Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-01-2021

Luca Turilli's Rhapsody, Iron Mask en Asylum Pyre
Op 17 januari 2016 in 013, Tilburg
Een review door Rik
Foto's door Lieke Schroijen

Het is heel wat jaren geleden dat Luca Turilli met de Italiaanse, legendarische powermetalformatie Rhapsody live in Nederland te bewonderen was, maar op zondag 17 januari staat de beroemde gitarist eindelijk weer eens op de planken in ons koude kikkerlandje. In zijn kielzog togen het Belgische Iron Mask en het Franse Asylum Pyre mee. In de gloednieuwe 013 (waar de afgelopen maanden flink is geklust) mag het drietal bands de aanwezige bezoekers opwarmen. In het begin van de avond is het verrassend leeg in de Jupilerzaal (die overigens qua capaciteit flink is uitgebreid), maar gaandeweg wordt het toch nog gezellig druk.

Het Franse Asylum Pyre oogt in het begin nog wat onwennig. Het is dan ook het eerste concert dat de band ooit op Nederlandse bodem geeft. Desondanks probeert de groep het nog niet al te talrijk vertegenwoordigde publiek op te zwepen. Dat lukt nog maar mondjesmaat. De progressieve power metal van Asylum Pyre klinkt niet verkeerd, maar ook niet echt bijzonder. Zangeres Chaos Heidi (dat is vast niet haar echte naam) heeft een mooi stemgeluid, hoewel ze wel ietwat eentonig zingt. Ook in de aankondigingen kan ze nog wat oefening gebruiken. Een verkondiging als: “Dit nummer gaat over bomen, het heet These Trees”, wekt nu niet direct veel belangstelling. De nadruk ligt vandaag op materiaal van het nieuwe album Spirited Away, waarvan onder andere het titelnummer voorbijkomt. Af en toe wijkt de band af van de gebaande paden door wat elektronica-invloeden in de muziek te verwerken. Het materiaal klinkt uiteindelijk echter te anoniem om echt indruk te maken.

Asylum Pyre @ 013, Tilburg, 17-01-2016

De vrolijke power metal van Iron Mask mag op een heel wat enthousiaster welkom rekenen. De zaal begint inmiddels al goed vol te lopen en het publiek onthaalt de Brusselaren (wie mij zou zeggen dat de groep uit Duitsland zou komen, had ik direct geloofd) met veel kabaal. Bij de opener Black As Death wordt mij nog niet duidelijk waar de reacties op gebaseerd zijn, want ik hoor een tweederangs Majesty-kloon. Gelukkig is dat nummer niet representatief, want vanaf publieksfavoriet Holy War slaat de vonk ook bij mij over. Heerlijke, frivole power metal met een hoog tempo en flitsend, melodieus gitaarwerk. Een beetje een mengeling van Freedom Call en Stormwarrior. Dat smaakt naar meer! Vooral gitarist Dushan Petrossi (ook bekend van Magic Kingdom) strooit aan de lopende band met heerlijke riffs en melodielijnen. Ook de nieuwe zanger Artur Almeida (hij zit sinds vorig jaar bij Iron Mask) kwijt zich op verdienstelijke wijze van zijn taak. Zijn zang doet in de verte wel wat aan Bruce Dickinson denken, hoewel hij dat niveau natuurlijk niet evenaart. Met dit energieke en vrolijke optreden wint Iron Mask ongetwijfeld veel zieltjes.

Iron Mask @ 013, Tilburg, 17-01-2016

Het draait vanavond natuurlijk maar om één band en dat is Rhapsody. Het maakt niet uit hoe de band heet (Luca Turilli’s Rhapsody, Rhapsody, Rhapsody Of Fire, Luca Turilli), vanavond komt materiaal uit de gehele geschiedenis voorbij. Het is alweer heel wat jaren geleden dat Luca Turilli live in Nederland te bewonderen is geweest en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. De meestergitarist is ook live een perfectionist pur sang en heeft, om zijn cineastische power metal te ondersteunen, twee operazangers (een tenor en een sopraan) meegenomen. Daarnaast wordt de band visueel ondersteund door videobeelden, die middels een groot projectorscherm te zien zijn. Dat die beelden niet altijd even professioneel ogen, valt de band gemakkelijk te vergeven. De setlist van vanavond is namelijk om te smullen – en dat is toch echt het belangrijkst.

