Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Interview: Månegarm
Met Erik Grawsiö
Door Inge
Geplaatst in augustus 2006

Månegarms laatste meesterwerkje Urminnes Hävd: The Forest Sessions is zo’n album waar je maar geen genoeg van krijgt. Buiten dat is het vrij zeldzaam om een album te vinden dat je tot het diepst van je ziel raakt. Ondanks dat Månegarm normaliter garant staat voor een zeer stevige portie Vikingmetal, gaat deze zachte kant ze echt niet minder goed af. Dus reden te meer om eens met Månegarm te praten over dit fantastische werkje. Ik sprak met drummer Erik Grawsiö.

Månegarm

Om te beginnen wil ik jullie eerst eventjes feliciteren met dit prachtige, briljante album. Hoe gaat het nu met jullie?

Dank je wel en ook super bedankt voor de geweldige recensie over ons album. Ook al snap ik geen ene donder van Nederlands, de score ziet er fantastisch uit! Met ons gaat het trouwens prima. Op het moment zijn we druk aan het oefenen, omdat we in oktober gaan beginnen aan de opnames van ons nieuwe album.

Wat vinden jullie zelf van Urminnes Hävd: The Forest Sessions?

Het album is precies geworden zoals we gehoopt hadden, we zijn ontzettend blij met het eindresultaat. We wilden al tijden een akoestisch album opnemen, een album totaal verschillend van ons normale werk. Maar tot nu toe hebben we nooit de tijd en de materialen ervoor gehad. Nu we het eindelijk gedaan hebben, kun je wel zeggen dat onze droom echt is uitgekomen.

Helaas staat er nauwelijks een half uur muziek op dit album (gelukkig bestaat er zoiets als een repeatknop). Zijn jullie van plan nog een keer een dergelijk album uit te brengen?

Eigenlijk hebben we daar nog niet zo over nagedacht. Ons volgende album gaat in ieder geval een normaal Månegarm werkje worden, dat kan ik beloven! We zullen wel zien wat er in de toekomst nog gaat komen, misschien doen we nog eens een akoestisch project.

Hoe beviel deze intensieve samenwerking met de Zweedse folkband Två Fisk Och En Fläsk?

In één woord geweldig! Janne, Månegarms vioolspeler (en ook die van Två Fisk Och En Fläsk) is al bij ons sinds de tweede demo uit 1997 en Umer Mossige-Norheim zingt al voor ons sinds ons album Nordstjärnans Tidsålder in 1998; dus eigenlijk zijn we al helemaal gewend aan de samenwerking met hen. Nieuw was deze keer de samenwerking met Gustav en Stefan die het drum- en slagwerk voor Två Fisk Och En Fläsk verzorgen. Het zag er onwijs cool uit om die gasten te zien meppen op oude koeiendrums en andere instrumenten. Ik had nog nooit met zulke instrumenten gespeeld.

Zijn jullie van plan vaker met de band samen te werken?

Zeker weten! Zodra we iets hebben waar hun muziek prima bij past, zullen we gelijk contact met ze opnemen.

Een kunstwerk van Kris Verwimp siert wederom de cover van jullie album. Elke keer weet hij weer met iets briljants op de proppen te komen. Hoe gaan jullie met hem aan het werk, in hoeverre hebben jullie wat over het proces te vertellen?

<img src=Meestal gaat het als volgt. Wij, met name Pierre en Jonas dan, verzinnen een idee voor het schilderij. We proberen Kris zoveel mogelijk en tot in de details over ons idee te vertellen en hij gaat dan aan de slag met schetsen. Van tijd tot tijd stuurt hij ons die schetsen en wat van zijn ideeën en daar geven wij weer commentaar op. Zo zijn we allemaal tevreden aan het eind en Kris heeft het deze keer weer voor elkaar gekregen om een meesterwerk neer te zetten. Gaat best makkelijk zo, toch?

Welk Månegarm kunstwerk is jouw persoonlijke favoriet?

Natuurlijk vind ik ze allemaal ontzettend mooi, maar laatst keek ik weer eens goed naar de cover van Dödsfard en ik moet zeggen dat dat toch wel mijn favoriet is. Ik had het uitvergroot en bestuurde de details en alles. Ik vind dit zo’n mooi kunstwerk, door de diepte, de motieven en details. Echt te gek!

Eén van de redenen om dit album te maken is omdat jullie ermee een eer willen bewijzen aan de heidense vlam die in velen nog brandt. Waarom is dat zo belangrijk voor jullie?

