Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Alter Bridge en Halestorm
Op 3 november 2013 in Heineken Music Hall, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Met het uitstekende nieuwe album Fortress op zak was het wachten op de dag dat Alter Bridge weer in Nederland zou optreden. Plaats delict is op deze zondagavond in november weer de Heineken Music Hall in Amsterdam, waar de band al enkele malen eerder gestaan heeft en zelfs een keer een dvd heeft opgenomen. De band is een graaggeziene gast in ons land.

Maar voordat Alter Bridge het podium betreedt krijgen we eerst nog een voorprogramma wat er ook mag zijn: Halestorm. Ook Halestorm heeft al vaker in de HMH gestaan, al was dat als voorprogramma. Net als de vorige keren dat ik deze relatief nieuwe band zag, is het vanavond ook weer een feest, al heeft mevrouw Hale een klein beetje last van haar keel. Toch blijft die keel indrukwekkend, als Lzzy bijvoorbeeld losgaat op de Judas Priest-cover Dissident Aggressor van de nieuwe EP. De setlist bestaat vooral uit opzwepende nummers van de twee albums, zoals Freak Like Me, Rock Show en de hit Love Bites (So Do I). Een rustmomentje is er dan wel in het gevoelige Break In, wat overloopt in de duistere ballad Familiar Taste Of Poison. De drumsolo blijft ongepast bij een voorprogramma, maar Arejay Hale weet het toch weer erg vermakelijk te brengen, met alle capriolen die hij uithaalt. Na wederom een gaaf optreden rijst de vraag: waarom komt Halestorm nog steeds mee als voorprogramma? Gelukkig zal de band volgend jaar als hoofdact staan in een andere zaal in Amsterdam.

Halestorm @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013

Na een korte ombouwtijd is het moment aangebroken waar toch de meeste bezoekers voor komen: Alter Bridge begint. Afgetrapt wordt met de eerste single van de nieuwe plaat Fortress: Addicted To Pain. Het publiek is gelijk wild enthousiast bij deze opzwepende opener. De pret blijft aan en er wordt volop meegezongen, wat frontman Myles Kennedy vooral door wil laten gaan, want bij aanvang van het mooie Brand New Start zegt hij dat er weer gefilmd wordt. Het publiek lijkt er nog doller van te worden, maar de hoeveelheid camera's valt erg tegen: alleen vooraan het podium zie ik een cameraman lopen. Wellicht zien we de voorste rijen nog een keer terug in een videoclip, maar de beelden werden niet geprojecteerd op de grote witte achtergrond. Nee, van de show moet Alter Bridge het wederom niet hebben. Gelukkig maar, want de muziek spreekt voor zich. Het matige geluid, vooral in het begin van de show, verhindert dat helaas wel wat. Pas later in de show wordt het beter, maar echt goed zal het geluid niet worden deze avond.

Alter Bridge @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013

Wèl goed deze avond zijn de bandleden zelf. Met Myles Kennedy heeft de band een van de beste zangers van het moment in huis, maar hij hoeft niet per sé in de spotlights te staan. Topgitarist Mark Tremonti neemt de zang voor zijn rekening op Waters Rising van de nieuwe plaat, wat op uitstekende respons van het publiek kan rekenen. Een ander hoogtepunt is het akoestische Watch Over You, waarvoor Lzzy Hale nog even terug het podium op komt. Het nummer dient ook als mooi rustmoment na de publieksfavoriet, het prachtige, emotionele Blackbird. Na Rise Today moet het publiek heel even geduld hebben, maar natuurlijk vermaakt Alter Bridge met de toegift het publiek nog een kwartiertje langer, om met Open Your Eyes een einde te maken aan zeer leuke zondagavond.

Alter Bridge @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013
Alter Bridge @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013

Setlist Alter Bridge:
1. Addicted To Pain
2. White Knuckles
3. Come To Life
4. Before Tomorrow Comes
5. Farther Than The Sun
6. Cry Of Achilles
7. Brand New Start
8. Calm The Fire
9. Ghost Of Days Gone By
10 Ties That Bind
11. Waters Rising
12. Broken Wings
13. Metalingus
14. Blackbird
15. Watch Over You
16. Rise Today

Toegift:
17. Slip To The Void
18. Isolation
19. Open Your Eyes

Alter Bridge @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013 Alter Bridge @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013
Alter Bridge @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013

Setlist Halestorm:
1. Love Bites (So Do I)
2. Mz. Hyde
3. It's Not You
4. Freak Like Me
5. Rockshow
6. drum solo
7. Dissident Aggressor
8. Break In
9. Familiar Taste Of Poison
10. I Get Off
11. Here's To Us
12. I Miss The Misery

Halestorm @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013
Halestorm @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013
Halestorm @ Heineken Music Hall, Amsterdam, 3-11-2013

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van pb 16.2 op 12-11-2013 om 11:02u


ik vond het geweldig als ze weer komen ben ik er weer bij!

