Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Battalion
Met Ruben
Door Lana
Geplaatst in oktober 2006
De metalhead die zich vandaag de dag van top tot teen wil laten bombarderen door de machtigste klanken van oorlogvoerende death metal doet er verstandig aan het Belgische Battalion eens op te snorren. Succes verzekerd en de oorlogfetishist in u is geboren.
Dit jaar kwam Battalion met de re-release van het wapenfeit Winter Campaign u om de oren meppen, en wij werden natuurlijk benieuwd naar de vier bekende w's: Wie, wat, waar, waarom. Een bombardement aan Battalion-informatie volgde. Achter de digitale kogelwerper staat vocalist Ruben.

Battalion

Battalion bestaat al sinds 2001 maar pas dit jaar komt de band in the picture bij het grotere publiek. Tot dusver is de band altijd vrij underground gebleven, waardoor de meeste metalheads nog geen kennis met Battalion hebben kunnen maken. Zou je de band aan de lezers willen introduceren en een geschiedenis-schetsje willen geven?

Battalion ging reeds van start in 2001, toen “melodische black metal” (krijg de schijt van die term, maar goed) hier in België vooral populair was. Wij wilden death metal maken, en liefst het soort death metal dat lekker snel en groovy is... een mix tussen de grootheden van de Zweedse en Amerikaanse stijl, zeg maar. We zijn begonnen met:

Pieter – gitaar
Tom – drums
Ruben – zang
Johan – bass

De line-up is nu nog steeds dezelfde, behalve Johan die eerst vervangen werd door Sven, en nu hebben we Kristof op bass, en hij is diegene die zal blijven. Battalion bracht in die tijd twee demo's uit die het in België goed deden, en we hebben ons eerste album Winter Campaign een dik jaar geleden zelf gereleased. Dat is ter hore gekomen van Shiver Records en zij wilden ons graag tekenen. En nu zijn we gereed om Battalion wat bekender te maken!

Met de twee demo`s wist Battalion naam te vestigen in de Belgische underground. Tegenwoordig verkiezen een hoop bands om bewust erg underground te blijven, omdat ze metal te mainstream vinden worden. Wat was de aanvankelijke insteek van Battalion? Underground blijven of bekendheid verwerven zodra de mogelijkheid zich aandient?

Aanvankelijk wilden we gewoon death metal spelen, wij hadden onze buik vol van al die pseudo satanische Scandinavisch-imiterende bullshit. De laatste 2-3 jaar werden onze optredens eigenlijk wel echt goed onthaald, en we zijn serieus gegroeid als band en als muzikanten. Om echte bekendheid te verwerven zullen we geluk nodig hebben, maar een bekende naam worden in de Belgische en misschien wel Europese underground zou wel heel leuk zijn ja.

Battalion speelt naar eigen zeggen "Old School Death Metal". Wat dus wil zeggen dat de band teruggrijpt naar het geluid van jaren en jaren geleden, toen er nog nauwelijks sprake was van veel technische zaken waar death metal vandaag de dag mee wordt beladen. Was dat een natuurlijk speelproces om die kant op te gaan, of meer een bewuste keuze?

Een bewuste keuze, maar dat kwam vooral omdat die muziek er gewoon uitkwam. Als je veel naar Benediction, Malevolent Creation, Bolt Thrower, Hypocrisy, Dismember, Morbid Angel en dat soort bands luistert, kom je daar wel bij uit.
We gebruiken wel een relatief modern geluid, een beetje die Dismember crunch gemixt met het nieuwe vette Illdisposed geluid. Nu, als je niet meer analoog opneemt is het best om jezelf aan te passen aan de technologie. Als je maar het gevoel krijgt gebombardeerd te worden!

Is Old School DM overigens ook de muziek waar de band zelf (het meest?) naar luistert? Wat is jullie persoonlijke band met dat genre?

We luisteren eigenlijk naar veel soorten metal. Ik ken de volledige platenkast van de anderen niet, maar ik ben bezeten van alle jaren '80 heavy/speed/thrash klassiekers en obscuriteiten. Daarnaast – uiteraard – ook de gouden death metal jaren van eind '80 – begin '90. Veel moderne albums vind je bij mij niet, hehe.
Die oude death metal geeft echt het gevoel opgenomen te zijn in hellekrochten en kerkhoven. Shit man, daar druipt zo'n vettig gevoel vanaf daar kan niks tegen op.

