Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2021

Falconer - Armod
Jaar van release: 2011
Label: Metal Blade Records

Falconer - Armod

Falconer met een compleet Zweedstalig album, is dat nu direct nodig? Zolang het album als Armod klinkt zeg ik volmondig 'ja', want deze sympathieke folk/power metalband heeft ondanks het onverstaanbare karakter van de songs weer een mooie hoeveelheid pareltjes neergezet waar de liefhebber wel pap van lust!

Waar enkele fans waarschijnlijk wel even bij zullen moeten slikken, is het feit dat de folkinvloeden dit keer niet op subtiele wijze in de songs verwerkt zitten, maar we eigenlijk getrakteerd worden op stevige metal (Griftefrid heeft zelfs blastbeats) met wat opzwepende melodieën en pure folkliederen (Grimasch Am Morgonen, nota bene een cover van onze eigen Cornelis Vreeswijk). Slechts op opener Svarta Änkan en Fru Silfver komt de herkenbare Falconer mix van folk en power metal goed tevoorschijn, maar op de rest van de nummers is het toch meer het een of het ander.

Dat neemt niet weg dat alles weer van buitengewoon fijne kwaliteit is. Mathias Blad klinkt zoals altijd zeer geïnspireerd en blijft nog steeds een van de meer originele zangers in dit genre waar hoog gillen of laag grommen nog steeds de meest voorkomende zangstijlen zijn. Op een nummer als Herr Peder Och Hans Syster komen ook de vrouwelijke vocalen weer even uit de cast en worden we zodoende getrakteerd op een fijn duet. Het enige wat me na verloop van tijd wel begint tegen te staan is toch het gemis aan wat bombast (denk aan Dreams And Pyres van het vorige album) of wat meer vreugdevolle songs, want Armod klinkt ondanks de folkmomenten vrij duister.

Mijn favoriete Falconer-album zal Armod niet snel worden, daarvoor blijf ik te veel hangen aan de eerste twee albums die me toen door de originaliteit compleet omver bliezen. Het blijft echter wel een erg fijne plaat waar de fans met een gerust hart aan kunnen beginnen.

Tracklist:
1. Svarta Änkan
2. Dimmornas Drottning
3. Griftefrid
4. O, Tysta Ensamhet
5. Vid Rosarnas Grav
6. Grimborg
7. Herr Peder Och Hans Syster
8. Eklundaspolskan
9. Grimasch Am Morgonen
10. Fru Silfver
11. Gammal Fäbodspalm

Score: 84 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 29 september 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Falconer - Armod
Reactie van da -Z- op 29-09-2011 om 18:18u
Score: 90 / 100

Heb deze cd al een tijdje en ik kan zeggen dat ik 'm vaakdraai. Sinds Matthias Blad terug bij de band is, brengen ze goede cd's uit. En deze, wow, hij zit erg strak in elkaar. Alhoewel Falconers eerste twee cd's klassiekers zijn, ik denk dat ik deze cd toch als eerste zou aanraden aan nieuwkomers.

Falconer - Armod
Reactie van Santtu op 30-09-2011 om 15:18u

Zo bijzonder is dat toch niet, een album helemaal in het Zweeds?

Falconer - Armod
Reactie van Lennert op 30-09-2011 om 16:14u
Score: 84 / 100

Mwoah, binnen het power metal genre heb ik afgezien van Manigance en een hoop Spaanse bands nu niet direct een enorme lading aan anderstalige albums binnen gekregen. Voor sommige mensen zou het een probleem kunnen zijn, ik vind het hier geen ramp :)

Falconer - Armod
Reactie van Een Metalfan op 05-10-2011 om 12:04u

@ Lennert

whuahahaha