Reactie van Quasit op 12-11-2013 om 11:43u


Inderdaad jammer van het geluid. Dat zoiets nog kan in deze tijd.
Verder een geslaagd concert van top muzikanten!!

Reactie van Bas op 12-11-2013 om 13:46u


Heb ze nu 3x live gezien, dit was verrreweg het slechtste concert. Geluid was compleet bagger, bij Blackbird klopte er iets in de stemming niet en overall was alles een beetje futloos en hier en daar te traag. Setlist begon sterk maar zakte al snel in. Jammer want de eerste twee keer live behoorde tot de betere concerten waar ik bij ben geweest. Ze konden een stuk beter idd....en nogmaals, het geluid was echt om te janken.....Dacht dat HMH zo hoog in de lijst stond qua goed geluid enzo????? Stuur die geluidsman maar naar huis.

Reactie van Karel op 12-11-2013 om 21:21u


Raar, ik vond het geluid vrij goed. ''Addicted to Pain'' had nog bagger geluid maar vanaf de vijfde track vond ik het prima in orde. Ik stond vooraan, mijn familie achteraan, en iedereen was tevreden over het geluid. Het rare is dat ik zelf normaal zeer kritisch ben met live geluid.. misschien heb ik me gewoon laten meeslepen.

Alter Bridge speelde namelijk helemaal te gek! Zeker beter dan vorige keer in de HMH.

Ik ben het dan ook niet eens met Bas wat betreft het ''te traag'' commentaar. Wat er namelijk wél aan de hand is: Normaliter speelde Alter Bridge zonder metronoom, waardoor ze bedoeld of onbedoeld alle nummers VEEL te snel speelden live (check opnames van Live at Wembley, onder andere ''Find The Real'' en ''Come to Life'' verliezen al het ''loodzware'' doordat ze uit hun mid-tempo groove gehaald worden).

Nu spelen ze de songs - met clicktrack - op ongeveer het tempo van de CD. Hierdoor heeft Myles wat meer tijd om flink uit te pakken met de zang, en de grooves staan veel meer. Ze raffelen het niet meer zo af.

''Nadeel'' is dat er steeds wat (instel) tijd tussen de nummers zit, dus de show verloopt wat minder flitsend. Ik lever daar graag op in, als de songs zo met veel meer precisie gespeeld kunnen worden.

Reactie van Quasit op 13-11-2013 om 11:31u


Nou, Karel als je dit een goed geluid vond dan weet ik niet wat jou standaard is .... het geluid van niet best .. daar kan geen Metronoom of Clicktrack verandering in brengen :)))

Reactie van Rick op 13-11-2013 om 12:37u


Jongens, het geluid was helemaal bagger! Zeker, na 6 nummers werd het iets beter maar daar sluipt ook een beetje gewenning in. De HMH heeft een prima akoestiek maar dan moet er wel iemand met verstand achter de mengtafel staan. In het klokgebouw vorig jaar waren ze geweldig en daar is de akoestiek verre van ideaal, dus dat zegt genoeg.

Verder begint AB zich te bewegen richting stadionact met iets teveel goed-in-het-gehoor liggende deuntjes. De muzikanten zijn subliem en het siert Myles Kennedy dat hij geen hoofdrol opeist maar bescheiden rechts van het podium gaat staan (links voor de kijkers). Maar ik heb liever de stevige rockers als Ties That Bind en Isolation hoor, of het prachtige Blackbird. Maar de giechelende en kirrende dametjes voorin maakte het helemaal niets uit natuurlijk.

PS. Enne Halestorm...nee laat maar, dat was nogal sneu...werd eenmaal wakker en toen bleek het een Judas Priest cover te zijn. En de ADHD drummer is hilarisch!

Reactie van iron_dennis op 17-11-2013 om 17:35u


Ach, dat Aardschok bandje krijgt hier ook al een show review. Bagger muziek!