Op de bassisten na geniet Battalion een zeer stabiele line-up. Jullie zijn nu zoveel jaren verder en 3 van de 4 oprichters van Battalion draaien nog altijd mee, terwijl zoveel bands de bezetting continu wisselen. Denk je dat een vaste line-up de kwaliteiten van Battalion bevordert?

Ik denk het wel, de tijd die je verliest als je constant nieuwe leden moet inpassen is echt ongelooflijk. Daarnaast is de sfeer in de groep goed en zijn we van elkaar gewend hoe de nieuwe nummers tot stand komen. Dan boek je vooruitgang.

Johan en Sven zijn onderhand dus uitgebast bij Battalion. Waarom hebben zij de strijdbijl uiteindelijk begraven?

Daar kunnen we kort over zijn: beide pasten niet echt (meer) in de groep en voelden dat zelf ook, denk ik, dus hebben beide partijen de banden doorgeknipt. Dat was een goede zaak, want als we ze nu tegen komen kunnen we rustig een pintje drinken. Als we alles op z'n beloop hadden gelaten was het zeker op ruzie uitgedraaid.

Inmiddels is Kristof aan de band toegevoegd. Hoe kwamen jullie hem op het spoor?

Kristof speelde bij Ixion, hij was daar frontman/bassist. Wij zagen ze een paar keer spelen en vanwege zijn super stage-presence dachten we: die moeten we hebben! Aanvankelijk had hij er weinig tijd voor maar toen Ixion splitte kon hij niet wachten om bij ons te komen, hehe. En het is echt een goeie aanvulling voor de groep.

Heeft hij muzikaal nog iets bijgedragen aan de re-release van Winter Campaign?

Battalion - Winter CampaignWel, de opnames van het album dateren nog uit de periode met Sven. Daar heeft hij dus niks mee te maken. Maar de twee bonus nummers op onze Shiver release heeft hij wel ingespeeld. Nu is hij wel actief bezig met de nummers die we schrijven – er zijn er trouwens al een viertal af. Voor de geïnteresseerden, op onze website kan je een leuk nummertje downloaden dat we helaas wegens copy-right niet op de cd konden plaatsen... en da's ook nog een nieuwe opname met Kristof.

Ja, en nu we het over Winter Campaign hebben... Deze cd is voor het eerst in 2004 opgenomen en onder eigen beheer opgenomen en uitgebracht. Vertel daar eens wat over. En hoe waren de reacties op het resultaat, toentertijd?

Toentertijd waren de reacties al zeer goed, maar we hadden echt geen goed uitgebouwd netwerk om onze cd's aan de man te krijgen. Enkele via bestellingen en de meeste verkochten we op optredens. We hebben te lang onderhandeld met een Italiaans label (Pulsar Light Recs, waar ook onze goeie vrienden Suhrim getekend waren) dat later op de fles is gegaan, en daar hebben we veel te veel tijd mee verloren. Gelukkig had Shiver meteen zin om ons te tekenen, zodat het harde werk en de vele kosten die we erin hebben gestoken niet voor niets waren.

Inmiddels is de band getekend door Shiver-Records en is Winter Campaign opnieuw uitgebracht, voorzien van 2 bonustracks. Hoe hebben jullie deze re-release aangepakt? Is de cd heropgenomen? Opnieuw ingespeeld?

Niks van dat, de opnames kostten in 2004 al veel geld en zijn nog steeds relevant. We hebben wel nog wat aanpassingen aan de mastering doorgevoerd, en zoals gezegd zijn de twee bonusnummers wel nieuwe opnames. Je merkt aan die bonus nummers wel welke progressie dat we maken en da's wel leuk. De nieuwe cd zal knallen en wordt in de helft van 2007 opgenomen.

Hoe is de band eigenlijk aan de deal met Shiver Records gekomen?

Na het fiasco met Pulsar Light Recs hebben we toch geprobeerd om nog een label te vinden, en vanwege de moeilijke communicatie wilden we iets dicht bij huis. Toen Shiver Records werd heropgericht (lag een aantal jaren stil) hebben we onze cd gestuurd, en daar is hij blijkbaar goed onthaald, hehe.

