Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Wâldrock 2003
Op 21 juni 2003 in Bergum
Een review door DaKonium
Foto's door Tonnie
De Wâldrock Pre-Party

De Quatrebras in Burgum mocht dienen als opwarmertje voor het grote festijn van de dag erna. Nee, die naam komt jullie niet bekend voor, dat klopt. Quatrebras is normaal gesproken niet meer dan een disco, en dat hebben we geweten ook. Het podium is zo groot dat het geen ruimte biedt aan een 5 koppige band + evenzoveel danseressen, de zaal voor het podium is te klein, en op de omloop erboven zie je al helemaal niks. Tel daarbij op dat de helft van de Waldrockgangers naar de zaal toegingen en je snapt dat het te vol, te heet, te druk en te klein was.

Genoeg over de zaal, we kwamen voor de bands. Daar bestond vooraf nogal wat onduidelijkheid over. Een maand voor het festival werden ons o.a. de bands, Mortuary I.O.D, Goddess of Desire en Feeler beloofd. Later is Feeler (waarmee, naar ik aanneem, F33L3R wordt bedoeld) afgevallen en kwam het friesche Autumn ervoor in de plaats. Ook werd ons een suprise-act, beloofd, maar die moest, als ik de omroepman mag geloven, vanwege een blaasontsteking afzeggen. Of de geruchten dat het om Anathema zou gaan waar waren, is dus niet te zeggen.

Door het afzeggen van de suprise-act waren er slechts drie bands (Mortuary I.O.D, Goddess Of Desire en Autumn) om een show van in totaal 5 uur te vullen. Want 'van 9 tot 2' was ons beloofd, en 'van 9 tot 2' zouden we krijgen ook. De organisatie pakte het heel slim aan door de opener, Mortuary I.O.D., een half uur later te laten beginnen. De brute thrash/death metal van dit friesche 5-tal sloeg alleen aan bij de voorste rijen van het publiek, de rest vond het blijkbaar te warm en te druk in de zaal. Tijdens het concert heb ik me meerdere malen afgevraagd wat deze lui in godsnaam daar deden. Waarom stonden ze zich in het zweet te werken in een veel te kleine zaal terwijl er morgen een vele malen groter podium beschikbaar was? Mortuary I.O.D. is veel te goed voor zulke opwarmfeestjes, en verdient beter dan dit.

Na de opener was het pas 10 uur, wat dus betekende dat we in de komende 4 uur 2 bands te zien zouden krijgen. Tijd genoeg dus voor een uitgebreide soundcheck van de 2e band, Autumn. Na de gothic-hype van vorig jaar en succes van de band op onder andere Waldrock en Dynamo had ik ook deze band eerder op het festival zelf dan op de vooravond ervan verwacht, maar goed. Aan respons had de band niet te klagen. Het leek wel of het hele 14 jarige friesche vrouwvolk getooid met zwarte make-up de boerderijen was uitgelopen om de plaatselijke trots aan het werk te zien. Toen de band eenmaal begon taaide het grootste deel van het publiek af richting een van de vele barren, en bleven er, afgezien van wat die-hards, alleen een hele horde 'gothicmeisjes' over.
Ik zou niet weten hoe de band het er vanaf bracht. Persoonlijk vond ik het wel leuke achtergrondmuziek om een biertje bij te drinken, maar het overgrote deel van het publiek vond het maar niks. De mensen die wel vooraan stonden vonden het schitterend. Trek zelf uw conclusie dus maar. Ik hou het erop dat het een professionele, goede band is, die hier wat uit de toon viel.

De laatste band van de avond begon precies om middernacht, Goddes Of Desire. Tussen de uitstekende eigen nummers door speelden ze een flink aantal covers, ik meende Teachers Pet van Venom te herkennen (vergezeld van een toepasselijke act), later gevolgd door een nummer van Kiss en een zeer goede uitvoering van Black Sabbath's Electric Funeral en nog een Motörhead nummer.
Van het eigen werk, waar ik niet zo bekend mee ben, heb ik alleen het afsluitende Conquerors Divine herkend, een goed nummer, waarvan de aandacht werd afgeleid door de horde danseressen die ineens het podium op kwamen. Leuk, maar dat had beter bij een van de mindere nummers gekund. Al met al een zwaar goede show van deze band, en een goede afsluiter van deze toch wat tegenvallende avond.

