Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Deafheaven en Myrkur
Op 9 maart 2016 in Paradiso, Amsterdam
Een review door Jeffrey
Foto's door Ronald van de Baan

Paradiso vormt het prachtige decor voor het enige club-optreden van Deafheaven en Myrkur in Nederland tijdens de Europese tour. Voor de Deense is het pas haar eerste Europese rondrit. Weliswaar kwam ze al eens overvliegen vanuit de Verenigde Staten, waar ze doorgaans verblijft, maar het bleef altijd bij wat losse concerten. De Amerikanen hebben wat dat betreft al extra ervaring. Beide acts brachten vorig jaar een nieuwe full-length uit en Jeffrey reed naar Amsterdam om verslag te doen van de verrichtingen op het podium.

Nog lang niet alle bezoekers zijn aanwezig als het optreden van Myrkur begint. Gaandeweg de show vult de begane grond zich echter al snel met belangstellenden. De balkons blijven vandaag gesloten. Even na half acht betreden de bandleden het podium en begint Amalie, zoals ze in het dagelijks leven heet, met zang en keyboardspel van de nieuwste single Den Lille Piges Død. Het zijn deze rustige passages die vandaag het sterkste doorkomen. Als het er harder aan toegaat, en dat is al snel het geval, verdwijnt de engelenzang diep in de mix en dat is erg jammer, want op het studiomateriaal is de samenkomst van ruige black metal en galmende, hemelse vocalen juist een pluspunt. Vandaag ontbreken helaas de nuances, ook in het gitaarspel.

Myrkur @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

De heren staan er evenwel actief bij te headbangen en als je de nummers van het debuut M kent, kun je de melodielijnen er zelf bij verzinnen en valt er voldoende te genieten. Bruun zelf speelt overigens niet veel op de gitaar. Ze beperkt zich tot wat eenvoudige partijen en aan haar techniek te zien, speelt ze niet vaak gitaar. Ze is vandaag ziekjes en praat ook niet veel met de bezoekers. Ze bedankt het publiek kort na elk nummer. Nadat ze iets in het Deens zegt tegen de bassist, een van de Nidingr-bandleden, keert ze zich tot het publiek om te zeggen: “Anybody speak danish of you? ... Good.” Daarna verschijnt er een smile. Het is het enige moment dat er iets van contact is tussen haar en haar omgeving. Verder voelt ze zich vooral comfortabel in haar eigen wereld. Ze verdwaald op een positieve manier in het dromerige Onde Børn, het folky Skøgen Skulle Dø of het verslavende Dybt I Skoven. Ondanks dat ze niet fit is, heeft ze iets mystieks, wat voor een bepaalde aantrekkingskracht zorgt. De setlist belicht alle kanten van haar muziek en is daarmee een mooie doorsnee van de veelzijdigheid. De tracks missen vandaag echter de sfeer die het studiomateriaal zo sterk maakt. De bijval blijft dan ook beperkt tot een wat lauw applaus.

Myrkur @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Kort nadat de bandleden van Deafheaven de planken hebben betreden, maakt George Clark al direct contact met het publiek. De frontman geeft high fives aan de voorste regionen, maakt een zeer gemotiveerde indruk en weet vele ogen op zich gericht vanwege zijn karakteristieke bewegingen. Zo speelt hij regelmatig voor dirigent en accentueert hij middels stampen de beat tijdens Baby Blue. Hij voelt de muziek en de fans voelen met hem mee. Het eind vorig jaar verschenen Blue Bermuda komt in zijn geheel aan bod, in chronologische volgorde. Deze derde full-length komt live prima tot zijn recht, al is het in het begin zowel op het podium als in de zaal tijdens Brought To The Water nog even zoeken naar de juiste mix. De gitarist hebben dan ook even oogcontact om wel op een lijn te blijven.

Deafheaven @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Luna en Baby Blue komen derhalve al beter uit de verf. De thrashriff van eerstgenoemde klinkt erg gaaf en ook de intense blasts klappen er goed in. Het zorgt voor de nodige headbangers in de zaal. Op het podium staan de heren erg rustig te spelen. Aardig detail is dat de diversiteit in muziek ook aan de bandshirts af te lezen is. Shiv Mera draagt een shirt van Darkthrone. De andere gitarist, Kerry McCoy, een van Oasis. Qua show is het vooral George die constant de aandacht opeist. Verder valt op dat zijn vocalen live meer overtuigen dan op het studiowerk.

Deafheaven @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Naarmate de setlist vordert, komt er een steeds mooiere eenheid in het geluid. Het atmosferische Baby Blue is al erg sterk (de prachtige lichtshow draagt daar zeker aan bij), maar het hoogtepunt van de reguliere set is Gifts Of The Earth. Daarna verdwijnen de Amerikanen van het podium om vrij snel weer terug te keren. “We got time for two more if that’s ok. Thank you for coming out.” De toegift bestaat uit een perfecte uitvoering van Sunbather en het gave, afsluitende Dreamhouse. Het is dan pas vlak over half tien en de bezoekers blijven na het uitgebreid juichen stilstaan omdat ze nog meer songs verwachten, maar die komen er niet. Het optreden voelde daarmee te kort aan, maar was desondanks zeer de moeite waard.

Deafheaven staat op zaterdag 26 maart nog op Paaspop.

Met dank aan Ronald van de Baan van Livereviewer voor de foto's.

Deafheaven @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Setlist Deafheaven:
1. Brought To The Water
2. Luna
3. Baby Blue
4. Come Back
5. Gifts For The Earth

Toegift:
6. Sunbather
7. Dreamhouse

Setlist Myrkur:
1. Den Lille Piges Død
2. Hævnen
3. Onde Børn
4. Vølvens Spådom
5. Jeg Er Guden, I Er Tjenerne
6. Mordet
7. Dybt I Skoven
8. Skøgen Skulle Dø
9. Skaði

Myrkur

Myrkur @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Myrkur @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Deafheaven

Deafheaven @ Paradiso, Amsterdam, 3 maart 2016

Reactie van bakvet op 18-03-2016 om 11:32u


Ik krijg kromme tenen van Amalie. Wat haar niet lukte met popmuziek krijgt ze nu wel voor elkaar met ''black metal''.

Maar dus een interessant concert gemist in Amsterdam. Toch maar beter in de gaten houden dit soort concerten.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.