Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Månegarm - Vargaresa The Beginning
Jaar van release: 2004
Label: Displeased Records
Månegarm - Vargaresa The Beginning
De Zweedse viking black metal band Månegarm draait alweer ruim 9 jaar mee en ooit is het allemaal begonnen met twee demo's.
Gezien de stijgende populariteit van de band na o.a. overweldigende schijven als "Dodsfärd" en "Havets Vargar" begon er op een gegeven moment vraag te onstaan naar de eerste twee demo's van de band.
In samenwerking met Displeased Records is er nu een cd op de markt gekomen die zowel "Vargaresa" als "Ur Nattvindar" bevat. Natuurlijk volledig geremastered en met nieuw artwork van Kris Verwimp.

Een mooi gebaar van de band, want het zou zonde zijn als dit materiaal verloren zou gaan tussen de andere albums van Manegarm.
In deze vroegere tijden was Manegarm nog stevig geworteld in de meer rauwe black metal. Zeker werkte men wel met epische sferen en de kenmerkende viool, maar de nadruk ligt toch meer op de agressie.

Het Vargaresa gedeelte bevalt me alvast uitstekend. De productie is vrij helder en er gaan maar weinig details verloren. Lekker krachtige en stuwende black metal is wat de klok slaat, maar hier en daar word er nog wel eens afgewisseld met een onvervalst stuk folk of de viool komt zo nu en dan eens langs.
Deze demo bestaat uit 4 pakkende krakers en vooral de zang ligt lekker in het gehoor. Bruut gekrijs en bloeddorstig gegrom weten goed bij te dragen aan de viking sferen. De rauwe passages en sfeervolle intermezzo's komen wel het beste naar voren in Nattens Jungfru dat door vele details, tempowisselingen en ingepaste keyboardpartijen overtuigend klinkt.

De vikingen hebben op de tweede demo dan meer gekozen voor een rauwere productie, waardoor alles net even iets minder goed overkomt. De riffs zijn strak en de drumpartijen knallen de oren van de kop af, maar door de vrij transparente , soms ietwat schelle mix zorgen spanningsopbouwen niet helemaal voor het gewenste effect. Det Sargade Landet is absoluut het beste nummer, door de goed klinkende vioolpartijen en eveneens door een paar ijzersterke riffs.

Een mooi gebaar dus van de band en label om deze demo's nog eens uit te brengen. De fans van Manegarm die het werk nog niet in huis hadden, mogen dit absoluut niet missen en ook de liefhebbers van pagan viking metal kunnen hun bed weer uit voor een blinde aanschaf.
Een uitstekende compilatie en het materiaal doet absoluut niet onder voor het nieuwere werk. Het prachtige artwork maakt het dan ook nog eens helemaal af.
Manegarm bedankt!

Tracklist
1. Vargaresa
2. Hymn till Vinternatt
3. Blod på min Klinga
4. Nattens Jungfru
5. Intro
6. Daughters of Eve
7. Ett Gammelt Troll
8. Det Sargade Landet
9. Ur Nattvindar

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 14 februari 2005

[ Terug naar de Album Reviews ]

Månegarm - Vargaresa The Beginning
Reactie van mosconi op 18-06-2007 om 00:32u

PORCO DIOOOOOOOOOOOOO
DIO CANEEEEEEEEEEEEE