Dit soort muziek maken is ontzettend belangrijk voor ons. We leven hier echt voor, het is een deel van ons leven en bovendien hebben er ook heel veel lol in. We willen dit enthousiasme en ons gevoel voor dit soort muziek graag op onze luisteraars overbrengen. We willen ze meenemen op avontuur, zowel door onze muziek als de songteksten.

Wat vind je ervan dat toch steeds meer mensen hun heidense vlam weten te vinden?

Persoonlijk vind ik mijn erfgoed, cultuur en mythologie ontzettend belangrijk en interessant, dus ik kan het alleen maar toejuichen dat meer mensen dat aan het ontdekken zijn.

Hoe uit je heidense geloof zich in het dagelijkse leven?

Zoals ik al zei, vind ik het allemaal erg interessant en zo, maar ik kan niet zeggen dat het mijn dagelijks leven erg beïnvloedt.

En hoe belangrijk is folk muziek voor jou?

Ik vind folk muziek nou niet direct heel belangrijk voor mezelf, maar het kan zeker als een bron van inspiratie dienen. Om heel eerlijk te zijn, luister ik zelf niet heel veel naar traditionele folk muziek, ondanks dat onze muziek toch ook wel erg folky is soms. Op één een of andere manier vind ik mijn inspiratie elders.

Jullie zeiden eerder dat nu eindelijk de tijd rijp was om met een album als Urminnes Hävd: The Forest Sessions te komen. Waarom nu?

Eerder hadden we de tijd en de juiste materialen er niet voor. Op eerdere albums hadden we altijd wel één of meer akoestische nummers, dus het was niet helemaal nieuw voor ons. Maar nu wilden we toch een totaal akoestisch album, iets wat totaal anders zou zijn dan wat we normaal doen. Bovendien was dit een mooie manier om ons contract met Displeased Records te beëindigen. Het voelde aan als een mooie afsluiting van onze samenwerking.

Dit is misschien een lastige vraag om te beantwoorden, maar toch vraag ik me af hoe jullie het voor elkaar krijgen om een album te creëren wat zoveel emoties uit. Dit album heeft mij persoonlijk erg geraakt. Hoe dan jullie dat toch?

Dank je wel, dat is echt fantastisch om te horen! Dit album moest een heel speciaal iets worden en daarom hebben we geprobeerd de muziek en de songteksten met zoveel mogelijk gevoel te schrijven. We hopen dat onze luisteraars aangegrepen en geraakt worden door de muziek. Als dat zo is, zijn wij absoluut geslaagd!

Månegarm

Weer terug naar Månegarm zelf. Wat zijn jullie plannen nu?

We gaan in oktober beginnen aan de opnames van ons nieuwe album, dat gaat het eerste album worden op ons nieuwe label Black Lodge. Nu zijn we dus druk bezig met het oefenen van de nieuwe songs. De rest van 2006 zal hierdoor wel rustig blijven. In januari 2007 spelen we op een festival in de Verenigde Staten (Minneapolis, Minnesota), wat onwijs cool is, omdat het onze eerste keer daar gaat zijn! Eind maart staan we op het Ragnarok festival in Duitsland. Dat zijn de grootste dingen die gaan gebeuren, maar waarschijnlijk zullen we nog wel een paar optredens in 2007 gaan geven. We hopen dat het nieuwe album zo rond februari/april zal gaan uitkomen en meestal betekent een nieuw album een hoop nieuwe optredens.

Kunnen we dan nog een tour van jullie verwachten? En zullen jullie dan ook wat akoestische nummers spelen?

We hebben geen plannen voor een tour in ieder geval, maar we zullen dat wel proberen tegen de tijd dat ons nieuwe album uit komt. We zullen het akoestische materiaal zeer waarschijnlijk niet gaan spelen, misschien bij één of twee concerten. Eerlijk gezegd weet ik dat allemaal nog niet. Bovendien bestaat de line-up van Urminnes Hävd uit acht mensen en het is nogal lastig voor iedereen om tijd vrij te maken voor een tour. Het merendeel van ons heeft ook nog familie, dus makkelijk zal het niet worden om tijd te vinden.

Dat waren de vragen weer. Hartstikke bedankt voor dit interview en ik laat de beroemde laatste woorden maar aan jou over...

Jij ook onwijs bedankt, my pleasure! Support Månegarm door ons nieuwe album Urminnes Hävd: The Forest Sessions te kopen, uit sinds 28 juni. Ga lekker zitten, sluit je ogen en droom weg...

[ Terug naar de Interviews ]