Het Wâldrock festival zelf

Een lange rij voor de ingang was het begin van een lange dag. Eenmaal door de kaartjescontrole, de foulliatie en de horden wachtende mensen heen kon je meteen doorlopen naar de eerste band, het lokale Devoted To Hate. De dolenthousiaste band speelde een goed potje metalcore, en bleven ook ondanks de weinige toeschouwers (er stonden kilometerslange files op de weg naar het festivalterrein) stug doorspelen. De mix van metal en hardcore is geen geen slechte keus geweest, de band sprak het grootste deel van het publiek (dat grofweg viel onder te verdelen in metalheads en punkers, die waarschijnljk voor de talrijke hardcore-acts kwamen) te boeien. Jammer dat dit maar een half uurtje duurde.

Er kwam wat gerommel in het tijdsschema, met als gevolg dat Peter Pan Speedrock niet rond 4 uur in de tent, maar al als tweede band op het hoofdpodium mocht aantreden. Het scheen Eindhovenaren niet te deren, routinematig werd de standaardset afgewerkt, mascotte en levend voorbeeld van 'hoe je tattooages ook kan overdrijven' Dikke Dennis zong het ge-eikte Schoppen Aas nog even mee, en toen konden alle meegereisde fans de benen weer van het hek halen ('want anders is et geen speedrock heej, mag ik er ff bij?'). Het werk is gedaan, PPS kan weer een geslaagd concert op de lange lijst zetten.

Ondertussen had Katafalk al in de tent gespeeld. Ikzelf heb deze band gemist, maar van een paar ooggetuigen hoorde ik dat het een hard concert zonder pit was.

Vervolgens speelden Madball, Annihilator en Blood For Blood in de tent, maar die heb ik alle drie gemist. Madball klonk absoluut niet interessant, Annihilator had zo'n slecht geluid dat ik geen zin meer had om te proberen naar voren te komen, en Blood For Blood, tja, das gewoon mijn soort muziek niet.

AnthraxTerug naar het 'iepen podium', terug naar Anthrax! Deze band blies me vandaag helemaal omver. Wat een muziek! Zeker een van de beste vandaag! Naast krakers als I Am The Law en natuurlijk het geniale Metal Thrashing Mad werd ook het gave, pakkende Antisocial gespeeld, genoeg voor 40 minuten opgaan in de muziek. Wat? 40 minuten? Jazeker, een of andere imbiciel bij de organisatie vond dat blijkbaar genoeg voor deze band. En dan ook nog zo laag op de bill. Schande.
 

The MurderdollsDezelfde imbiciel die ook Anthrax ingedeeld heeft, heeft blijkbaar ook de daaropspelende band mogen contracteren. Deze persoon dacht blijkbaar dat er ook behoefte was aan een komische noot tussen het geheel, en besloot Slipknot maar te bellen. Oh? Jullie kunnen niet? Nee, maar onze drummer doet nog een side-project. Ook goed, laat maar komen die lui.
Zo moet het ongeveer gegaan zijn, want ik kan me niet voorstellen dat er ook maar een half nummer van deze band is beluisterd voordat ze werden gehuurd. Toen de Murderdolls begonnen te spelen viel het publiek dan ook in drie delen uiteen. Allereerst waren er de fans. Niet veel, maar ze waren er. Dat het publiek vooral bestond uit 15 jarige jongetjes met make-up op laat ik maar buiten beschouwing. Dan waren er nog de mensen die ineens naarde wc moesten, zich ineens bedachten dat er nog een hele belangrijke taak op de camping te doen was of ineens hele erge trek kregen in heel veel bier, maar ook dat waren er niet zoveel. Het grootste deel van het publiek had wel de bedoeling van deze band door, en deed dan ook wat er van ze verwacht werd. Schaterend van de lach op de grond vallen, en pas na een drie kwartier durende lachstuip weer overeind komen. Begrijpelijk, want 500 man die, op bevel van de zanger, met de middelvinger in de lucht 'fuck you, motherfucker' staan te schreeuwen, kunnen gewoon niet serieus bedoeld zijn.

