was het ook met heavy-metal.

Som eens vijf metal elpees op die voor jou heilig zijn?

Dat is een onmogelijke opgave, ALLE goede heavy-metalplaten uit de jaren ‘80 zijn voor mij heilig. Ik ben ook niet fan van één specifieke band, dat is meer voor mensen die denken hun imago een boost te kunnen geven door op onderdanige wijze een bepaald goed-in-de-markt-liggend bandgenootschap een bepaalde goddelijke status toe te schrijven.

Als je zak hebt met een onuitputtende hoeveelheid geld en je mag daarmee een festival organiseren. Hoe zal de line-up er uitzien?

Ik zou in mijn achtertuin de Scorpions en Manowar laten spelen, alleen voor genodigden. De rest van het geld zou ik uitgeven aan bier, whisky voor de gasten en stripteasedanseressen om de boel wat op te leuken.

Ze spreken al snel van een underground metalscene als je in een bandje speelt. Is er in Nederland echt een hechte scène of dat is psychologisch gelul?

Van een hechte scène heb ik nog weinig gemerkt, maar er zijn wel bepaalde individuen en bands die op onze sympathie kunnen rekenen. Kijk, als het op succes aankomt, gaat toch iedereen voor zijn eigen belang en zijn vriendschappen een vergankelijk ideaalbeeld.

Laatste vraag, nog iets te melden over een van de andere bands waarbij leden van Zwartketterij zijn betrokken?

Ja, we zijn momenteel hard aan het repeteren om onze eerste demo met Hooded Priest, oldschool jaren 70/80 doom op te nemen. En er liggen ook al optredens in het verschiet. Zo gauw de tijd rijp is hoort men meer over dit muzikale genootschap.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.