Enquête

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 juli:
 • Doodswens, Morvigor en Zwaan
 • Savatar
 • Tremonti
 • 2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Balsac: The Jaws of Death (Gwar) - 54
 • Charlie Clouser (Nine Inch Nails) - 59
 • Desderoth (Hellsaw) - 38
 • Fabio Gremo (Daedalus) - 46
 • Jon Nödtveidt (Dissection)† - 47
 • Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (Satyricon) - 49
 • Kurdt Vanderhoof (Metal Church) - 61
 • Matthias "Metalmachine" Liebetruth (Running Wild) - 52
 • Vincent Poliquin (Icewind) - 39
 • Zoltán Maróthy (Ossian) - 55
Interview

Falconer
Met Stefan Weinerhall
Door Inge
Geplaatst in september 2006

Falconer is back! En beter dan ooit… Met de terugkeer van de bands oorspronkelijke zanger Mathias Blad is Falconer weer terug bij het begin; een inspirerende metalband met fantastische folkinvloeden. Falconers laatste meesterwerkje Northwind straalt net zo’n magische sfeer uit als de bands eerste album. Dus tijd om mastermind Stefan Weinerhall eens aan de tand te voelen over alle ins & outs van de band en hun laatste album.

Falconer

Om te beginnen: wat een fantastisch album is Northwind! Hoe gaat het met jullie?

Dank je wel! Met ons gaat het erg goed en we zijn onwijs benieuwd naar de recensies over Northwind, want we hebben natuurlijk het beste album van het jaar gereleased, haha.

Hoe zou je het album het best kunnen omschrijven?

Norhtwind is een echt Falconer album met betere productie en meer professionaliteit.

Welk nummer vind je persoonlijk de beste song op Northwind?

Hmm, dat is een lastige. Ik kan eigenlijk niet kiezen tussen Northwind en Catch The Shadows. Ik denk dat ik toch maar kies voor Northwind, omdat deze song zo’n typische Middeleeuwse sound heeft, bovendien is het nummer zowel snel als langzaam, heeft geweldige gitaarstukken en melodieën. Bovendien is het refrein mooi en episch en ik denk dat dit nummer het gevoel van het hele album weerspiegelt.

Kun je me wat meer vertellen over het ontwikkelingsproces van dit album?

Falconer - NorthwindWe hebben dit album in twee periodes opgenomen. De eerste vond plaats in februari en toen hebben we de meeste instrumenten ingespeeld. Daarna had ik tijd om te werken aan de keyboardstukken en de andere details. In juli hebben we de vocalen opgenomen en het mixen afgerond. Ik moet zeggen dat we allemaal vol vertrouwen zaten wat dit album betreft, iedereen wist precies wat hij moest doen en het hele proces verliep onwijs soepel. Het materiaal voelde zó perfect aan, omdat we terugkeerden naar de muziek die ons toch het beste ligt en die het best bij ons past. Bovendien hebben Jimmy en ik zelf ook veel opgenomen dus we waren meer betrokken bij het opnameproces dan ooit. Als je alleen al kijkt naar het feit dat Mathias alle vocalen binnen vier dagen had opgenomen, kun je wel zien dat alles in de studio prima verliep.

De grootste verrassing van al is natuurlijk de terugkeer van Mathias. Maar hoe zijn de reacties hierop tot nu toe?

95% is er erg enthousiast over. Dus dat is een goede indicatie dat wij juist zaten met deze beslissing. Mathias is de perfecte man voor het nieuwe materiaal wat we hadden geschreven. Kristoffer is uiteraard ook een erg goede zanger, maar zijn stijl past helaas niet in folkmetal.

De reden waarom Mathias toen de band verliet, was omdat hij, vanwege zijn eigen carrière, geen tijd had om met de band te toeren en de band de volledige aandacht te geven. Is dit nu geen probleem meer?

Nee, helemaal niet. We weten er nu van en bovendien willen wij dat onze muziek zo perfect mogelijk klinkt, dus om dat te bereiken moeten we dit gewoon accepteren. De laatste jaren hebben wij veel live gespeeld en nu weet ik eigenlijk ook dat ik liever een geweldig album heb en minder liveshows dan andersom. Dus vanaf nu zul je ons waarschijnlijk alleen live zien op de zomerfestivals met hier en daar een uitzondering.

