Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Concertreview

Secrets Of The Moon, Dødheimsgard, Thulcandra en Our Survival Depends On Us
Op 11 maart 2016 in P60, Amstelveen
Een review door Jeffrey
Foto's door Hans Schoo

Maar liefst vier bands togen op vrijdag 11 maart naar Amstelveen om in P60 op te treden… en niet de minste: hoofdact van de avond is Secrets Of The Moon en de drie special guests zijn Our Survival Depends On Us, Thulcandra en Dødheimsgard. Behalve de reguliere merchstand van de bands is er ook nog een stand waar je lp’s en cd’s kunt kopen.

Het Oostenrijkse gezelschap Our Survival Depends On Us behoeft wellicht een introductie. Sinds 1999 is deze veelzijdige band actief en bracht deze inmiddels drie full-lengths uit, waarvan de titels nog langer zijn dan de bandnaam. De formatie uit Salzburg combineert post-rock, sludge, doom, psychedelic en (black) metal en noemt het zelf intens spirituele muziek. Een liveshow is een soort ritueel met repetitieve riffs die hypnotiseren, verschillende effecten op de zang, af en toe tribal drums, wisseling tussen intense stukken en atmosferische, rustige gedeelten, sporadisch een gesproken passage en een afwisseling van screams en cleane zang. De bezoekers in de met wierook gevulde zaal knikken af en toe langzaam mee als er een gave riff langskomt. De sfeervolle muziek weet over het algemeen te boeien en Our Survival Depends On Us kan dan ook rekenen op het applaus van de ongeveer vijftig aanwezigen.

Our Survival Depends On Us @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Ook Thulcandra maakt een positieve indruk, al valt op dat hier niet veel mensen voor gekomen lijken te zijn. De zeventig bezoekers volgen de verrichtingen van de Duitsers liever van een afstand. Toch staan ze al vanaf de eerste reguliere track Night Eternal te headbangen. Helaas staat het geluid niet zo helder en definieerbaar als op het studiowerk en wat opvalt is dat het gitaargeluid van Steffen Kummerer (Obscura) iets te sterk in de mix staat ten opzichte van dat van Sebastian Ludwig. De mengeling van ijzige, stormachtige en tevens melodieuze black metal die af en toe aan Dissection doet denken, wordt echter wel strak uitgevoerd en er valt voldoende te genieten van de gave riffs en het technisch verzorgde spel. Black Flags Of Hate, Frozen Kingdom, het lekker rockende The Second Fall en het fantastische, epische Demigod Imprisoned behoren tot de hoogtepunten van de set. Ook al was het geluid niet perfect (drums van de prima presterende Erebor wat zacht in de mix), het was genieten van de kwaliteitsmetal van Thulcandra. Steffen vat het mooi samen: “It was a pleasure.”

Thulcandra @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

De meeste bezoekers lijken gekomen te zijn voor Dødheimsgard. “A few die hard fans and maybe a few others”, volgens de charismatische frontman. Aldrahn is dankbaar voor hun komst: “Really glad you’re here. It means a lot. You’re superheroes.” Bjørn Dencker Gjerde, zoals hij eigenlijk heet, heeft er vandaag veel zin in en maakt direct contact met het publiek. Verder is hij vooral bezig met het tekenen, uitwissen, opnieuw tekenen en uitbeelden van van alles en nog wat. Het levert een boeiend schouwspel op. Boeiend is ook de complexe avant-gardistische black metal van de Noorse formatie. Tijdens Sonar Bliss is het nog even zoeken naar de juiste afstelling van het geluid en doordat de drums te hard staan en de gitaren te zacht, komt deze track niet goed uit de verf, maar Når Vi Har Dolket Guds Hjerte, God Protocol Axiom en de black thrash van The Crystal Specter klinken juist erg sterk. Bij laatstgenoemde is er dan ook, net als bij Ion Storm veel beweging in de zaal. De razernij is intens en de experimentele rustige stukken, zoals die in God Protocol Axiom komen uitstekend tot hun recht. De veelzijdigheid van de geschifte vocalen van Aldrahn trekt je mee in de bizarre wereld die hij uitbeeldt. Vervreemdend en indrukwekkend tegelijk. Dødheimsgard is daarmee een van de hoogtepunten van de avond.

Dodheimsgard @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Na drie special guests is het aan hoofdact Secrets Of The Moon om de avond in stijl af te sluiten. De eerste drie acts lieten een goede indruk achter en de Duitse formatie stelt niet teleur. Er is na de zelfmoord van Marianne Séjourné (LSK) en de komst van drummer Erebor het nodige veranderd, zo laat de meest recente full-length Sun (2015) horen. Toegankelijker, meer cleane vocalen, maar tegelijkertijd donker en sfeervol, zo ook vandaag op het podium. Van de vier nieuwe tracks op de setlist klinken Dirty Black en het fantastische Man Behind The Sun erg sterk. In eerstgenoemde zijn de samples mooi gemixt en de cleane zang heeft veel karakter. Tijdens opener No More Colours valt het gebruik van een fluit op. Een welkome toevoeging voor de show, die verder beperkt blijft tot het headbangen van de bandleden.

Secrets Of The Moon @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Tussen de nieuwe tracks door zijn het dreigende Worship (met een intro op didgeridoo van bassiste Naamah Ash, Ghost en Lucifer Speaks de hoogtepunten. Ghost is een van de tracks waarin het kwalitatief hoogwaardige drumwerk van Erebor goed tot zijn recht komt en datzelfde geldt voor de screams van sG. Man Behind The Sun (met de complimenten voor de cleane zang) vormt het einde van een mooie, sfeervolle set, maar voordat de frontman het podium verlaat, sluit hij af met een mededeling om over na te denken: “This is not the end of the tunnel.” Hoe dan ook, het was een avond, waarop alle vier bands een goede indruk maakten en een groter publiek hadden verdiend dan de ongeveer honderd aanwezigen.

Met dank aan P60-huisfotograaf Hans Schoo voor de foto's.

Secrets Of The Moon @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Setlist Secrets Of The Moon:
1. No More Colours
2. Miasma
3. Dirty Black
4. Worship
5. I Took The Sky Away
6. Ghost
7. Lucifer Speaks
8. Man Behind The Sun

Setlist Dødheimsgard:
1. Intro
2. Sonar Bliss
3. Når Vi Har Dolket Guds Hjerte
4. Ion Storm
5. God Protocol Axiom
6. The Crystal Specter
7. Traces Of Reality
8. Outro

Setlist Thulcandra:
1. In The Realm Of Thousand Deaths
2. Night Eternal
3. Black Flags Of Hate
4. Frozen Kingdom
5. The Second Fall
6. Ritual Of Sight
7. Demigod Imprisoned
8. Spirit Of The Night
9. Outro

Setlist Our Survival Depends On Us:
1. Kramatach
2. I Will Not Obey
3. And Even From My Sons And Daughters I Have To Turn Away
4. We Are Children Of The Dawn
5. Angelranger

Our Survival Depends On Us

Our Survival Depends On Us @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Our Survival Depends On Us @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Thulcandra:

Thulcandra @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Thulcandra @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Thulcandra @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Dødheimsgard:

Dodheimsgard @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Dodheimsgard @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Secrets Of The Moon:

Secrets Of The Moon @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Secrets Of The Moon @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Secrets Of The Moon @ P60, Amstelveen, 11 maart 2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.