Helloween & Hammerfall in Tilburg
Enquête

Op Dynamo Metalfest spelen Death Angel, Dress The Dead, Exodus en Testament uit de Bay Area. Welke song van deze acts of van een band waarbij een lid van de gelegenheidsgroep Bay Area Interthrashional heeft gespeeld, wil jij het liefst op DMF 2022 horen?

D.R.I. – Beneath The Wheel
D.R.I. – The Five Year Plan
Death Angel – Seemingly Endless Time
Death Angel – Thrown To The Wolves
Death Angel – Voracious Souls
Dress The Dead – 1969
Exodus – Bonded By Blood
Exodus – The Toxic Waltz
Exodus – War Is My Shepherd
Forbidden – Chalice Of Blood
Forbidden – Step By Step
Heathen – Death By Hanging
Heathen – Hypnotized
Hirax – Bombs Of Death
Hirax – El Diablo Negro
Machine Head – Davidian
Machine Head – Old
M.O.D. – Get A Real Job
Testament – D.N.R. (Do Not Resuscitate)
Testament – Into The Pit
Testament – Over The Wall
The Boneless Ones – Keg Kept A Flowin'
Toxik – There Stood The Fence
Toxik – World Circus
een andere song van de bovengenoemde bands, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Justin Broadrick (Godflesh) - 53
  • Louis Svitek (Ministry) - 59
  • Sander Gommans (After Forever) - 44
Concertreview

A Very Headway Sunday
Op 3 april 2016 in Duycker, Hoofddorp
Een review door Jeffrey
Foto's door Alex Blokdijk
Zondag 3 april is een lange dag metal in Hoofddorp, want er is niet alleen een regulier avondprogramma met Leprous als hoofdact en Earthside en Voyager als supports, maar er is in de middaguren ook nog de eerste editie van A Very Headway Sunday, een ‘pop-up’ minifestival met progressieve rock- en metalbands. Overhaul opent in de kleine zaal van Duycker en daarna is het de beurt aan The Barstool Philosophers en 3rd Machine.
Overhaul is een jonge progrock/metalband die veel verschillende stijlen combineert; van de djent van Textures tot de seventiesrock van The Doors, van het experimentele van Gazpacho tot de melancholiek van Katatonia. Enerzijds interessant, anderzijds ontbreekt het in de songwriting nog aan een eenheid en de zang is niet altijd even overtuigend. Wat ook niet bijdraagt aan het luisterplezier, is dat het gitaargeluid in de zaal grotendeels wegvalt. Desondanks kun je wel horen dat de musici kunnen spelen. Broken Glasses, Torn Pages en Heave (interessante ritmiek) komen als geheel het beste uit de verf. Stone Intact heeft een mooie baslijn en Weather Device, het enige ‘oude’ nummer op de setlist, bevat prima ideeën van zowel de toetsenist als een aangename gitaarsolo. Tijdens deze afsluitende track is er ook meer beleving op het podium dan tijdens de andere tracks. Over een jaar of twee heeft Overhaul wellicht aan zowel de podiumpresentatie als het stroomlijnen van de tracks gewerkt, zodat een optreden dan meer indruk maakt dan die van vandaag.

De oude rotten van The Barstool Philosophers zijn de volgende muzikanten die het podium mogen betreden. Deze keer niet met zes verschillende zangers zoals op het eind vorig jaar verschenen album Crossing Over, maar met de vaste vocalist Peter van Asselt. De man beschikt over een gevarieerd stemgeluid. Niet alleen kan hij rocken, maar zijn stem heeft tevens een soul- en blueskarakter. De drummer maakt een zeer gemotiveerde indruk, ramt hard en strak. Samen met de bassist zorgt hij voor een prima basis van de (symfonische) rock à la Genesis, Marillion, Camel, Focus en Rush. De nummers, die op de derde full-length terecht zullen komen, liggen lekker in het gehoor. Yards To Nothing is al een sterke start en Homeboy en Sirens hebben net wat extra. The Barstool Philosophers geven een zeer aardig visitekaartje af.

The Barstool Philosophers @ Duycker, Hoofddorp, 3 april 2016

Als laatste van het middagprogramma treedt 3rd Machine aan. De metalformatie brengt binnenkort zijn eerste full-length uit en deze speelt men vandaag in het geheel. De basis van de muziek is beukende, groovende metal met chugging-riffs, maar in vrijwel elk nummer is er ook ruimte voor atmosferische of melodische passages. Juist dat maakt de muziek interessant. Gitarist Gertjan Vis treedt op die momenten met zijn prachtige, avontuurlijke gitaarspel op de voorgrond. Frontman John Ruiter is het andere bandlid dat op de voorgrond treedt en hij komt zelfs het publiek in om daar te zingen. Hij maakt veel contact met de bezoekers, deelt cd’s uit aan de mensen die op verzoek wat dichterbij het podium komen staan en mag dweilen nadat hij bier heeft gemorst. Hij beschikt over een gevarieerd stemgeluid. Waar hij veelal zijn droge gebrul laat horen, komt zijn cleane zang juist heel goed tot zijn recht in System Idle, 1953 en het persoonlijke Petrified, waarbij hij nogmaals tussen de toeschouwers gaat staan. Op de plaat zingt Mark Jansen voor Epica mee in Ultimate Intelligence, maar omdat hij aan de andere kant van de wereld zit, is Jeffrey Rademakers (Spartan) zo vriendelijk om in te vallen. Ondanks dat er eigenlijk geen tijd meer is voor een toegift, volgt deze toch met The Egotiator. Daarmee komt een eind aan een overtuigend optreden van de heren en er is dan ook veel bijval van de ongeveer veertig tot vijftig bezoekers. 3rd Machine had hier het ijzer kunnen smeden toen het heet was, maar de cd’s waren helaas nog niet binnen. Desondanks is A Very Headway Sunday een aardig middagprogramma.

Met dank aan Alex Blokdijk voor de foto's.

3rd Machine @ Duycker, Hoofddorp, 3 april 2016

Setlist 3rd Machine:
1. Curveball
2. Reboot Initiate
3. Quantified Self
4. Ultimate Intelligence
5. Firewall
6. Magnet
7 System Idle
8. 1953
9. Petrified

Toegift:
10. The Egotiator

Setlist Barstool Philosophers:
1. Yards To Nothing
2. Homeboy
3. Highschool Life
4. Sirens
5. 141
6. Atelier

Setlist Overhaul:
1. Blue Box
2. Stone Intact
3. Broken Glasses, Torn Pages
4. Aeons & Life
5. Heave
6. Weather Device

3rd Machine @ Duycker, Hoofddorp, 3 april 2016

The Barstool Philosophers @ Duycker, Hoofddorp, 3 april 2016

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Helloween & Hammerfall in Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.