Clawfinger stond vandaag ook nog op het hoofdpodium. De Zweden hebben inmiddels al een stuk of 5 albums uit, maar konden wat mij betreft nooit meer het debuutalbum evenaren. Toch speelden ze niet slecht op Waldrock, al kregen ze een wat lauwe response van het publiek volgens mij. Ik heb ze dan ook niet helemaal gezien, want het was tussendoor ook nog wel even tijd voor een biertje.

Lacuna CoilAansluitend speelde Lacuna Coil in de tent. Deze Italiaanse gothic-metal band wordt steeds bekender, en trok ook vandaag veel publiek. Het was dan ook jammer van het geluid, pas tijdens het tweede nummer werd de zang te horen, en of het nou daaraan of aan de man zelf lag, de zanger klonk zo vals als het maar kan. De zangeres klonk wel goed, alleen dat italiaanse accent he... Muzikaal was het dik in orde, wat de band wat mij betreft op een dikke 7 doet belanden.
 

StratovariusStratovarius! Yeah! 50 Minuten heerschende power metal van de bovenste plank. Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die niks moeten hebben van deze 'strakke broeken hoge stemmen' muziek, maar voor mij blijft dit een van de beste en origineelste bands uit het uitgemolken power metalgenre. De band opende met het geweldige, van de nieuwe cd afkomstige Find Your Own Voice, waarna het verderging met nummers als Black Diamond, Speed of Light en Soul of a Vagebond. Mensen die dachten dat dit een mooi moment was om te eten hebben echt wat gemist, en dan doel ik duidelijk niet op het veel te strakke shirt van de zanger.
 

SepulturaWie dacht dat Sepultura nooit meer wat zou worden zonder Max Cavalera heeft het fout, want ze gingen goed tekeer in de tent. Oud als nieuw spul kwam voorbij, en zelfs een cover van Hellhammer's Messiah hakte er verdomd goed in. En als ik af ga op de grootte van de pit dachten veel mensen: "Max wie?". Het nieuwe materiaal lijkt live in ieder geval goed te passen tussen de klassiekers uit het Roots en Chaos A.D. tijdperk. Ook het uitvallen van het geluid kon de pret niet drukken, want Sepultura was gewoon ijzersterk.
 

Type O NegativeType O Negative, de band waar velen op hadden gewacht. Ik niet, op cd vind ik deze band om bij in slaap te vallen, en de enige reden dat ik er stond was dan ook om te proberen zover mogelijk vooraan te komen bij Iron Maiden. Ik moet zeggen, ik stond versteld van TON. Live kwam de muziek stukken beter en interessanter over dan op cd, en ik heb me dan ook een uur lang prima staan amuseren (goed, daar kwamen wat dronken lui bij te pas, maar das ook keigaaf). En dat allemaal terwijl het, volgens insiders, een slecht optreden was. De band had wat problemen met het vervoer, en toen de basgitaar ook nog 's geen zin had was de maat vol. Ik had het idee dat het optreden inderdaad wat snel werd afgewerkt, maar toch was het mooie show, een goede aanleiding om me wat meer in de muziek ervan te gaan verdiepen.

Om het rijtje in de tent maar af te maken: HIM. Eerlijk gezegd is het enige wat ik van de band gezien heb de foto in het programmaboekje, en dat vond ik al meer dan genoeg. De zanger/zangeres (wie het weet mag het zeggen) ziet er zo gay uit dat ik me afvraag wat ze hier doen. Het handjevol 'himfomanen' dat toch aanwezig was in de bijna lege tent vond het uiteraard schitterend, maar het overgrote deel van het publiek stond bij het hoofdpodium op de hoofdact te wachten.

