Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete Metallica-song?

72 Seasons
Battery
Blackened
Creeping Death
Enter Sandman
Fade To Black
For Whom The Bell Tolls
Fuel
Hardwired
Lux Æterna
Master Of Puppets
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Screaming Suicide
Seek And Destroy
St. Anger
The Day That Never Comes
The Four Horsemen
The Unforgiven
Until It Sleeps
Welcome Home (Sanitarium)
Whiplash
een andere Metallica-kraker, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    18 april:
  • Dear Mother
  • Roadburn festival
  • Wishbone Ash
  • 19 april:
  • Dear Mother
  • Electric Eel Shock en Dikke Dennis & de Røckers
  • Martyr
  • Roadburn festival
  • Subsignal en powerized
  • The Warning
  • Wishbone Ash
  • 20 april:
  • FM
  • Marduk, Origin en Doodswens
  • Metal Battle finale
  • Roadburn festival
  • The Exploited
  • 21 april:
  • Dear Mother en Another Now
  • Pestilence, Carnation en Bodyfarm
  • Roadburn festival
  • 23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
    18 mei:
  • Achterhoeks Metalfest
  • Engel Of Deathfest
  • Ingested, Fallujah, Volvodynia en Mélancolia
  • Party Cannon en Cognitive
  • Pendragon
  • Riot V en Tailgunner
  • ¡Pendejo! en ILÆNDER
Kalender
Vandaag jarig:
  • José Aguiar (Tarantula) - 70
  • Kristian Andersen (Where Angels Fall) - 50
  • Mark Tremonti (Alter Bridge) - 50
  • Mike Mangini (Dream Theater) - 61
Interview

Red Circuit
Met Markus Testing
Door Lennert
Geplaatst in april 2006

Markus Testing is een druk man. Naast een aantal soloprojecten is hij ook nog eens producer voor bands als Adagio en Mob Rules en heeft hij met zijn nieuwe, door de platenmaatschappij zelfs 'supergroep' genoemde band, Red Circuit een alleraardigst album uit. Wat de beste man van deze benaming vindt vertelde hij me per mail.

Red Circuit

Allereerst zou ik je willen complimenteren met de release van Trance State, hoe lang heeft het je gekost het album af te ronden?

Bedankt voor je positieve woorden, het heeft ons ongeveer een jaar gekost om het te componeren en respectievelijk twee maanden om het op te nemen en te mixen.

Red Circuit staat in de progmetal kringen bekend als een supergroep, zou je kunnen vertellen waar we de bandleden allemaal gehoord kunnen hebben?

Onze zanger Chity is zanger van Avalon en Firewind, ikzelf sta bekend om mijn werk als producer albums van bands als Vanden Plas, Symphony X, Ian Parry, Spock’s Beard, Neil Morse, Threshold, Mob Rules en nog wat namen. Mijn voormalige band Sheela was niet zo bekend, ik denk dat alleen insiders er nog iets van kennen. De gastmuzikanten (Patrick Rondat, Stephan Lill en Stephan Forte) zijn wel bekender denk ik. De term ‘supergroep’ was overigens het idee van ons platenlabel. Toen ik het de eerste keer las dacht ik iets van ‘Oh wow, het klinkt erg gaaf, maar gaan we hier niet een beetje te ver?’ Ik bedoel, het woord ‘supergroep’ hoort toch gebruikt te worden voor een band waarvan de bandleden afzonderlijk behoorlijke commerciële successen hebben behaald. Dat is bij ons helaas niet het geval, maar als ik nu terugluister naar het album denk ik dat we de uitdaging aan kunnen gaan.

Naar wat ik heb gelezen bestaat de gehele band nog maar slechts enkele maanden. Waren de nummers al geschreven toen de band begon of ben je gewoon een supersnelle schrijver?

Red Circuit - Trance State Nee, ik ben geen supersnelle tovenaar! Ik ben al in 2002 begonnen met componeren toen mijn vorige band uit elkaar ging en pauzeerde tussendoor slechts voor een paar andere projecten. Sindsdien is het opnemen en produceren van platen een volledige baan geworden en ben ik zo een hoop nieuwe muzikanten tegengekomen. Zodoende kende ik de juiste mensen voor het album.

