Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2021

Red Circuit - Trance State
Jaar van release: 2006
Label: Limb Music Products

Red Circuit - Trance State

Naast standaard (maar o zo vermakelijke) powermetalbandjes weet Limp Music Productions ook raad met de progressievere kant van het metalgenre. Na onder andere het matige Revoltons en het bijzonder geslaagde Pagan’s Mind komt men nu op de proppen met Red Circuit, een Duitse band met ex-leden van Avalon, Sheela en Zeus en gastbijdragen van Elegy en Vanden Plas leden. Een gouden combinatie?

Chity Somapala is in ieder geval een wereldzanger en zorgt met zijn aanwezigheid alleen al voor een ruime voldoende. Vergelijkingen met Carsten Schultz (Domain) en Steve Hogarth (Marillion) schieten hierbij als eerste door mijn gedachten, maar ook een naam als Ian Parry mag genoemd worden. Muzikaal gezien lijkt het geheel behoorlijk op het Engelse Threshold, hoewel ze dat niveau nog net niet halen. Dit ligt niet zozeer aan de instrumentele capaciteiten, want vooral Oliver Noerdlinger kan een aardig partijtje gitaar spelen, maar meer aan het feit dat, in tegenstelling tot bij Threnody, niet alle nummers even goed blijven boeien. Nummers als Under the sun en het meesterlijke So hard to be like God worden helaas onderuit gehaald door een minder nummer als Where you are.

De backing vocals van Christine Wolff zorgen voor een mooie aanvulling in de catchy refreinen die in veel gevallen nog lang in je hoofd blijven nagonzen. En de grote kracht van Trance State schuilt hem precies in dat punt, want ondanks het eerder genoemde Where you are, zitten de andere nummers goed in elkaar hebben ze allen een eigen gezicht. De term ‘progressive metal’ zou men alleen nu wel eens mogen inwisselen voor iets anders, want vernieuwend zijn dit soort platen allang niet meer. Een behoorlijke aanrader voor de liefhebbers van Threshold, Ian Parry’s Consortium Project en Avalon, mensen die liever iets zoeken dat echt vernieuwend is kunnen beter verder zoeken.

Tracklist:
1. Under the sun
2. Is it gold?!
3. The veil
4. Where you are
5. So hard to be like God
6. Search for your soul
7.You might have been queen
8. The screen
9. Go straight
10. Trance state

Score: 78 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 27 maart 2006

Koop dit album in

Meer Red Circuit:

[ Terug naar de Album Reviews ]