Voor mij persoonlijk, behoudt Mathias die typische Falconer-sound in zijn stem. Ik denk dat mede door zijn zang dat Falconer een grote schare fans achter zich heeft. Met Kristoffer ging die typische sound een beetje weg. Wat denken jullie daarvan?

Zoals ik al eerder zei paste Kristoffer perfect bij ons vorige album Grime Vs. Grandeur, maar niet bij Sceptre of Deception. Dat laatste album was een typisch Falconerwerkje. Om die sound weer terug te halen, moesten we Mathias we weer met Mathias in zee gaan. Niemand maakt muziek zo goed als Mathias! Dus ja, hij heeft echt die typische Falconersound in zich.

Zijn er nog dingen die je als band beter zou willen doen?

Om heel eerlijk te zijn, weet ik niet wat we op het moment kunnen doen om de muziek beter te maken. De fans zullen waarschijnlijk zeggen dat ze meer snelle songs willen, maar eigenlijk sta ik daar weer lijnrecht tegenover.

In oudere interviews en ook op jullie website is te lezen dat jullie juist die folkmetal een beetje achter jullie wilden laten. Waarom die verandering van gedachte?

Die woorden kwamen tegelijk met Grime Vs. Grandeur. Dat album hebben we in die stijl gemaakt om de muziek beter bij de zang van Kristoffer te laten passen. Maar dit voelde niet goed aan, dus vandaar dat we weer terug zijn gekeerd naar onze oude stijl.

Bij de digipack-versie van Northwind komt een bonuscd die helemaal volstaat met Zweedse folksongs. Kun je me daar meer over vertellen?

Dat was eigenlijk een eis van Metal Blade. Dus ik heb daarvoor gezocht tussen bergen oude traditionele Zweedse songs en daar heb ik de songs voor op de bonuscd uit gehaald. Vårvindar friska is een song die erg ‘non-metal’ gespeeld wordt en ligt eigenlijk erg dicht bij de versie zoals die in Zweden bekeend is. De andere zijn ‘metalized’ om ze bij onze eigen stijl te laten passen.

Waar gaan deze songs eigenlijk over? Zijn het allemaal traditionele Zweedse liederen?

Eentje daarvan is trouwens IJslandse. Het zijn niet echt historische songs, omdat ze meer vertellen over elven, liefde en mysterie.

Falconer

Hoe kijk je terug naar de eerste Falconer albums? Ze hadden zoveel beter kunnen zijn! Als we ze vandaag de dag hadden opgenomen, hadden ze ongetwijfeld beter geklonken. Bovendien zou ik dan ook wat veranderingen willen maken, uiteraard. Maar tegelijkertijd ben ik ook onwijs trots op de oudere albums, maar Falconer 2006 heeft toch echt betere mogelijkheden dan Falconer 2001.

Zoals op elk Falconer album staat er ook op Northwind weer fantastisch artwork op de voorkant. Wat zijn de ideeën achter dit kunstwerk?

Dit was eigenlijk de eerste keer dat ik de kunstenaar geen aanwijzingen heb gegeven over wat ik wilde. Dus heb ik hem gewoon de songteksten gestuurd en gezegd dat ik geen cliché plaatje zoals een Viking voor een vikingschip wilde.

Hebben jullie het gemist om muziek te schrijven die zo sterk ondergedompeld was in folk?

Ja, echt wel. Ik heb door folk geïnspireerde muziek geschreven vanaf Mithotyn dus dit is echt het soort muziek waarin ik me thuis voel. Natuurlijk was het ook een uitdaging om andere dingen, zoals Grime Vs. Grandeur, uit te proberen, maar die epische stijl gaat mij makkelijker af en voelt ook meer persoonlijk.

Is het niet erg moeilijk om het succes van jullie debuut te overschaduwen?

Ik denk dat Falconer 2006 toch echt wel beter is. Maar natuurlijk begrijp ik ook dat het erg moeilijk is om de eerste impressie en de verrassing van het debuut te overtreffen. Maar we hebben nu weer net zo ons best gedaan als toen.

Dank je wel voor dit interview… En ik laat de beroemde laatste woorden meer weer aan jou over..

Thanks! Enne, omdat ik zelf niet zó beroemd ben, zeg ik maar gewoon: YO!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.