Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2023?

Aeternus - Philosopher
Angra - Cycles Of Pain
Autarkh - Emergent
Bad Wolves - Die About It
Carnation - Cursed Morality
Earthside - Let The Truth Speak
Gama Bomb - Bats
Gnaw Their Tongues - The Cessation Of Suffering
Green Lung - This Heathen Land
Helmet - Left
Hinayana - Shatter And Fall
Mephorash - Krystl-Ah
Night Crowned - Tales
Panopticon - The Rime Of Memory
Sadus - The Shadow Inside
Serenity - Nemesis AD
Shylmagoghnar - Convergence
Spiritbox - The Fear Of Fear
Suffocation - Hymns From The Apocrypha
Tarja - Dark Christmas
Thorium - Extraordinary Journeys Pt. 1
Thronehammer - Kingslayer
Till Lindemann - Zunge
Xoth - Exogalactic
een ander studio-album dat in november verscheen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
 • 7 december:
 • Atreyu
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Living Colour
 • 8 december:
 • Beyond God
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Living Colour
 • Paul Di'Anno, Noturnall en Electric Gypsy
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • The Amity Affliction, Comeback Kid, Alpha Wolf en Mugshot
 • Ye Banished Privateers
 • 10 december:
 • Danko Jones en Radkey
 • Living Colour
 • Till Lindemann
Geen concerten bekend voor 04-01-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 50
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 58
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 47
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 52
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 50
 • Morten Veland (Sirenia) - 46
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 52
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 51
 • Robert Balci (Stormwitch) - 53

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Nile, Melechesh, Dew Scented, Zonaria en Darkrise
Op 14 februari 2011 in Baroeg, Rotterdam
Tekst door Sha
Foto's door Lana
Het is alweer vier albums geleden dat Nile de Baroeg aandeed. In de afgelopen tien jaar heeft de band zich een plaats tussen de grootheden van de death metal toegeëigend en heeft logischerwijs in de grotere zalen van Nederland mogen spelen. Deze Valentijnsdag 2011 markeert dus de terugkeer in Rotterdam, bijgestaan door Melechesh en een drietal openers. Zelfs op een maandag is de Nederlandse metalfan nog te porren voor een stel (death) metal bands die jaarlijks meerdere keren ons koude kikkerlandje aandoen en dat is een compliment voor de scène, die behoorlijk te lijden heeft onder de toenemende populariteit van black, emo, deathcore en post-bla.

Het is zelfs al gezellig als het Zwitserse Darkrise buiten mijn gezichtsveld om half zes de planken betreedt. Vanaf de bar klinkt het werkelijk helemaal nergens naar, dus besluit ik om maar eens een kijkje te gaan nemen bij het podium. Op de planken tref ik vijf mannen aan die overduidelijk trots en enthousiast zijn over het feit dat ze met Nile mogen touren. De technisch klinkende, moderne death metal wordt gebrouwen uit zo’n beetje elk subgenre dat er bestaat, wat de afwisseling wel ten goede komt, maar het headbang-gehalte en de sfeer allerminst. Bijzonder is de muziek ook al niet. Brute overgangen, afwisselende vocalen, technisch drumwerk en moordende riffs… ik hoor het allemaal niet, maar toch zijn het enthousiasme en duidelijke geluid genoeg om wat nekjes in het publiek aan de gang te krijgen. Het geheel wordt opgeleukt met melodieuze solo’s die ondanks de prima uitvoering de haren op mijn armen niet doen opstaan. Een typisch geval van een leuke band die iets te veel hooi op de vork heeft genomen wat techniek betreft en daardoor achterblijft qua presentatie en overtuiging. En alleen Max Cavalera mag voetbalshirts dragen op het podium, dat weet toch iedereen?!

