Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Interview

Tarot
Met Marco Hietala
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2007

Het Finse Tarot gaat al twintig jaar mee, maar is tegenwoordig meer het tussendoorbandje van Nightwish bassist Marco Hietala. Gelukkig vonden ze vorig jaar weer tijd om een album op te nemen, want Tarot maakt zeer degelijke heavy metal. Hun nieuwe langspeler heet Crows Fly Black, en daarom was het tijd om eens met Finland te bellen, en het bewust eens niet over die bekendere band van Marco Hietala te hebben. Maar dus wel over Tarot.

Tarot

Jullie nieuwe album is in Finland al even uit, he?

Ja, die kwam daar al in november uit. Of misschien nog iets eerder, ik weet het niet precies meer.

Hoe doet ie het daar?

Goed, goed. We krijgen veel goede reacties, en het album verkoopt niet slecht. Maar ondanks dat we hier toch een vrij grote metal-scene hebben is het geen vetpot, als het over inkomsten gaat. Om er van te kunnen leven moet je toch echt ook buiten Finland platen verkopen.

Lukt dat met Nightwish dan wel?

Ja, met Nightwish wel. Maar ook met Nightwish zijn we afhankelijk van wat we buiten Finland verkopen, als we er van willen leven.

Voordat we het over jullie nieuwe cd gaan hebben, wil ik eerst even met je de geschiedenis in. Het was vorig jaar twintig jaar sinds jullie debuutalbum The Spell Of Iron uitkwam. Hoe kijk je er op terug?

Dat klopt, ja. Het was een soort jubileum, al hebben we het niet echt gevierd. Daarvoor hadden we geen tijd, en als ik eerlijk ben hebben we er ook niet zo bij stilgestaan. Maar we hebben gelukkig een nieuwe plaat opgenomen, en wat live kunnen spelen. Met Tarot maken we niet al tevaak platen, dus als we er een maken is dat ook een feestje op zich. Het was wel een goed jaar.

Maar hoe kijk je terug op de tijd dat jullie jullie debuutalbum opnamen?

Dat was de gouden tijd, he, hahaha. We waren nog jong en onbevangen. Vol enthousiasme, en we hadden net onze eerste platendeal en wisten eigenlijk nog niks van heel deze business. Het was een prachtige tijd, zeer zeker.

In de tussentijd is er veel veranderd in die business, en jullie zelf zijn ook veranderd. Gaat het maken van een album tegenwoordig makkelijker, of juist moeilijker?

Tarot - Crows Fly BlackWe hebben tegenwoordig wel wat meer tijd nodig, maar het gaat wel makkelijker. We hebben veel meer ervaring met alles, dus weten we hoe we dingen het beste kunnen aanpakken. En dat betekent dus ook dat je niet alles meer zelf hoeft te doen, maar ook dingen aan anderen kan overlaten omdat je van jezelf weet dat je niet alles zelf kan regelen. Daarvoor hebben we nu dus gelukkig andere mensen gevonden. Vroeger hebben we toch aardig wat foutjes gemaakt, onder andere met wat zakelijke beslissingen. Maar destijds waren wij een van de eersten die echt heavy metal maakten, in Finland. Bij de platenlabels was er dus ook geen kennis van hoe ze ons in de markt moesten plaatsen. Op dat gebied had het denk ik toch anders gemoeten, maar ja, niemand wist toen wat de beste manier was. Tegenwoordig is het gelukkig beter geregeld, en ik hoop ook dat wijzelf betere muzikanten zijn geworden.

En voor jou is het nog wel altijd even leuk om de nummers te spelen?

Jazeker. Al heb ik er wel over nagedacht om een "normale" baan te zoeken bij een studio, want ik heb wel geleerd voor producer en engineer. Maar ik denk dat dat niet zo zou werken, want ik zou dan toch steeds weer zelf gaan spelen. Dat vind ik veel te leuk.

Laten we het over het nieuwe album hebben, Crows Fly Black. Jullie hebben een nieuw bandlid, Tommy Salmela, maar eigenlijk is hij al langer actief binnen Tarot. Hoe zit het?

Dat klopt. Hij is eigenlijk al zo'n tien jaar bij de band, en deed hij wat samples en achtergrondzang bij de liveshows. En al lang daarvoor waren we al bevriend, dus we kennen hem al heel lang. Maar toen ik het nummer Bleeding Dust voor dit album schreef bleek dat het refrein het beste zou klinken met twee zangers. Als we dat dus wilden laten werken hadden we twee zangers nodig. Toen kon ik me wel voor m'n kop slaan, want toen realiseerde ik me pas dat we ook al lang twee zangers hadden, en dat ik dat ik zoiets al veel eerder had moeten schrijven. Toen besloten we dus om meer stukken te schrijven waarvoor we twee zangers konden gebruiken. We hadden het tien jaar terug dus al konden schrijven, en nu hebben we er spijt van dat we dat niet gedaan hadden. Toen was Tommy al bij ons, op de achtergrond, ook op de albums.

Waarom denk je dat je er nu pas achter kwam?

Misschien vanwege dat je als je een nummer schrijft, toch meestal uitgaat van de traditionele band, dus met één zanger. Tsja, en dat was ik...

Was het voor hem dan nu ook lastiger, in de studio?

Ja, want dat vergt veel meer energie. Maar hij vond het erg leuk, gelukkig, en het klinkt goed. Het geeft een fris contrast in de nummers, en het geeft ons nieuwe inspiratie, nu we weer wat meer met de band kunnen doen.

En het geeft jouw wat meer adempauze, nu je minder moet zingen.

Hahaha ja ook dat. Ik denk dat je als zanger een van de meest neurotische banen in de band hebt, dus wat dat betreft kan ik zeker wat meer adempauze gebruiken.

Tarot
Het nummer You kwam in Finland op single uit, en kwam op nummer 1. Hoe kan dat?

Ja dat was vreemd, maar wel leuk. We hadden dat zeker niet verwacht.

Heeft dat nog wat deuren geopend, voor meer optredens?

Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk wel dat men ons nu wat meer heeft opgemerkt en het album wat meer bekendheid gegeven. Maar voor buiten Finland zal het niet zo heel veel meer opleveren.

Leeft metal meer in Finland dan in de rest van Europa?

Mwa, ik weet het niet. We hebben hier in verhouding misschien wel wat meer metalbands die in Finland doorbreken, en soms ook erbuiten. Het is een beetje een sneeuwbaleffect. Men ziet dat er goeie bands uit Finland komen en dan gaan ze besluiten om eens te kijken wat er daar nog meer is. Zo ging dat met Zweden ook, toen daar ineens allemaal bands bleken te zitten. En men verwacht dan nu dat als een band uit Finland komt, het toch wel van enige kwaliteit is. Wat natuurlijk ook altijd zo is, hahaha.

Ik zie dat jullie dit jaar nog wat shows in Duitsland hebben. Is er kans dat jullie nog even naar deze kant van de grens komen?

Ik weet het niet, sorry. In februari gaan we daar wat shows doen, maar dat is voor het eerst dat we buiten Finland spelen, dus we gaan eerst eens kijken hoe het gaat, en wat de response is. Hopelijk gaat alles goed, en dan denk ik dat er zeker nog meer optredens gaan komen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.