Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Graspop heeft 109 namen vrijgegeven van bands die in 2023 zullen aantreden, waaronder 39 acts die voor het eerst naar Dessel komen. Naar welke nieuwkomer kijk jij het meest uit?

1914
Antimatter
Black Mirrors
Bloodywood
Cyclone
Dark Angel
Draconian
End
Enter Shikari
Fields Of The Nephilim
Greg Puciato
Hippotraktor
I Prevail
Loathe
Lorna Shore
Pantera
Rancid
Soen
Stand Atlantic
The Answer
The Halo Effect
The Menzingers
Vicious Rumors
Voivod
een andere band die voor het eerst op Graspop staat

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Bleed From Within, Humanity's Last Breath en Allt
 • Lordi
 • Poppy
 • 3 december:
 • Being As An Ocean, As Everything Unfolds en Acres
 • Tarja
 • 4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
Geen concerten bekend voor 02-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 40
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 48
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 44
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 50
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 75
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 41
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 46
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 54
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 62
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 55
 • Rick Savage (Def Leppard) - 62
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 81

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

A Winter Evening With Stream Of Passion
Op 27 december 2015 in De Helling, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Ton Dekkers
Sinds 2011 sluit Stream Of Passion het jaar af met een speciale show in Tivoli, De Helling te Utrecht. Onder de naam A Winter Evening With Stream Of Passion treedt de symfonische metalformatie dan in een speciale bezetting op met een verrassende setlist. Naast de standaard line-up verschijnen er diverse gasten op het podium om er samen een feestelijke avond van te maken. Tijdens de uitverkochte jubileumeditie van vanavond zijn dat niemand minder dan Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering), Lisette van den Berg (Scarlet Stories, Karmaflow), Dianne van Giersbergen (Xandria) en Merijn van Haren (Navarone).

Voordat deze zangers en zangeressen het podium betreden, speelt Stream Of Passion eerst zelf een negental nummers. In het begin is er nog niet veel beweging met Monster, maar nadat gitarist Erik Hazebroek heeft geschreeuwd: “Utrecht, zijn jullie al wakker?” en Marcela aangeeft: “hopefully we burn some of those christmas calories.”, komt er al meer beleving in tijdens de titeltrack van het vorig jaar verschenen A War Of Our Own. Ook op het podium is er veel beweging. Bassist Johan van Stratum oefent alvast een paar keer op de double jump die later zou volgen en drummer Martijn Peters werkt zich al vroeg in het zweet. De bandleden stralen veel speelplezier uit en zoeken elkaar op. Het is mooi om de stralende gezichten te zien. Ze zijn zichtbaar tevreden dat de zaal dit jaar is uitverkocht. Er zijn zelfs fans uit het buitenland aanwezig en verder zijn er veel bekenden. Simone is er voor de 75e keer bij, Phil zelfs voor de 94e keer, “and we hope you’re not bored yet.” Op naar de honderd in 2016.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Marcela is vandaag uitstekend bij stem, is heel benieuwd wat iedereen met kerst gegeten heeft en de mannen spelen vanaf het begin zeer strak. De eerste drie songs is het echter nog even zoeken naar de optimale geluidsmix. De achtergrondvocalen van tape staan wat hard en de ritmegitaarpartijen wat aan de zachte kant. Daardoor komt Collide niet optimaal uit de verf. Toch zijn de keyboardpartijen van Jeffrey Revet en de solo van Erik dan wel weer heel mooi hoorbaar. De geluidsman slaagt er goed in om daarna de gewenste sound te bewerkstelligen. Vanaf het zeer overtuigende In The End is het optimaal genieten en komt het publiek goed los. Opvallend zijn de arrangementen die zijn aangebracht. Deze fanfavoriet begint met een instrumentaal intro, waarvoor Jeffrey al veel bijval oogst. Ook in My Leader komen er verfrissende variaties langs, in de zanglijn tijdens het tweede couplet en in het leadwerk van Erik.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

De setlist zit goed in elkaar. Er is ruimte voor zowel oude als nieuwe nummers. Na de stevige tracks is For You een prachtig rustpunt, met een mooie atmosfeer en de emotionele vocalen van de Mexicaanse. Middels het fraaie Don’t Let Go, met een sterke solo van Stephan Schultz, is er weer een opbouw naar het stevige Now Or Never, dat voorafgegaan wordt door een sterke aankondiging. Waar je hier en daar tot dan toe al fans ziet meezingen, is het hier headbangen en meeklappen geblazen. Een zowel sfeervolle als krachtige uitvoering van de Radiohead-cover Street Spirit, waarbij Marcela haar vocale bereik laat gelden en Erik de gitaar in zijn nek legt, sluit het eerste deel van de show af.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Het tweede deel van het optreden is gereserveerd voor ballads. Alleen Jeffrey en Marcela staan op het podium voor Nostalgia, dat meer dan tien jaar geleden is gecomponeerd, en Spark, dat in de maand december geschreven is. Een bijzonder moment dient zich aan met Powerless, een nummer dat geschreven is voor een strijkkwartet, maar voor vanavond is gearrangeerd voor piano. Het zal verschijnen op het eerste solo-album van Marcela. Ze is er inmiddels bij gaan zitten en lijkt in laatstgenoemde met nog meer bezieling te zingen dan bij de voorgaande tracks, waarin ze al een geweldige indruk achterliet.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