Darkrise @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Darkrise @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Darkrise @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011

Vervolgens mag het Zweedse Zonaria de in het duister gehulde Baroeg vermaken (tijdens de ombouw is het grootste gedeelte van de Baroegse lampjes uitgevallen). Ik heb de band nog nooit gezien, maar al wel een brutale conclusie getrokken op basis van de pakjes die het midden houden tussen Keep of Kalessin-, Sabaton- en Star Trek-outfits. Het grootste verschil met Darkrise (en de rest van de bands) ligt ‘m echter niet in het ‘teen idol’- gehalte, maar vooral in het muzikale pallet waar de band zijn werken mee schildert. Samael, Septic Flesh en new school Zweedse thrash past beter bij Zonaria dan Nile. Daarmee heb ik voor een groot deel het optreden al samengevat, want ik heb het idee dat zelfs Darkrise meer zieltjes heeft gewonnen bij het kritische Rotterdamse publiek. Als je dan ietsje verder kijkt dan de clichés van conservatief denken, dan ga je beseffen dat Zonaria er echt alles aan doet om professioneel voor de dag te komen. Het is niet voor niets dat ze dezelfde pakjes dragen, agressief staan te bangen en keyboards op band hebben meelopen. Alles lijkt dik in orde en ze zien in hun dromen de groupies met honderden tegelijk het bewustzijn verliezen bij de aanblik van eyeliner en kilometers lang blond haar, maar ondergetekende raakt echter enkel geïrriteerd door de ongeïnspireerde riffs en plichtmatige invulling van de nummers. Don’t quit your dayjob guys.

Zonaria @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Zonaria @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Zonaria @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011

Terwijl enkele heren van Essent het licht proberen te reanimeren, beklimt Dew Scented het podium. Baroeg mag zijn borst natmaken voor drie kwartier thrash zonder poespas. Er zijn vast wel mensen die het optreden vet vinden, maar feit wil dat ik wederom afgezaagde riffs en weinig geïnspireerd drumwerk hoor. Dew Scented is de laatste jaren ver voorbij gethrashed door bands als Evile en Suicidal Angels en ik geloof niet dat Nederland echt heel warm loopt voor de melodieuze kant van de sympathieke Duitsers nu At The Gates weer actief is. Ze zetten wel een behoorlijk opzwepende set weg en net als de twee voorgaande bands zorgen ze voor (geringe) beweging in de zaal, maar wanneer het licht bij de bar dan eindelijk aan gaat, wordt er luider gejuicht dan tijdens de eerste drie bands van vanavond.

Dew Scented @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Dew Scented @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Dew Scented @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011

Echter wel luid gebrul wanneer het Israëlisch/Nederlandse Melechesh aantreedt. Het is voor twee bandleden een regelrechte thuiswedstrijd en als het viertal met Illumination – The Face Of Shamash opent, wordt meteen duidelijk dat Melechesh populair is in Rotterdam en omstreken. Nadat Ashmedi het publiek nog even in het Nederlands begroet, kan de zegetocht worden voortgezet met nummers als Grand Gathas Of Baal Sin, Ghouls Of Nineveh en Triangular Tattvic Fire. De band kan zich, na het uitbrengen van het goed ontvangen album the Epigenesis, opmaken voor een lange periode van optredens en deze geslaagde tour met reisgenoot Nile is alvast een prima start van de wereldreis. Het geluid is al de hele avond redelijk, maar een beetje mat klinkende gitaren, zachte snare en behoorlijk irritant aanwezige triggers zijn een kleine smet op de optredens. Veel beweging en enthousiasme vooraan en op het podium komen de sfeer wel behoorlijk ten goede en als het gaspedaal dan ook nog een keer volledig wordt ingedrukt voor afsluiter Rebirth Of The Nemesis, komt er een furieus einde aan een prima set en mag de Poolse crew de weg vrijmaken voor de Amerkaanse headliner.

