Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Concertreview

A Winter Evening With Stream Of Passion
Op 27 december 2015 in De Helling, Utrecht
Tekst door Jeffrey
Foto's door Ton Dekkers
Sinds 2011 sluit Stream Of Passion het jaar af met een speciale show in Tivoli, De Helling te Utrecht. Onder de naam A Winter Evening With Stream Of Passion treedt de symfonische metalformatie dan in een speciale bezetting op met een verrassende setlist. Naast de standaard line-up verschijnen er diverse gasten op het podium om er samen een feestelijke avond van te maken. Tijdens de uitverkochte jubileumeditie van vanavond zijn dat niemand minder dan Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering), Lisette van den Berg (Scarlet Stories, Karmaflow), Dianne van Giersbergen (Xandria) en Merijn van Haren (Navarone).

Voordat deze zangers en zangeressen het podium betreden, speelt Stream Of Passion eerst zelf een negental nummers. In het begin is er nog niet veel beweging met Monster, maar nadat gitarist Erik Hazebroek heeft geschreeuwd: “Utrecht, zijn jullie al wakker?” en Marcela aangeeft: “hopefully we burn some of those christmas calories.”, komt er al meer beleving in tijdens de titeltrack van het vorig jaar verschenen A War Of Our Own. Ook op het podium is er veel beweging. Bassist Johan van Stratum oefent alvast een paar keer op de double jump die later zou volgen en drummer Martijn Peters werkt zich al vroeg in het zweet. De bandleden stralen veel speelplezier uit en zoeken elkaar op. Het is mooi om de stralende gezichten te zien. Ze zijn zichtbaar tevreden dat de zaal dit jaar is uitverkocht. Er zijn zelfs fans uit het buitenland aanwezig en verder zijn er veel bekenden. Simone is er voor de 75e keer bij, Phil zelfs voor de 94e keer, “and we hope you’re not bored yet.” Op naar de honderd in 2016.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Marcela is vandaag uitstekend bij stem, is heel benieuwd wat iedereen met kerst gegeten heeft en de mannen spelen vanaf het begin zeer strak. De eerste drie songs is het echter nog even zoeken naar de optimale geluidsmix. De achtergrondvocalen van tape staan wat hard en de ritmegitaarpartijen wat aan de zachte kant. Daardoor komt Collide niet optimaal uit de verf. Toch zijn de keyboardpartijen van Jeffrey Revet en de solo van Erik dan wel weer heel mooi hoorbaar. De geluidsman slaagt er goed in om daarna de gewenste sound te bewerkstelligen. Vanaf het zeer overtuigende In The End is het optimaal genieten en komt het publiek goed los. Opvallend zijn de arrangementen die zijn aangebracht. Deze fanfavoriet begint met een instrumentaal intro, waarvoor Jeffrey al veel bijval oogst. Ook in My Leader komen er verfrissende variaties langs, in de zanglijn tijdens het tweede couplet en in het leadwerk van Erik.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

De setlist zit goed in elkaar. Er is ruimte voor zowel oude als nieuwe nummers. Na de stevige tracks is For You een prachtig rustpunt, met een mooie atmosfeer en de emotionele vocalen van de Mexicaanse. Middels het fraaie Don’t Let Go, met een sterke solo van Stephan Schultz, is er weer een opbouw naar het stevige Now Or Never, dat voorafgegaan wordt door een sterke aankondiging. Waar je hier en daar tot dan toe al fans ziet meezingen, is het hier headbangen en meeklappen geblazen. Een zowel sfeervolle als krachtige uitvoering van de Radiohead-cover Street Spirit, waarbij Marcela haar vocale bereik laat gelden en Erik de gitaar in zijn nek legt, sluit het eerste deel van de show af.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Het tweede deel van het optreden is gereserveerd voor ballads. Alleen Jeffrey en Marcela staan op het podium voor Nostalgia, dat meer dan tien jaar geleden is gecomponeerd, en Spark, dat in de maand december geschreven is. Een bijzonder moment dient zich aan met Powerless, een nummer dat geschreven is voor een strijkkwartet, maar voor vanavond is gearrangeerd voor piano. Het zal verschijnen op het eerste solo-album van Marcela. Ze is er inmiddels bij gaan zitten en lijkt in laatstgenoemde met nog meer bezieling te zingen dan bij de voorgaande tracks, waarin ze al een geweldige indruk achterliet.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

