Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Falconer - Northwind
Jaar van release: 2006
Label: Metal Blade Records
Falconer - Northwind
Het grootste nieuws in powermetalland is niet alleen dat Rhapsody zijn naam veranderde in Rhapsody of Fire, maar ook het nieuws over de terugkeer van Falconers eerste zanger Mathias Blad mag er wezen. En met deze terugkeer is Falconer weer wat ze jaren geleden waren; een folkpowermetalband met een air van magie om zich heen.

Soms is het ongelooflijk wat voor een ijzersterk debuutalbum een band neer kan zetten. Dit gold bijvoorbeeld ook voor powermetalcollega’s Elvenking en Falconers debuutalbum was van eenzelfde kracht. Jammer dat de band dit album maar moeilijk wist te evenaren met hun drie opvolgende cd’s. Maar met de terugkeer van Mathias zetten de Zweden het wereldje weer op zijn kop met het ijzersterke Northwind. Juistem, Northwind is van dezelfde makelij als Falconer. Prachtig, eerlijk, sfeervol met dat geweldige Zweedse folktintje wat de band zo speciaal maakt.

Begrijp me niet verkeerd, Kristoffer, die ook te horen was op Falconers laatste album Grime Vs. Grandeur, is zeker geen slechte zanger, maar voor mij behoudt juist Mathias die typische Falconersound in zijn stem. Juist zijn zang maakte dat Falconer zich onderscheidde van diverse andere bands. Waarschijnlijk omdat zijn musicalachtergrond zo verfrissend werkt in metal. Maar uiteraard vergeet ik ook de kwaliteiten van de andere bandleden niet. Stefan Wienerhalls gitaarsound is bijvoorbeeld net zo belangrijk.

Northwind is een prachtig werkje geworden en combineert snelle gitaars en drums met geweldige folkinstrumenten die er vrij subtiel in verwerkt zitten. Harde nummers als Spirit of the Hawk worden afgewisseld met het vrolijke Fairyland Fanfare en het schitterende, rustige Legend and the Lore. Maar hoogtepunt van het album is voor mij toch wel de Zweedse folksong Himmel så trind. Op het eerste album hoorde we ook al een dergelijke song van de band, toen als bonustrack. Helemaal fantastisch nieuws is, is dat de band een speciale uitgave van Northwind op de markt brengt met daarbij een bonuscd vol Zweedse songs, sommige akoestisch, andere echt helemaal Falconer.

Falconer begon zijn folky sound een beetje te verliezen bij de laatste albums, maar gelukkig zijn ze terug; sterker dan ooit. Maar wat wil je ook anders als je als band ontspruit uit de resten van Mithotyn? Hoe dan ook, Northwind is een geweldig album geworden die elke Falconer-fan van het eerste begin zeker zal plezieren. Laat die koude wind maar blazen…

Tracklist:
1. Northwind
2. Waltz With The Dead
3. Spirit Of The Hawk
4. Legend And The Lore
5. Catch The Shadows
6. Tower Of The Queen
7. Long Gone By
8. Perjury And Sanctity
9. Fairyland Fanfare
10. Himmel Så Trind
11. Blinded
12. Delusion
13. Home Of The Knave
14. Black Tarn

Score: 89 / 100

Reviewer: Inge
Toegevoegd: 22 september 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van dirk op 24-09-2006 om 14:36u

super cd

Reactie van Vortigern op 25-10-2006 om 14:14u

't Is trouwens 'gitaren', niet 'gitaars'. Correct Nederlands graag! Voor de rest is't inderdaad eindelijk een geweldige plaat.