Als ik mij niet vergis heb jij de teksten voor "Winter Campaign" geschreven. Ben jij altijd al de tekstschrijver geweest?

Inderdaad, ik kan ook echt geen teksten zingen die ik zelf niet heb geschreven – dan bedoel ik ook op muziek die we zelf schrijven. Want af en toe een nummer coveren vind ik echt wel super.

Opzich wel logisch dat jij de teksten fabriceert, aangezien jij ze ook moet uitbraken, als het er op aan komt. Nu is het bij veel bands zo dat de vocalist niet zijn eigen teksten schrijft, maar teksten krijgt. Zou jij de bezieling van je verbale toevoeging aan de band nog kunnen behouden, denk je, als de teksten niet van jouw hand waren?

Ik snap echt niet hoe je als zanger je 100% kan geven als je zomaar het tekstvel krijgt aangeleverd. Wij nemen de muziek op en ik krijg die mee. Om de teksten te schrijven leef ik me helemaal in de situaties van het karakter... of waar ik het ook over wil hebben. Nee, als ik dat niet had zou ik die bezieling echt wel kwijt zijn.

De muziek en teksten staan geheel in het teken van oorlog, maar wat heeft wat nou eigenlijk aangestoken met dat thema? Hebben de teksten de muziek achter zich gekregen of was het door de muziek dat de teksten oorlog verhalen? Of is er een andere theorie?

In het begin heb ik alle cliché registeres opengetrokken. Ik hou daar wel van. Dus het ging over satanische rituelen, moord, visioenen van de hel, psychopaten en oorlog. Samen met de bandnaam kwam dat oorlog-gehalte naar boven drijven, en zo is het gegroeid. En de muziek leent zich er ideaal voor.

Kunnen we in de toekomst nog andere thematieken verwachten, of is de strijd nog lang niet uitgemolken?

Kijk, ik vind het super om over oorlog te schrijven, ik vind het o zo fascinerend. Maar om niet de kritiek te gaan krijgen dat we een volledige Bolt Thrower kopie zijn (want dat is niet zo) ga ik er toch wat andere gekke dingen tussengooien denk ik, als het me lukt, hehe.

Kunnen we Winter Campaign nog als een soort van een conceptalbum zien? Het gaat over oorlog en de gruwelen ervan, dat mag duidelijk zijn, maar zijn er bijvoorbeeld nog onderlinge verbanden tussen de nummers? Gaat het over 1 bepaalde oorlog (WO2?) of zijn de teksten geheel los van elkaar ontstaan?

De teksten staan volledig los van elkaar. Maar er gaan wel een heel aantal nummers over verschillende aspecten van WO2 maar er staan ook nummers tussen die over buitenaardse oorlogvoering gaan, oorlog en zijn verschrikkelijke vormen in het algemeen en zelfs eentje over strijd tegen levende doden (een raar visioentje in mijn hoofd, hehe). Één van de bonusnummers (Torture Tactics) gaat over krijgsgevangen in het Midden-Oosten... Het heeft allemaal met elkaar te maken, maar er is geen andere rode draad in het album.

Nu Winter Campaign door een label is uitgebracht en meer promotie geniet komen er meer mensen met de muziek van Battalion in aanraking en krijgt de band ongetwijfeld meer respons en reacties. Is men een beetje positief?

Ik denk dat 3/4 van de reviews die we krijgen positief tot super zijn. Sommigen kunnen zich niet meer vinden in deze stijl van death metal... wel, dat mag natuurlijk. Maar algemeen gezien is het echt fantastisch om te lezen en horen dat mensen weg onze nummers echt wel kunnen pruimen. De best kritieken krijgen we nog altijd na optredens, Battalion is dan ook een echte live band, al zeg ik het zelf. Als er dus bij onze Noorderburen concertorganisatoren zijn die nog death metal met ballen willen programmeren: get in touch!!

Dit jaar stond Battalion op Graspop, dat lijkt mij geen kattenpis. Hoe hebben jullie Graspop vanaf de planken ervaren?