Volgens jullie website zijn de songteksten geïnspireerd door de gedichten van Klaus Kinski. Welke bandleden hebben ze geschreven? Zou je misschien iets over het concept kunnen uitleggen?

De meeste teksten zijn van mij, Chity heeft er drie geschreven. Maar Trance State is geen concept album, we kwamen er pas na afloop achter dat alle teksten over de menselijke oneerlijkheid in al zijn vormen gaan. Ze gaan over mensen die je al lang kent, die plotseling beginnen te bedriegen, dingen die je niet van ze zou verwachten. De gedichten van Klaus waren de basis voor de lyrics. Aangezien songteksten altijd persoonlijke gevoelens en gedachtes beschrijven kan het voor sommigen moeilijk zijn ze te begrijpen, mensen die goed tussen de regels doorlezen zullen echter wel achter de betekenis komen.

Mijn persoonlijke favoriet is ‘So hard to be like God’, vooral door het sterke refrein. Waar gaat dit nummer over?

Het gaat over de grootste valsspeler en leugenaar ter wereld: de president van de Verenigde Staten. In dit nummer komt hij eindelijk vanuit een cynisch standpunt tot inzicht dat het behoorlijk lastig is om jezelf als God te gedragen.

Op het moment heeft de band een deal met Limb Music Productions. Waren er nog aanbiedingen van andere platenmaatschappijen?

Jazeker, er waren nog een aantal andere opties, maar ik was al tevreden genoeg met het aanbod wat LMP me maakte. Daarnaast hebben zij een goede reputatie en staan ze bekend om hun uitstekende promotiewerk. Ik ken een aantal bands die ook op dat label zitten en hun ervaringen zijn eveneens goed. Zodoende hebben we niet te lang nagedacht en snel de knoop doorgehakt. Om heel eerlijk te zijn maakt het me niet uit of ik veel of weinig betaald krijg, ik wil gewoon dat het album professionele aandacht krijgt en daarom was mijn keuze snel en simpel.

LMP staat bekend om zijn grote hoeveelheid melodieuze power en progressieve metal bands. Welke bands kende je van tevoren al en wie van hen is je favoriet?

Ik kende natuurlijk Rhapsody, Valley’s Eve, Pagan’s Mind, Domain en Lana Lane. Met Mob Rules en Adagio heb ik al samengewerkt dus hen kende ik ook al. Het is moeilijk om te bepalen welke band ik het beste vind aangezien ze allemaal zo hun sterke punten hebben… Uiteindelijk denk ik toch Mob Rules, Adagio en Pagan’s Mind.

Je bent erin geslaagd een behoorlijk indrukwekkende lijst gastmuzikanten voor het album te verzamelen. Zijn het allemaal bekenden uit de scene?

Ja, dat zou je zo kunnen zeggen. Patrick Rondat, Stephan Lill en Stephan Forte zijn allen muzikanten met wie ik in het verleden al vaak heb gewerkt en zodoende een vriendschappelijke relatie mee heb opgebouwd. Het zijn allen verschillende persoonlijkheden en ze hebben hun invloed goed laten doorschemeren in de nummers. Ik had de optie gastgitaristen bij het album te betrekken en dat heb ik ook gedaan. Het was wel grappig toen ik Stephan Forte een MP-3 file van ‘Is it gold’ stuurde en ik een paar dagen later een ongecomprimeerde solo terug kreeg. Wonderbaarlijk genoeg paste het helemaal in het nummer! Bij Patrick ging het op dezelfde manier, alleen zond ik hem een cd in plaats van een MP-3tje. Stephan Lill was bij mij op het moment van de opnames. We waren net klaar met de gitaarpartijen voor Ian Parry toen ik hem vroeg of hij een solostuk op ‘The veil’ wilde proberen. Na 10 minuten stond alles er al op.

De tour pagina op de site ziet er nog leeg uit op het moment, komen er wel optredens aan in de toekomst?

Ik hoop het wel, maar er is nog niks zeker op het moment, we zullen wel zien. Kijk, als het album het goed doet zijn we wel gedwongen te spelen en ik hoop dan ook dat we gedwongen zullen worden. We zijn op het moment wel bezig met het voorbereiden voor een goede live show, je zou gewoon de site www.redcircuit.de moeten bijhouden voor nieuwtjes!

