Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

Krisiun, Malevolent Creation, Vital Remains, Karnak en Truth Corroded
Op 11 februari 2012 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Rik
Hoewel het buiten ijskoud is, staat er op zaterdag 11 februari een line-up in de Baroeg waar menig deathmetalliefhebber het spontaan warm van krijgt. Niet alleen komen de sympathieke Braziliaanse broeders van Krisiun even buurten, ze nemen ook nog eens de veteranen van Malevolent Creation, het fantastische Vital Remains en drie andere bands in hun kielzog mee. Het belooft dan ook een mooie avond te worden.

Het nadeel van een volle line-up als vandaag is echter dat de eerste band vaak voor het personeel staat te spelen. Waarschijnlijk is dat bij het Belgische Pestifer eveneens het geval, want als ik na een flinke treintocht om kwart voor zeven bij de Baroeg arriveer, is het nog zeer rustig binnen. Het Australische Truth Corroded begint net aan zijn set, maar meer dan een handvol bezoekers is er nog niet te bekennen. Ik ben niet bekend met deze band, maar door de redelijk ‘open’ sound, hier en daar gespekt met wat lekkere thrashinvloeden, luistert Truth Corroded in ieder geval lekker weg.

Het uit Italië afkomstige Karnak is heel wat ontoegankelijker. Deze band maakt een drukke en behoorlijk complexe vorm van technische death metal, die veel van de luisteraar vergt. Als het geluid dan ook nog eens niet echt meewerkt, wordt het lastig om in de brij aan geluid ijkpunten te vinden. Muzikaal gezien is het waarschijnlijk razend knap, maar de band heeft vanavond zichtbaar moeite om het publiek in te pakken. Dergelijke muziek vergt nu eenmaal een loepzuiver geluid én een publiek dat al enigszins bekend is met de muziek. Vanavond lijken beide elementen te ontbreken en is het aan de bar drukker dan in de zaal.

Hoe anders staan de zaken er bij Vital Remains voor. Deze Amerikanen blijken een flinke fanbasis te hebben opgebouwd en dat is gezien de kwaliteit van met name een album als Dechristianize (wat mij betreft een mijlpaal in de death metal) natuurlijk bepaald niet onbegrijpelijk. Helaas niet met Glen Benton in de gelederen, maar met de mij verder onbekende Scott Wily. De beste man brengt het er aardig vanaf, maar kan natuurlijk de dondergrunts van Benton niet helemaal doen vergeten. Muzikaal gezien is het echter genieten geblazen, want Vital Remains weet de enorm technische, strakke en uitgesponnen deathmetalkolossen van de laatste twee albums ook live goed te brengen. Er zal hier en daar vast een schoonheidsfoutje zijn ingeslopen, maar de overtuiging is zeker aanwezig. Mooi ook dat de nadruk op het fenomenale Dechristianize ligt. Met het titelnummer van dat album gaat de Baroeg voor het eerst los. Indrukwekkend!

Malevolent Creation rest vervolgens de moeilijke taak om het optreden van Vital Remains te overtreffen. De band rond Brett Hoffmann mag gerust tot een van de grootheden van het deathmetalgenre gerekend worden, maar gek genoeg ken ik deze band alleen van het prima album Warkult. Toch weet het optreden me vanavond niet te verleiden tot een diepgaandere inspectie van de imposante discografie van deze Amerikanen, ook al staat de setlist vanavond voor een groot deel in het teken van de twee klassiekers The Ten Commandments en Retribution. Wellicht mis ik de nostalgische waarde van die twee platen, maar ik vind de band een redelijk matte indruk maken.

Gelukkig laat de andere deathmetalgrootheid van vanavond wel horen hoe het moet. Ik heb het Braziliaanse Krisiun nog nooit op een slecht of ongeïnspireerd optreden weten te betrappen en ook vanavond gaat het drietal weer beestachtig te keer. Allemachtig, wat een stel helden zijn deze bandleden toch! Ogenschijnlijk zonder enige moeite wordt een waar precisiebombardement aan blastbeats, onmenselijk strak gitaarwerk en halsbrekende riffs op de luisteraar afgevuurd, op een volume waar zelfs de gemiddelde soundtechnicus van Motörhead even bij ineen krimpt. Of het nu relatief nieuwe nummers als The Will To Potency of Bloodcraft betreft, of een oudje als Black Force Domain, Krisiun komt, heerst en overwint. Zoals gebruikelijk maken de drie broertjes ook weer een buitengewoon sympathieke indruk. Frontman Alex Camargo laat geen gelegenheid onbenut om het publiek te bedanken voor alle support, om met zijn strijdmakkers vervolgens met mechanische precisie een nieuw spervuur te openen. Zoals gebruikelijk, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, levert Krisiun dan ook weer een fenomenaal optreden af, waarbij de Baroeg vakkundig in puin wordt gelegd. Enige minpuntje voor mijzelf is dat er niets van het zwaar onderschatte Ageless Venomous voorbij komt, maar dat is niet meer dan een krasje op het smetteloze optreden van vanavond.

Reactie van jt op 29-02-2012 om 21:22u


Een band als Krisiun heeft het natuurlijk wel, dat helemaal op elkaar te zijn ingespeeld. Heerlijk om te horen, de souplesse, het zo vloeiende, geweldig.

Reactie van Fred op 14-03-2012 om 13:07u


Malevolent Creation maakte op mij een prima indruk, en zeker geen matte
indruk...Allemaal een kwestie van smaak en beleving...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.