Luca Turilli's Rhapsody @ 013, Tilburg, 17-01-2016

Na het intro Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis), afkomstig van het nieuwe album Prometheus, schiet de band verrassend uit de startblokken met het geniale Knightrider Of Doom van het Power Of The Dragonflame-album. Al snel maakt een gevoel van totale euforie zich van mij meester en als ik om me heen kijk, merk ik dat ik niet de enige ben. Er zijn heel wat mensen die hierop hebben gewacht en schaamteloos hard het catchy refrein meebrullen. Eigenlijk kan het optreden nu al niet meer stuk, maar we hebben nog bijna twee uur voor de boeg. Na het nieuwe nummer Rosenkreuz (The Rose And The Cross) volgt met het stokoude Land Of Immortals (van het debuutalbum Legendary Tales) de tweede heerlijke verrassing.

Luca Turilli's Rhapsody @ 013, Tilburg, 17-01-2016

Dat Luca Turilli vanavond op zijn gehele oeuvre teruggrijpt, wordt duidelijk wanneer de band verder gaat met War Of The Universe van het solo-album Prophet Of The Last Eclipse (de derde verrassing). Hoewel ik het materiaal al jaren niet meer heb gehoord, zitten de refreinen blijkbaar nog ergens in mijn langetermijngeheugen opgeslagen. Ik kan ze namelijk zonder moeite reproduceren. Ook om mij heen wordt met veel enthousiasme meegezongen. De sfeer zit er dan ook uitstekend in. Tussen al het instrumentale geweld weet de nieuwe zanger Alessandro Conti, die sinds de vriendschappelijke split met de andere helft van Rhapsody Of Fire de vocalen voor zijn rekening neemt, ook live indruk te maken (hoewel hij Fabio Lione niet helemaal doet vergeten).

Turilli heeft er veel zin in en rent vaak als een jonge hond over het podium. Op andere momenten, vooral tijdens de klassieke passages, is hij bijna helemaal in zichzelf gekeerd terwijl hij volledig opgaat in de muziek. De passie spat ervan af, mooi om te zien. De show van vandaag zit boordevol kippenvelmomenten. Zo is de emotie voelbaar wanneer, tijdens Unholy Warcry, de zware stem van de helaas vorig jaar overleden Christopher Lee door de boxen schalt. Ook de prachtige uitvoering van de ballad Tormento E Passione, waarin Conti een duet aangaat met Emilie Ragni, behoort tot een magisch moment. Na de afsluiter Dawn Of Victory krijgt de band dan ook een langdurig applaus. Er wordt nog één toegift gegeven. Na de klassieker Emerald Sword zit de avond erop. De twee uur zijn voorbijgevlogen.

Luca Turilli's Rhapsody @ 013, Tilburg, 17-01-2016

Setlist Luca Turilli’s Rhapsody:
1. Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis)
2. Knightrider Of Doom
3. Rosenkreuz (The Rose And The Cross)
4. Land Of Immortals
5. Aenigma
6. War Of The Universe (Luca Turilli)
7. Ira Divina
8. Unholy Warcry
9. Son Of Pain
10. Prometheus
11. Drum Solo (Game Of Thrones)
12. Il Cigno Nero
13. Guitar Solo
14. The Pride Of The Tyrant
15. Tormento E Passione
16. Demonheart (Luca Turilli)
17. Bass Solo
18. Of Michael The Archangel And Lucifer's Fall, Part II: Codex Nemesis
19. Dark Fate Of Atlantis
20. Of Michael The Archangel And Lucifer's Fall
21. Dawn Of Victory

Toegift:
22. Quantum X
23. Ascending To Infinity
24. Emerald Sword

Luca Turilli's Rhapsody @ 013, Tilburg, 17-01-2016 Luca Turilli's Rhapsody @ 013, Tilburg, 17-01-2016

Setlist Iron Mask:
1. Black As Death
2. Holy War
3. Crystal Tears
4. Feel The Fire
5. Forever In The Dark
6. Rebel Kid
7. Like A Lion In A Cage

Iron Mask @ 013, Tilburg, 17-01-2016
Iron Mask @ 013, Tilburg, 17-01-2016

Asylum Pyre @ 013, Tilburg, 17-01-2016
Asylum Pyre @ 013, Tilburg, 17-01-2016

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Mauke op 24-01-2016 om 22:29u


Al honderden concerten gezien, maar dit was heel erg goed!!! Kippenvel! Goeie setlist en vol passie inderdaad. Dit optreden verdiende eigenlijk de grote zaal met 2000 man (doet niks onder voor bv. kamelot laatst). Van bombastisch naar ingetogen en weer terug! Top!! En ik moet zeggen dat ik deze zanger beter vind. Fantastico! Bravo Turiili en Co!

Reactie van René op 25-01-2016 om 12:43u


"Het is heel wat jaren geleden dat Luca Turilli met de Italiaanse, legendarische powermetalformatie Rhapsody live in Nederland te bewonderen was"

Laatste keer dat Luca in NL een optreden gaf, was november 2012 in Enschede. Valt wel mee toch?