Iron MaidenDie hoofdact was niemand minder dan Iron Maiden. Voor mij de eerste keer dat ik deze helden zag, en het was fantastisch. Na een veel te lange ombouwpauze was het resultaat adembenemend, overal Eddie's, overal lampen, overal steigers voor Bruce, aan het begin stond het al vast dat de avond niet meer stuk kon. Hoe de band het volhoudt om 2 uur lang onafgebroken te rennen, springen, dansen (Nicko!) is onbegrijpelijk, maar ze deden het. Krakers als The Number Of The Beast, The Trooper en natuurlijk 2 Minutes To Midnight werden afgewisseld met verrassendere nummers als The Clairvoyant, Revelations, Die With Your Boots On en het geniale Hallowed Be Thy Name. Zonder pauze ging het maar door, Fear Of The Dark werd afgewisseld met The Clansman, en tijdens Heaven Can Wait kwam onder andere onze eigen Tokus nog even op het podium kijken.
En dan het nieuwe nummer. Wildest Dreams. Er wordt nu al veel kritiek op geleverd, maar eigenlijk is dat gewoon bullshit. Geen twijfel mogelijk, het nieuwe album gaat heerschen. Een band die zo'n show neer kan zetten presteert ook in de studio uitstekend.

En toen was het alweer voorbij, de 15e editie van Waldrock. Na Bruce's belofte dat de band in het najaar terugkomt togen de mensen af, naar huis of naar de camping, waar het feest dankzij de optimale sfeer nog lang doorging.

Meer fotos:

Iron Maiden:

Iron Maiden
Iron Maiden
Iron Maiden

Type O Negative:

Type O Negative
Type O Negative

Sepultura:

Sepultura
Sepultura

Stratovarius:

Stratovarius
Stratovarius

Lacuna Coil:

Lacuna Coil

Murderdolls:

Murderdolls

Anthrax:

Anthrax

Pitfest

Reactie van Een_Metalfan op 06-07-2003 om 14:33u


Aan de resencie heb ik eigenlijk niks toe te voegen. Wel wil ik zeggen dat de Friesen weten wat gastvrijheid is. Tot tegenstelling van het festival waar ik die week er voor was (fields of Rock), had ik niet het gevoel commercieel uitgebuit te worden. De camping koste € 3,- twee overnachtingen, de drank prijs was lager en drinken halen was geen uur werk. Van de drie festivals waar ik ben geweest(fields of rock, Waldrock en Graspop) is Waldrock verreweg het beste. The Violator

Reactie van Een_Metalfan op 06-07-2003 om 18:51u


sorry, maar wat is er mis met Graspop? Ik ben er ook geweest en het kickte ass!!!! Ik had Maiden ook nog nooit gezien, en ik ben echt onder de indruk. Klasse, kheb er geen woorden voor. UP THE IRONS!!!

Reactie van Een_Metalfan op 07-07-2003 om 13:03u


Goed verslag. Murderdolls lachwekkend, goede doordrinkpauze!! Alleen Annihilator was goed, superstrak en hebben ook veel te kort gespeeld. Geluid vond ik persoonlijk niets mis mee. Op naar Wacken waar ik ze weer ga bewonderen. Wat IRON MAIDEN betreft: Ik heb ze geloof ik al een keer of 10 gezien en dat is nog minnimaal 100x te weinig!!!