De eerste gastzangeres is Dianne van Giersbergen. Ze zit samen met Stephan en Marcela op het podium achter een lessenaar. Voordat er begonnen kan worden, moet de gitarist eerst vertellen wat hij heeft gegeten met kerst. Het levert een hilarisch tafereel op en wellicht verliest hij daardoor even zijn focus op zijn gitaarspel. Hij maakt een klein foutje, maar speelt verder prima. Het drietal brengt de Engelbert Humperdinck-klassieker Abendsegen uit de opera Hänsl Und Gretel ten gehore in het Duits en Nederlands, een leuk uitstapje, waarin de operavocalen van Dianne optimaal tot hun recht komen.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Voor Deceiver (met net als tijdens In The End voorzien van mooi live-vioolspel) komt de hele band weer terug op de planken en is Lisette van den Berg de tweede gastzangeres van vanavond. Marcela en Lisette kennen elkaar van The Theatre Equation. De zangeres van Scarlet Stories heeft een zwoele stem en dat is even wennen na de klassieke zang in het nummer ervoor. Ze blijft op het podium voor een sterke cover van de Heart-klassieker Alone, waarin beide zangeressen het er prima vanaf brengen en Stephan wederom een gave solo uit zijn gitaar tovert.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

De combinatie van Marcela en Dianne van Giersbergen in Earthquake pakt minder overtuigend uit. Datzelfde geldt voor de samenwerking met Merijn van Haren in Lost. De zanglijnen blijken minder aan hem besteed dan die in The Show Must Go On, want in laatstgenoemde is zijn bijdrage juist verbluffend sterk. Hij promoveert de Queen-cover tot een van de hoogtepunten van de avond.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Maar daar blijft het niet bij, want waar iedereen op heeft gewacht, is het moment dat Anneke van Giersbergen in de spotlights verschijnt (overigens is een compliment voor de dame die de lichtshow verzorgt, op zijn plaats). Haar betoverende zang stuwt The Curse naar grotere hoogten en vervolgens komt ook nog In Motion #1 aan bod. Tijdens deze The Gathering-cover is de samenzang prachtig en valt op hoe goed het contact tussen beide dames is. Bovio straalt helemaal na afloop en bedankt iedereen voor de support “and for being so awesome. Thanks for spending your money on us and not on fries.” This Endless Night sluit de reguliere setlist na twee uur muziek af.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en het “We want more!“ klinkt dan ook al snel. Vrij vlot keren de muzikanten weer terug op het podium met de vraag: “Een cover van Slayer of een van Sonata Arctica?” De keuze valt op de laatste optie. Er mag gerust worden gesteld dat I Have A Right het origineel overtreft. Haunted vormt daarna dan echt het slotakkoord van een fantastisch en verrassend optreden, met op de eerste nummers na een zeer goed geluid, een enthousiaste band die strak speelde en Marcela die zeer goed bij stem was. De gastbijdragen waren een paar keer wat minder geslaagd, maar zorgden anderzijds juist weer voor meerdere hoogtepunten. Het publiek, waaronder een kerstman, heeft genoten (ook de paar fans die tijdelijk flauwvielen) en wat de fans betreft, komt er een vervolg op deze warme jubileumeditie. Alvast een prettige jaarwisseling!

Setlist:
1. Monster
2. A War Of Our Own
3. Collide
4. In The End
5. My Leader
6. For You
7. Don’t Let Go
8. Now Or Never
9. Street Spirit (Fade Out) (Radiohead-cover)
10. Nostalgia
11. Spark
12. Powerless
13. Abendsegen (Engelbert Humperdinck-cover)
14. Deceiver
15. Alone (Heart-cover)
16. Earthquake
17. Lost
18. The Show Must Go On (Queen-cover)
19. The Curse
20. In Motion #1 (The Gathering-cover)
21. This Endless Night

Toegift:
22. I Have A Right (Sonata Arctica-cover)
23. Haunted

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Met dank aan Ton Dekkers van Interdependent Photo voor de foto’s.

Reactie van Diesmer op 29-12-2015 om 15:21u


Was een geweldige avond! Alleen jammer dat het wel behoorlijk verpest werd door zo''n idioot die voor mij stond en het nodig vond om een veel te grote camera op een stok te zetten en opnames te maken. Hierdoor heb ik meer dan de halve avond tegen dat takkeding aan zitten kijken. Ontzettende eikels heb je er bij zeg!

Reactie van 1 op 30-12-2015 om 18:36u


-1''

Reactie van een Metalfan op 05-01-2016 om 13:57u


Dan ben je behoorlijk passief dat je de halve avond tegen zo''n ding aan gaat staan kijken. Je kan ook ergens anders gaan staan of tegen die gast zeggen dat je er last van hebt.
Vervolgens wel lekker makkelijk op internet je beklag doen. Held :)
Ontzettende butjes heb je er af en toe bij zeg!

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.