Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Månegarm - Dödsfärd
Jaar van release: 2003
Label: Displeased Records
Månegarm - Dödsfärd
Het nieuwe album van de Zweedse viking black metal band Månegarm is dan eindelijk ingeblikt. In het verleden wist de band mij al te verblijden met prima platen in het straatje van Einherjer en Thyrfing. De muziek valt het makkelijkst te omschrijven als melodieuze black / viking metal waarin ook een viool een grote rol speelt.

Månegarm weet op deze plaat weer boeiende nummers neer te zetten en structureel zit alles prima in elkaar. Pakkende melodieuze gitaarpartijen, bruut gegrunt , screams en daar tegen over heldere viking zang. Sluit je ogen bij deze muziek en je waant je onmiddelijk op een groot vikingschip waarop bebaarde en bruut uitziende lieden bier drinken en enorme slagen uitvechten. Met de sfeer zit het dus zeker goed op dit album.

De band bied ons op dit album 11 nummers waaronder 2 instrumentaaltjes. Het intro en outro. De 11 nummers worden er in ruim 32 minuten weer door gejast en eigenlijk is het heel jammer dat de speelduur zo kort is, want deze muziek smaakt absoluut naar meer. Het spel is goed, de sfeer is onheilspellend en er word een juiste balans gemaakt tussen melodie en agressie. Wel is het zo dat er geen vullertjes op het album staan en dat je puur de beste songs voor je kiezen krijgt. Op zich misschien jammer, maar uiteraard geheel begrijpelijk.

Prachtige nummers als Ravenous, Pagan War en Fimbultrollet zitten uitstekend in elkaar en met name zijn het de zangpartijen die zeer positief opvallen. Diepe agressieve grunts met hier en daar een uitstapje naar de black metal en heldere zang. Drummer/ Zanger Erik Growsiö weet absoluut variatie in de zang te brengen en blijkt van alle markten thuis. Zijn drumwerk is heel goed en zeer krachtig, met vele tempowisselingen en breaks. Meeste lof verdienen de gave gitaarpartijen. Folky riffs en gierende lead partijen maken alles tot een goed te verteren en spetterende knaller. De schitterende vioolpartijen geven de nummers de nodige opsmuk en de viool speler gaat soms niet bepaald zachtzinnig om met zijn instrument. Keyboards zijn haast helemaal niet aanwezig maar een band als Månegarm heeft dat ook helemaal niet nodig. Dat is dan ook een groot pluspunt in dit geval.

Tekstueel gaan we tevens ook ver terug in de tijd naar de vikingen en hoewel de meerderheid van de teksten in het Zweeds zijn, vinden we ook wel wat Engelse teksten in het geheel.

Afgezien van de korte speelduur is het toch een uitstekend album, met weer mooi en sfeervol artwork van Kris Verwimp. Het album is prima geproduceerd door Pelle Säther en de band zelf in de Underground Studio's en alles overtuigd van volle inzet en proffesionaliteit. De band doet zeker niet onder voor een band als Thryfing en weet me continue te overtuigen. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende wapenfeit van deze gehelmde Noorse viking krijgers die in het outro nog even volop een dranklied er tegen aangegooien alsof ze zelf al eeuwen in het Valhalla wonen. Al met al dus een zeer goed album!

Tracklist
1. Intro
2. I Evig Tid
3. Ravenous
4. Ägirs Vrede
5. Dödfärd
6. Fimbultrollet
7. Daudr
8. Vrede
9. Pagan War
10. Ursjälens Visdom
11. Outro

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 11 augustus 2003

[ Terug naar de Album Reviews ]

Månegarm - Dödsfärd
Reactie van Een_Metalfan op 11-08-2003 om 22:43u
Score: 80 / 100

Lekkere Band, Lekkere review

Månegarm - Dödsfärd
Reactie van Een_Metalfan op 11-08-2003 om 23:02u

YES! ik kan niet wachten om deze plaat te kopen! (OphiOn)

Månegarm - Dödsfärd
Reactie van Een_Metalfan op 12-08-2003 om 01:15u

Aardige recensie, al snap ik de vergelijking met Einherjer en Thyrfing niet echt. Oke, dit zijn allen viking metal bands, maar er zit een wereld van verschil tussen het brallerige Thyrfing en de meer black metal gerichte Manegarm.

Månegarm - Dödsfärd
Reactie van Wolfgard op 18-08-2003 om 14:12u
Score: 81 / 100

Raakvlakken zijn er zeker waarde vrind

Månegarm - Dödsfärd
Reactie van Jort op 09-02-2008 om 02:35u
Score: 93 / 100

Zalig album!
Dit is een van die albums die ik gewoon uren aan een stuk zou kunnen luisteren zonder ook maar een beetje verveeld te raken..