Melechesh @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Melechesh @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Melechesh @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011

Toen Nile in 2002 voor het laatst in Rotterdam huis heeft gehouden, stond heel Baroeg volledig op zijn kop. De tent puilde uit, geen millimeter vloerruimte bleef onbenut door het overenthousiaste publiek. De pit strekte zich van het podium tot aan de bar, miste geen hoekje en alle nummers werden vanuit de zaal luidkeels meegebruld. Vandaag is dit wel anders. Nog altijd weet Nile een volle zaal te trekken. Nog altijd glinsteren de meeste ogen bij de aankondiging van Serpent Headed Mask of Black Seeds Of Vengeance, echter is het vuur behoorlijk gaan liggen, zowel bij de band als bij het publiek. De tand des tijds is onvermurwbaar.

Nile @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011

In termen van de tegenwoordige tijd kun je echter nog altijd van een goede show spreken. Nile speelt al heel wat jaren onomstotelijk strak, laat geen steken vallen en blinkt uit in fastest-feet-ever hyperspeed blasbeats. Op al die vlakken voldoet men vanavond aan de verwachtingen, maar van een uitmuntende show is echter geen sprake. Volledig op de automatische piloot draaien de veteranen van de death metalhiërogliefen de show van a tot z, terwijl nieuwbakken frontman Chris Lollis zich als de meest enthousiaste schakel ontpopt. Dallas Toler-Wade mag zich weer wat meer concentreren op zijn gitaarspel en Karl Sanders lijkt zich ondanks een brede grijns terug te trekken in zijn innerlijke wereld, terwijl zijn worstenvingers wel iedere keer de juiste snaar raken. George Kollias ruziet nog even met zijn drumstel alvorens de pedalen weer in stand ‘inhuman’ te zetten. De set is redelijk voorspelbaar, naast een paar verplichte oudjes speelt Nile nog Kafir!!!, Hittite Dung Incantation, Those Whom The Gods Detest, Ithyphallic, Sacrifice Unto Sebek, Lashed To The Slave Stick en 4th Arra Of Dagon. Een toegift blijft uit, maar eerlijk is eerlijk, het publiek heeft er ook niet om gevraagd.

Nile @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011
Nile @ Baroeg, Rotterdam, 14-2-2011

Klik op de foto's voor grotere versies

Reactie van Kerala=ok op 21-03-2011 om 13:50u


Ik heb ze allemaal gezien in de MOD te Hasselt. Zowel Melechesh als Nile hebben daar een fantastische performance verricht. Dew-Scented was OK en hetgeen ervoor kon mij niet boeien. Ik verschiet van zulke lauwe reactie op NIle. Ik heb zelden bands gezien waarbij alle leden zo mooi in balans op het podium hun stuk van de muziek maken. Dit is unieke death metal, zowel op CD als live!

Reactie van john op 21-03-2011 om 14:27u


Het geluid was niet om aan te horen!!!

Reactie van Bas op 21-03-2011 om 17:20u


Ik ben het met Kerala=ok eens hoor, wat een geweldige avond! Het moest even opwarmen met de eerste drie bands (wat deed zonaria daar eigenlijk??) maar melechesh en Nile waren bijzonder bruut. Het publiek was inderdaad wat mat misschien... Bedankt voor een goede review van een geweldige avond!

Reactie van Velvet-Vendetta op 21-03-2011 om 22:41u


Ik was de enige die om n toegift vroeg =(

Dew Scented heeft me trouwens kunnen verkopen die avond xD

Darkrise vond ik vetter van Zonaria in ieder geval, alleen waren de vocalen iets minder. Maar ik vind het riff werk van hun erg vermakelijk. Dat t cliche is okeej kan ik begrijpen, maar soms kan zulke zooi ook erg vet zijn (kijk maar naar Obituary) maar dan is Darkrise nog wat technischer.

Wat betreft Melechesh sluit ik me aan bij deze review

Reactie van corpse op 22-03-2011 om 18:03u


hahaha ik dacht net hetzelfde toen k Zonaria zag in Hasselt. Totaal misplaatst, de zaal was maar voor een kwart gevuld, tot grote frustratie van de band. Darkrise gemist, maar voor de rest een heel geslaagde avond.

Reactie van schaap op 02-09-2011 om 00:57u


meh

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.