Iets anders: voor welke band zou je graag willen openen?

Saga! Met mijn vorige band hebben we tijdens hun 20-jarig bestaan meegetourd als voorprogramma, 34 shows. De bandleden en hun crew waren erg aardig: we kregen volledig licht ter beschikking, mochten ons eigen geluid regelen en hadden geen enkel moment problemen met het plaatsen van onze merchandise. Daarnaast was het publiek ook erg open-minded en verkochten we per avond tussen de 30 en 60 cd’s, het was ongelooflijk. Ik zou deze ervaring graag nog eens herhalen!

Red Circuit

Je speelt in een progressieve metal band, koop je ook veel cd’s uit het genre? Zo ja, wat is dan de laatste aanschaf?

Het valt best mee, de laatste cd die ik kocht was Aeronautics van Masterplan. Als je me naar mijn smaak muziek zou vragen zou niet direct een bepaalde band noemen, maar slechts nummers. Ik was bijvoorbeeld erg onder de indruk van de nummers van Masterplan en ik ben gek van de schrijverskwaliteiten van Vanden Plas. Maar ook nummers van Marilyn Manson, Ozzy Osbourne, Adagio, Nickelback, Mel C, En Vogue, Destinys Child, Billy Idol, Frank Sinatra, Christina Aguilera, Soilwork, Faith no more en anderen gaan er altijd goed in. Ik weet het, het is een vreemde collectie namen bij elkaar…

Denk je dat het label ‘progressief’ nog hetzelfde betekent als vroeger, als in: vernieuwend en vooruitstrevend, of gaat het volgens jou meer om techniek?

Oh, progressief betekent voor mij gewoon rock of metal die bijvoorbeeld verder gaat dan de standaard heavy, thrash of black metal. Het kan technisch zijn of gewoon ongebruikelijk. Het uiteindelijke doel moet alleen niet zijn dat je iets maakt wat nog niet gehoord iets, je moet gewoon doen wat je voelt en daar kan dan uiteindelijk iets vernieuwends uit voortkomen.

Het is tijd voor de laatste vraag: is er een vraag, die ik nog niet gesteld heb, die je graag zou willen beantwoorden? Zo ja, voel je vrij hem te beantwoorden!

Het gebeurt me nogal vaak dat mensen me vragen waarom ik zoveel gast muzikanten en zo’n bekende co-producer heb. Ik wil graag duidelijk maken dat ik dit niet doe omdat ik door hun namen hoop meer cd’s te kunnen verkopen, ik heb de gastmuzikanten omdat het makkelijk voor me was hen te bereiken en omdat ze perfect geschikt waren voor het inkleuren van de nummers. Over Andy Kuntz wil ik zeggen dat het een persoonlijke vriend van me is en dat hij meehielp met het produceren omdat ik het hem vroeg. Ik had het alleen kunnen doen, zoals ik het ook vroeger deed, maar ik ken Andy en heb ik groot respect voor de man zijn kwaliteiten: daarom wilde ik zijn invloed graag bij de baan.

Tot slot zou ik iedereen willen aanmoedigen Trance State te kopen en ons gastenboek op www.redcircuit.de te tekenen. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn: dit is het adres van de website van mijn studio: www.bazement.de.

Bedankt voor het interview en veel succes in de toekomst!

Jij ook bedankt!

Pitfest

Zoeken
    19 april:
  • A Neverending John's Dream - Coming Back To Paradise
  • Alicate - Heaven Tonight
  • Antagonyze - Interpretations Of The Unknown Wilderness
  • Atræ Bilis - Aumicide
  • Dool - The Shape Of Fluidity
  • Haust - Negative Music
  • Loch Vostok - Opus Ferox II - Mark Of The Beast
  • My Dying Bride - A Mortal Binding
  • Mære - ...And the Universe Keeps Silent
  • Nuclear Tomb - Labyrinthian Terror
  • Quantum - Down The Mountainside
  • Seeyouspacecowboy - Coupe De Grâce
  • Tomorrow's Rain - Ovdan
  • Uragh - Maelstrom
  • 22 april:
  • Coffin Curse - The Continuous Nothing
  • Obscurial - Heretic

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.