Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Dream Theater en Arion
Op 12 februari 2023 in 013, Tilburg
Een review door Rik
Foto's door Conny
A View From The Top Of The World - de vijftiende full-length van de toonaangevende progressieve metalgroep Dream Theater - is al meer dan anderhalf jaar oud, maar de wereldwijde tour loopt nog steeds door. Een zeker virus heeft immers nogal wat plannen verstoord de afgelopen jaren. De laatste keer dat ik de mannen aan het werk zag, was in januari 2020, toen de formatie uit New York in Amsterdam drie uur op de planken stond en onder andere het legendarische Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory (1999) integraal werd gespeeld. Dat zorgde - mede door de prima prestaties van zanger James LaBrie - voor heel wat kippenvelmomenten. De heren worden echter een jaartje ouder. In plaats van een avondvullend programma neemt Dream Theater dit keer een voorprogramma mee: de Finse powermetalband Arion. Ik vermoed dat letterlijk iedere aanwezige liever een langere set van Dream Theater zou horen, maar aangezien de band alsnog twee uur op de planken zal staan, mogen we niet klagen.

In een goed gevulde, maar net niet helemaal uitverkochte 013 is het aan Arion om klokslag zeven uur de aftrap te verzorgen. De muziek van de Finnen valt in de categorie ‘melodieuze power metal’, met een vrij prominente rol voor het toetsenwerk van Arttu Vauhkonen. Eerlijk gezegd klinkt de rustige openingstrack No One Stands In My Way nog wat belegen. De muziek doet op dat moment denken aan groepen als Axenstar en Celesty: relatief toegankelijk, maar ook niet bijster spannend. Gelukkig komt er al snel wat meer vaart in het optreden. Drummer Topias Kupiainen legt af en toe een verrassend stevig dubbele bassdrumritme neer. Tijdens de meest intense momenten doet het spetterende duelleerwerk van Vauhkonen en gitarist Iivo Kaipainen zelfs wat denken aan het oude werk van Children Of Bodom. Frontman Lassi Vääränen blijft met zijn prettig in het gehoor liggende, melodieuze stemgeluid echter keurig binnen het powermetalgenre. Hij beschikt evenwel over een zeer degelijk stemgeluid, net zoals de hele band eigenlijk prima staat te musiceren. Gaandeweg krijgt de groep meer positieve response, maar de mannen moeten er hard voor werken. Al met al echter zeker geen verkeerd optreden.

Arion @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Na een relatief korte ombouwtijd is het omstreeks acht uur tijd voor de heren van Dream Theater. In de vijfendertig jaar dat de groep bestaat, is er een hecht collectief ontstaan. Hoewel van de originele bezetting alleen bassist John Myung en gitarist John Petrucci nog over zijn, zijn toetsentovenaar Jordan Rudess (sinds 1999 erbij), zanger James LaBrie (al sinds 1991 onderdeel) en drummer Mike Mangini (ook alweer sinds 2011 toegetreden als vervanger van Mike Portnoy) ook onlosmakelijk onderdeel van de groep. In tegenstelling tot veel groepen die al drie decennia bij elkaar zijn, teert Dream Theater zeker niet louter op oude roem. Integendeel: op de setlist van vanavond is met maar liefst vier nummers veel plek ingeruimd voor het meest recente album A View From The Top Of The World (2021). Het is duidelijk dat de band veel vertrouwen heeft in deze schijf.

Dream Theater @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Dat vertrouwen blijkt terecht. Na een mooie intro-animatie, waarin als vanouds veel verwijzingen naar de rijke discografie van de band zitten, trapt het vijftal af met The Alien, het stevige, bijna tien minuten durende openingsnummer van het nieuwe album. De track klinkt fris, spannend en actueel, maar eigenlijk geldt dat ook nog steeds voor het hierop volgende, bijna dertig jaar oude 6:00 van Awake (1994). Van die plaat komt ook nog Caught In A Web voorbij, visueel ondersteund door animaties die eventueel aanwezige arachnofoben in de zaal ongetwijfeld koude rillingen zullen geven. Voor mij persoonlijk volgt het eerste kippenvelmoment met de sublieme medley van Six Degrees Of Inner Turbulence, het 42 minuten durende meesterwerk uit 2002, waarin de band zes verschillende kanten van waanzin belicht. Met Solitary Shell, About To Crash (Reprise) en Losing Time/Grand Finale is het een dik kwartier smullen van dit briljante nummer. Daar steekt het titelnummer van het nieuwe album toch wat bleekjes tegen af, want die track wil maar niet beklijven.

Dream Theater @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Het niveau dat Dream Theater vanavond haalt, is ongekend. De heren staan namelijk op een bizar hoog niveau – strakker dan strak - te musiceren. Petrucci is natuurlijk een absolute gitaargod, maar ook het frisse toetsenwerk van Rudess, het waanzinnige, onnavolgbare basspel van Myung en het haast vanzelfsprekend perfecte drumwerk van Mangini – die er met zijn gifgroene haarband overigens uitziet alsof hij na het optreden nog een afterparty bij Steel Panther heeft – is van een ongekende klasse. Daarbij verdienen de geluidstechnici overigens ook een compliment, want wat een waanzinnig goed geluid heeft de band vanavond! Vooral de riffs van Petrucci komen heerlijk dik door de boxen knallen, maar zelfs Myung is prima te horen.

Dream Theater @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Over frontman LaBrie is al veel gezegd en geschreven. In de studio is het een van de beste zangers ter wereld. Live heeft hij het af en toe moeilijk. Het zal ook bepaald niet makkelijk zijn om door zoveel muzikale perfectie omringd te zijn. Ook vanavond is het niet altijd even goed, vooral in het tweede gedeelte van de set. Het ergst is de uitvoering van Pull Me Under, waar hij er af en toe pijnlijk naast zit. Ook op andere momenten kiest hij voor gekke zanglijnen overschreeuwt hij zich. Desondanks kwijt hij zich ook vaak genoeg uitstekend van zijn taak. Zo klinkt hij in de toegift The Count Of Tuscany (wat een heerlijk nummer blijft dat toch) juist weer heel sterk. Met deze afsluiter komt er na twee uur een eind aan het optreden.

Het is zeker niet het beste optreden dat ik van de heren heb gezien, maar met zoveel kwaliteiten op de planken – en zoveel goede nummers om uit te kiezen – is het desondanks genieten. De tijd is voorbij gevlogen en dat is altijd een teken dat het optreden heeft geboeid. Laten we hopen dat de mannen snel weer te zien zijn in Nederland!

Dream Theater @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Setlist Dream Theater:
1. The Alien
2. 6:00
3. Sleeping Giant
4. Bridges In The Sky
5. Caught In A Web
6. Answering The Call
7. Solitary Shell
8. About To Crash (Reprise)
9. Losing Time/Grand Finale
10. Pull Me Under
11. A View From The Top Of The World

Toegift:
12. The Count Of Tuscany

Dream Theater @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Setlist Arion:
1. No One Stands In My Way
2. I'm Here To Save You
3. Punish You
4. Unforgivable
5. Bloodline
6. At The Break Of Dawn

Arion @ Poppodium 013, Tilburg, 12-2-2023. Foto door Conny van den Heuvel.

Pitfest

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.