Fucking hell, dat was de beste ervaring uit mijn leven tot nu toe. Alles ging er uiteraard zeer professioneel aan toe, wat het geluid echt wel ten goede kwam. Wij hadden ook tot bloedens toe geoefend, dus de combinatie van die twee maakte dat we heel enthousiast op het podium stonden.
Die vlam sloeg echt wel over op het publiek want het was een optreden met moshpits en rijen headbangers. Een ongelooflijk cool gevoel... we want more!!!!

Heb je zelf nog een beetje op Graspop rondgehangen? Bandjes gekeken?

Veel te veel moderne shit naar mijn goesting, daar. Uiteraard lekker berzerk gegaan op Obituary, en Guns 'n Roses was een leuk feestje. En zondag had ik graag Exodus gezien en Death Angel maar goed die maken ook niet meer de thrash van vroeger ... Over het algemeen is er voor een old-school metalhead weinig te beleven op Graspop. Vandaar dat het zo leuk was dat het publiek onze muziek zich echt wel liet smaken!

Hoe staat het met andere optredens van Battalion, zo vandaag de dag. Op de site zie ik dat er nog geen speeldata zijn bevestigd voor de komende tijd. Gaat er nog wat komen? Is er eventueel een klein tourtje in de planning? Enige kansen dat Battalion nog in Nederland komt optreden, binnenkort?

In de zomer kan je weinig plannen maken, iedereen is bezig met festivals. Maar je kan website terug raadplegen want er zijn weer wat datums bevestigd hoor. Voorlopig staat er eentje in Nederland geprogrammeerd: 24 november spelen we in de Rambler in Eindhoven. Allen daarheen!!!!

Naast Battalion ben je eveneens vokalist van Bütcher. Valt dat een beetje te combineren met Battalion en de normale dagelijkse gang van zaken?

Ja hoor, met Battalion staan we al een stap verder natuurlijk, maar ik steek ook veel energie in Bütcher. Daarmee brengen we op 7 oktober een nieuwe mini-cd /demo uit Excessive Use Of Force, echt iets voor speed metal freaks) en er staan twee optredens vast, maar dat zal ook wel snel groeien, denk ik. Er is echt geen probleem die twee te combineren en hoe meer optredens, hoe beter.

Battalion

Hoe zien jullie de toekomst van Battalion? Spelen jullie enkel voor eigen behagen en is bekendheid en publiciteit mooi meegenomen of heeft de band serieuze ambities?

In de eerste plaats blijft het een hobby en overheerst de liefde voor onze muziek en optredens. Groot geld gaan we er nooit mee verdienen. Maar de extra publiciteit moet ervoor zorgen dat we shows op grotere optredens en met bekende groepen kunnen meepikken, daar ligt de ambitie. Gewoon de mogelijkheid om onze muziek naar buiten te kunnen brengen, naar het death metal legioen!

Misschien is het nog te vroeg om te vragen, maar is er alweer enig zicht op het vervolgmateriaal? Winter Campaign heeft nu tweemaal het levenslicht gezien, als het ware, dus het is straks weer tijd voor wat nieuws. Is de band daar al een beetje mee bezig? Liggen er nog eventueel andere relevante bandplannen op tafel?

Ja tuurlijk, we zijn volle bak nieuw materiaal aan het schrijven. Als alles doorgaat met dit tempo, zitten we in de lente van 2007 terug in de studio. Eind volgend jaar hoop ik de nieuwe cd in de rekken te zien liggen! En zoveel mogelijk optredens en wie weet een tour natuurlijk... daar zijn we achter de schermen ook mee bezig hoor.

Tot slot: zijn er nog waardevolle Belgische underground death metal-bands die je de liefhebbers van het genre kunt aanbevelen?

Ik ben persoonlijk redelijk zot van Headmeat en Suhrim. Wie het graag iets complexer heeft moet ook zeker eens naar Fleshmould luisteren. In-Quest en Aborted zullen bij jullie misschien al wat bekender zijn... Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere bands zoals Reality die wel wat naar buiten mogen komen als ze de kans krijgen.

Bedankt voor je tijd en moeite en heel veel succes met Battalion.

Dankuwel! Hopelijk tot op een optreden, en misschien nog even zeggen dat Battalion nu ook op myspace te vinden is (myspace.com/battalionsquadcamp). Cya en merci voor dit goeie interview!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.