Reactie van Een_Metalfan op 11-07-2003 om 15:12u


Nog ff een reaktie, misschien wat laat maar zeker niet misplaatst. Hoe kun je Madball en Annihilator beoordelen als je der niet bij bent geweest? Door verwaaien van het geluid (wat ook bij het hoofdpodium het geval was ) klinkt alles slecht van een afstandje. Voor mij was Annihilator top, met als verrassing de nieuwe zanger. Getuige de reaktie van een 1 of andere Hagenees achter mij; "Geweldig, dit is het! Top! Ik ga naar huis want ik heb ze weer gezien!" was ik niet de enige die er zo over dacht.Voor de rest veel top en een leuke recensie. Quatrebras was inderdaad bagger, maar toch genoeg gedronken om het leuk te vinden! Keep up the Spirit!!!

Reactie van Een_Metalfan op 13-07-2003 om 21:28u


ff reageren waarom ik waldrock beter vond dan graspop. Er was in pricipe niks mis met graspop, maar de faciliteiten bij waldrock waren beter, zoals parkeer gelegenheid. Bovendien heb ik een aantal vechtpartijen gezien bij Graspop, het leek wel of de sfeer een beetje opgefokt was. The Violator

Reactie van Een_Metalfan op 30-07-2003 om 14:14u


heb me inderdaad reuze vermaakt op Waldrock, en volgend jaar gaat ik dat zeker weer doen. maar wil Waldrock dan geen murderdols/him of zo regelen al die bagger herrie gadverdamme... ik zat lekker op het veld vlak bij de biertent [!] m'n pannenkoek op te eten, begonnen de murderdolls te spelen, ik had er nooit van gehoord en dat was maar beter zo gebleven ook... m'n pannenkoek ging gelijk door naar beneden en ik rende naar het toilet waar ik heb geprobeerd 45 minuten door te brengen... dit is echt de zieligste band die ik ooit op het podium [samen met limp bizkit, LL2000] heb gezien... het woord "fuck" mag in amerika dan heel wat losschudden, wij nederlanders zijn daar veel te nuchter voor --> zelfs als we dronken zijn [!] voor de rest... Anthrax was goed, Clawfinger was goed, Annahilator was goed, Type O Negative was goed en Iron Maiden was meesterlijk!!! groet eddie

Reactie van Een_Metalfan op 24-11-2003 om 00:30u


Ik weet niet welke sukkel deze review heeft geschreven, maar je mag wel wat positiever schrijven over de bands die hebben gespeeld, je zegt net zelf dat je him niet live hebt gezien , wat lul je dan dat het daar niet druk was , want die tent zat stampend vol, LOZER!!!! maar Stratovarious en iron Maiden ruleerden wel dit jaar , Hopelijk volgend jaar meer power (melodic) metal bands............... Keep the metal Alive!!!!!

Reactie van op 27-12-2003 om 19:04u


Eej, je heb het wel tegen DaKo he, en die weet echt wel wat ie schrijft. Dus ff niet zo bijdehand tegen hem doen....

Reactie van Wietze op 26-05-2004 om 23:54u


Nou, wat een onzin dan. Een echte journalist schrijft niet als bovenstaande persoon in de review gedaan heeft. Zo praat je mischien tegen je maten, maar woorden als "gay" etc. gebruik je niet in een goed verslag.

Reactie van Dark Noita op 25-06-2005 om 22:50u


YEEEEJ, haha, mensen hebben eindelijk door dat Murderdolls idd vooral voor de grap is opgericht, de drummer van Slipknot, Joey, wilde nl. vooral late zien dat hij meer was dan alleen een drummertje!!! en verder ben ik er niet bij geweest dus zeg ik maar niks!

Reactie van Pieter Stahl op 03-04-2006 om 23:36u


inderdaad,als doorgewinterde TYPE O NEGATIVE fan,heb ik zeker betere (en langere) shows van de band gezien,deze show was ronduit leuk.Aan alles was te merken,dat het niet lekker liep op dat moment.I don't wanna be me werd overigens wel lekker gespeeld. Hopelijk komen ze binnenkort weer es deze kant op,om dan een fatsoenlijke show neer te zetten;-) In 1999 werden zelfs World coming down & Pyretta blaze ten gehore gebracht;-) ....IRON MAIDEN was voor mij die dag de absolute favoriet!;-)

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.