De eerste gastzangeres is Dianne van Giersbergen. Ze zit samen met Stephan en Marcela op het podium achter een lessenaar. Voordat er begonnen kan worden, moet de gitarist eerst vertellen wat hij heeft gegeten met kerst. Het levert een hilarisch tafereel op en wellicht verliest hij daardoor even zijn focus op zijn gitaarspel. Hij maakt een klein foutje, maar speelt verder prima. Het drietal brengt de Engelbert Humperdinck-klassieker Abendsegen uit de opera Hänsl Und Gretel ten gehore in het Duits en Nederlands, een leuk uitstapje, waarin de operavocalen van Dianne optimaal tot hun recht komen.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Voor Deceiver (met net als tijdens In The End voorzien van mooi live-vioolspel) komt de hele band weer terug op de planken en is Lisette van den Berg de tweede gastzangeres van vanavond. Marcela en Lisette kennen elkaar van The Theatre Equation. De zangeres van Scarlet Stories heeft een zwoele stem en dat is even wennen na de klassieke zang in het nummer ervoor. Ze blijft op het podium voor een sterke cover van de Heart-klassieker Alone, waarin beide zangeressen het er prima vanaf brengen en Stephan wederom een gave solo uit zijn gitaar tovert.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

De combinatie van Marcela en Dianne van Giersbergen in Earthquake pakt minder overtuigend uit. Datzelfde geldt voor de samenwerking met Merijn van Haren in Lost. De zanglijnen blijken minder aan hem besteed dan die in The Show Must Go On, want in laatstgenoemde is zijn bijdrage juist verbluffend sterk. Hij promoveert de Queen-cover tot een van de hoogtepunten van de avond.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Maar daar blijft het niet bij, want waar iedereen op heeft gewacht, is het moment dat Anneke van Giersbergen in de spotlights verschijnt (overigens is een compliment voor de dame die de lichtshow verzorgt, op zijn plaats). Haar betoverende zang stuwt The Curse naar grotere hoogten en vervolgens komt ook nog In Motion #1 aan bod. Tijdens deze The Gathering-cover is de samenzang prachtig en valt op hoe goed het contact tussen beide dames is. Bovio straalt helemaal na afloop en bedankt iedereen voor de support “and for being so awesome. Thanks for spending your money on us and not on fries.” This Endless Night sluit de reguliere setlist na twee uur muziek af.

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en het “We want more!“ klinkt dan ook al snel. Vrij vlot keren de muzikanten weer terug op het podium met de vraag: “Een cover van Slayer of een van Sonata Arctica?” De keuze valt op de laatste optie. Er mag gerust worden gesteld dat I Have A Right het origineel overtreft. Haunted vormt daarna dan echt het slotakkoord van een fantastisch en verrassend optreden, met op de eerste nummers na een zeer goed geluid, een enthousiaste band die strak speelde en Marcela die zeer goed bij stem was. De gastbijdragen waren een paar keer wat minder geslaagd, maar zorgden anderzijds juist weer voor meerdere hoogtepunten. Het publiek, waaronder een kerstman, heeft genoten (ook de paar fans die tijdelijk flauwvielen) en wat de fans betreft, komt er een vervolg op deze warme jubileumeditie. Alvast een prettige jaarwisseling!

Setlist:
1. Monster
2. A War Of Our Own
3. Collide
4. In The End
5. My Leader
6. For You
7. Don’t Let Go
8. Now Or Never
9. Street Spirit (Fade Out) (Radiohead-cover)
10. Nostalgia
11. Spark
12. Powerless
13. Abendsegen (Engelbert Humperdinck-cover)
14. Deceiver
15. Alone (Heart-cover)
16. Earthquake
17. Lost
18. The Show Must Go On (Queen-cover)
19. The Curse
20. In Motion #1 (The Gathering-cover)
21. This Endless Night

Toegift:
22. I Have A Right (Sonata Arctica-cover)
23. Haunted

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Stream Of Passion, De Helling, Utrecht, 27 december 2015

Met dank aan Ton Dekkers van Interdependent Photo voor de foto’s.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Diesmer op 29-12-2015 om 15:21u


Was een geweldige avond! Alleen jammer dat het wel behoorlijk verpest werd door zo''n idioot die voor mij stond en het nodig vond om een veel te grote camera op een stok te zetten en opnames te maken. Hierdoor heb ik meer dan de halve avond tegen dat takkeding aan zitten kijken. Ontzettende eikels heb je er bij zeg!

Reactie van 1 op 30-12-2015 om 18:36u


-1''

Reactie van een Metalfan op 05-01-2016 om 13:57u


Dan ben je behoorlijk passief dat je de halve avond tegen zo''n ding aan gaat staan kijken. Je kan ook ergens anders gaan staan of tegen die gast zeggen dat je er last van hebt.
Vervolgens wel lekker makkelijk op internet je beklag doen. Held :)
Ontzettende butjes heb je er af en toe bij zeg!

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.