Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 4 februari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Haken
 • Harakiri For The Sky
 • Soen
  1 maart:
 • Nervosa, Warbringer en Warfect
Kalender
Vandaag jarig:
 • Carmen R. Schäfer (Brainstorm) - 43
 • Eddie Jackson (Queensrÿche) - 61
 • Nicola Pirroni (Holy Martyr) - 46
 • Olaf Zissel (Tankard) - 54
 • Stuart Marshall (Dungeon) - 43
 • Vrangsinn (Carpathian Forest) - 48

Vandaag overleden:
 • Dave G. Halliday (Hell) - 1987
 • Willie Dixon - 1992
Concertreview

Transatlantic
Op 14 maart 2014 in 013, Tilburg
Een review door Rik
Foto's door Lieke Schroijen
Het is geen onbekend gegeven dat een band het land bewierookt waar men die dag toevalligerwijs is neergestreken tijdens een tour. Vaak voelen dat soort praatjes over hoe geweldig het publiek in het betreffende land is nogal obligaat aan. In het geval van Transatlantic is de liefde echter gemeend (en wederzijds). Het valt moeilijk te ontkennen dat deze supergroep (met (ex-)leden van Dream Theater, Spock’s Beard, The Flower Kings en Marillion mag dit label gerust uit de kast gehaald worden) een bijzondere band heeft met Tilburg. Wie er in 2010 tijdens de Whirlwind-tour bij was bij het legendarische optreden dat de band hier gaf, zal dat kunnen beamen. Niet voor niets is de show destijds gefilmd en op de DVD More Is Never Enough verschenen. Maar het zegt ook al genoeg dat Transatlantic tijdens deze tour perse twee avonden achter elkaar in Tilburg wilde spelen. Het zegt veel over de status van de band dat beide avonden moeiteloos uitverkopen. Uw recensent is er voor de tweede ronde bij, op vrijdag 14 maart.

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Het is niet gek dat de 013 vanavond uit zijn voegen puilt, want de verwachtingen bij het publiek zijn hoog. Met het kersverse album Kaleidoscope op zak heeft Transatlantic er bovendien weer een schitterend album bij om live uit te kunnen putten. Al ruim voor aanvang van het optreden is het dan ook dringen geblazen om een aardig plekje te bemachtigen. Iets na achten gaat de verlichting uit en bouwt een behoorlijk lang orkestraal intro de spanning verder op, totdat de heren onder luid gejuich het podium betreden. Naast de vaste waarden Neal Morse, Mike Portnoy (beiden staan aan de zijkanten van het podium op een extra verhoging), Roine Stolt en Pete Trewanas is er in de vorm van Ted Leonard (Spock's Beard, Enchant) een extra muzikant meegenomen om voor aanvullende zang en percussie te zorgen. Die rol werd eerder door Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation) vervuld, maar hij heeft de tour moeten afzeggen wegens een infectie door een vleesetende bacterie.

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Niet verrassend begint dit marathonoptreden met het eerste epos van het nieuwe album. Into The Blue klokt ruim 25 minuten, maar het nummer verveelt geen seconde. Aangezien het album inmiddels al heel wat rondjes heeft gedraaid, blijkt bovendien dat dit nummer keer op keer beter gaat klinken. De band zelf heeft er overduidelijk zin in en vooral Morse en Portnoy weten het publiek aardig op te zwepen. Het is erg gaaf om Portnoy zo dicht bij het publiek te zien zitten, zodat zijn briljante drumwerk goed te volgen is. Wat een fenomeen blijft deze man toch! Maar ook de overige muzikanten kwijten zich zoals gewoonlijk haast perfect van hun taak. Ook tijdens het nummer is er veel interactie met het publiek. Een mooi moment is wanneer Leonard een rustig stuk voor zijn rekening mag nemen. Deze passage wordt op plaat op haast perfecte wijze door Gildenlöw gezongen, maar Leonard weet dat niveau verrassend goed te benaderen (en krijgt terecht applaus).

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Na een minutenlang aanhoudende ovatie (het enthousiasme zit er ook bij het publiek uitstekend in) belooft Portnoy het publiek (nogmaals) dat het een bijzondere avond gaat worden, met het langste optreden uit de geschiedenis van de band. Zonder pauze, dus wie een zwakke blaas heeft, heeft een probleem, aldus de grappende drummer. Het overgrote deel van de reguliere setlist staat vervolgens in het teken van het nieuwe album, dat in zijn volledigheid voorbij komt. Zowel de mooie ballad Shine, het energieke Black As The Sky, het zeer ingetogen Beyond The Sun (dat live een stuk beter tot zijn recht komt dan op het album) en het absolute pronkstuk Kaleidoscope zijn dus nieuw in de setlist. Met name het titelnummer maakt enorm veel indruk: deze live-vertolking maakt nog meer duidelijk hoeveel techniek en spelinzicht gevraagd wordt van de muzikanten. Ondanks de complexiteit en de lengte van dertig minuten is het nummer echter ook zeer catchy door de schitterende melodielijnen die in het epos verweven zitten en op meerdere momenten terugkomen.

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Verrassingen zijn er echter ook. Zo is het erg leuk om het oudje My New World eindelijk eens live te horen. Maar de grootste verrassingen zitten in de (eerste) ‘encore’ van vanavond als de band twee oudjes covert (Nights In White Satin van The Moody Blues en And You And I van Yes). Het wekt geen verbazing dat die nummers vooral bij de oudere garde op weerklank kunnen rekenen. Ook de rest van de show zit perfect in elkaar. Adel verplicht, zou je kunnen zeggen, maar de band maakt het waar. De lichtshow is tot in de puntjes verzorgd, het gigantische projectiescherm zorgt ervoor dat de show visueel wat meer om het lijf heeft, en het samenspel van de muzikanten is om te smullen.

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Na bijna drie en een half uur zit de show er dan uiteindelijk toch op. De voortekenen zijn uitgekomen: het is wederom een legendarische avond geweest. En terwijl de meer dan tevreden zaal langzaam leegstroomt, is het verrassend druk bij de sanitaire voorzieningen…

Setlist:
1. Intro ("The Orchestral Whirlwind")
2. Into The Blue 3. My New World
4. Shine
5. Whirlwind Medley
a. Overture (Intro And Whirlwind)
b. Rose Colored Glasses
c. Evermore
d. Is It Really Happening?
e. Dancing With Eternal Glory (Whirlwind Reprise)
6. Beyond The Sun
7. Kaleidoscope
8. Guitar Duet (Morse And Stolt)
9. We All Need Some Light
10. Black As The Sky

toegift:
11. Nights in White Satin (The Moody Blues Cover)
12. And You and I (Yes Cover)

toegift 2:
13. All Of The Above (Full Moon Rising, October Winds)
14. Stranger In Your Soul (Awakening The Stranger)

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Transatlantic @ 013, Tilburg, 14-03-2014

Reactie van Geert op 23-03-2014 om 17:17u


Twee avonden op rij uitverkocht? Op donderdagavond was er nog een zee van ruimte en was het balkon afgesloten... Wel een fantastisch optreden !!!

Reactie van Metalfuel op 23-03-2014 om 20:40u


Inderdaad donderdag niet uitverkocht maar tijdens de toegifte een speciale gast Thijs van Leer. Dus kregen wij de covers Sylvia en Hocus Pocus.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.