Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Ultima Ratio Fest
Op 16 oktober 2022 in TivoliVredenburg, Utrecht
Een review door Jeffrey en Lennert
Foto's door Eus van Metal-Experience
Maar liefst vijf bands vanavond in Utrecht, en niet de minste. Onder de noemer Ultima Ratio Fest (en dus niet Ultima Radio Fest, zoals de lichtreclame bij de ingang van de Ronda-zaal aangeeft) tourt het kwintet langs diverse Europese podia, achttien dagen achter elkaar. Vanavond komt de tour ten einde in TivoliVredenburg.

De eerste band van het minifestival is Hinayana, dat door Napalm Records wordt gepromoot. De Amerikaanse melodeathformatie is in 2014 ontstaan als eenmansproject van Casey Hurd, maar is na de demo Endless (2014) uitgegroeid tot een vijfkoppige formatie. Het kwintet (met Joonas Kauppinen van Wolfheart als invallende drummer) maakt melancholische melodeath met doom-elementen. In de blastpassages doet het wat denken aan Wolfheart, in Death Of The Cosmic aan Dark Tranquillity en de trage stukken zijn duidelijk geïnspireerd door Insomnium. Het is jammer dat toetsenist Michael Anstice nauwelijks te horen is, want daardoor verdwijnt het epische, atmosferische karakter van de muziek vandaag. Wat overblijft is degelijke, droefgeestige melodeath, waarvan vooral de grooves van In Sacred Delusion indruk maken. De mannen doen hun best om het publiek mee te krijgen, spelen naar behoren en tonen zich actief, maar de muziek mist iets eigens en is te inwisselbaar om echt indruk te maken. (Jeffrey)

Hinayana @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Hoewel het tijdens de openingsband, die al om 17.30 uur begon, beslist niet leeg was, waren velen nog aan het eten of andere dingen aan het doen. Wolfheart kan rekenen op meer belangstelling. De Finse groep speelt vandaag drie tracks van de meest recente plaat King Of The North. Daarvan maakt vooral The King een zeer positieve indruk. De nieuwe nummers, die meer cleane zang en rustigere stukken bevatten, worden afgewisseld met krakers als Ghosts Of Karelia en publieksfavoriet Aeon Of Cold. De Griekse gitarist Vangelis Karzis is beslist een aanwinst. Bandleider Tuomas Saukkonen is al een spierbundel, maar valt in het niet bij de imposante Griek, die behalve dat hij zijn instrument meester is, ook nog eens een deel van de cleane vocalen voor zijn rekening neemt. Die afwisseling (ook bassist Lauri Silvonen verzorgt een deel van de vocalen) komt de muziek ten goede. Opvallend sterk is de vertolking van Breakwater. Wel is het jammer dat bepaalde intro’s van backingtrack klinken, terwijl ze prima live gespeeld hadden kunnen worden. Wolfheart krijgt echter terecht meer bijval dan Hinayana dankzij een degelijk optreden met sterker songmateriaal. (Jeffrey)

Wolfheart @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Hoe indrukwekkend de package vanavond ook mag zijn, het is het Noorse Borknagar waar ik van tevoren het meeste naar uitkijk. Niet alleen is het laatste album True North een van mijn favoriete albums van deze veelzijdige band; het is vooral de wonderschone zang van ICS Vortex die me altijd in beroering brengt. Op cd althans, want over zijn live-prestaties verschillen de meningen nog weleens. Vanavond is er echter niets op aan merken en zorgen zowel hij als toetsenist Lazare voor enkele prachtig meeslepende zangpartijen. Er komen vanavond slechts drie albums aan bod, maar ieder gespeeld nummer slaat in als een bom. Vooral het bezwerende Voices en het immens epische Colossus zorgen voor flinke publieksreacties. Borknagar is de meest progressieve band van de avond en tussen de loggere muziek van Wolfheart en de meer toegankelijke geluiden van Insomnium, levert de band vooral een esoterische performance die menig aanwezige met een dromerig gevoel achter laat. (Lennert)

Borknagar @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

My Dying Bride viel helaas weg uit de line-up, maar vervanger Insomnium wordt door een groot aantal kaartjeskopers met gejuich ontvangen. Terecht, want hoewel Borknagar al een ijzersterke set heeft neergezet, doen de Finnen het op hun eigen manier nog eens dunnetjes over. Met heel andere muziek overigens. Insomnium pakt je in met catchy en meeslepende, melancholische klanken, met een mooie afwisseling van stevige stukken met grunts en sfeervolle passages met cleane zang en gitaargetokkel. Minder woest dan Wolfheart, met meer gevoel en ademruimte. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige gitaarleads. Dat de cleane zang vooral van backingtrack klinkt, is wel een belangrijk kritiekpunt.

Insomnium @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Verder niets dan lof voor de mannen, die met veel overtuigingskracht en speelplezier de ene na de andere voltreffer de zaal in “Oetrecht”, zoals de bassende vocalist Niilo Sevänen dat zo mooi kan uitspreken. Verder scoort hij bonuspunten door complimenten te geven aan de toeschouwers, die meer decibels produceren dan onze oosterburen. De pit die tijdens Mortal Share al van een goed formaat is, wordt er alleen maar groter door. Sevänen voelt zich thuis en het lijkt wel alsof hij aan het einde van de songs vocaal nog wat extra brengt. Samen met Nick Cordle grapt hij nog over “old shot”. Even lijkt het erop dat Hotel California ingezet gaat worden, maar Cordle begint met de melodie van La Bamba, tot hilariteit van zijn bandmakkers en het publiek. Insomnium heerst in Oetrecht. (Jeffrey)

Het zal dan ook niet makkelijk zijn voor Moonspell om de euforie te continueren. Voor een deel omdat het al een lange zondagavond is, voor een deel omdat met name Borknagar en Insomnium de lat erg hoog gelegd hebben. Toch komen de Portugezen met een sterk optreden. Weliswaar zonder veel verrassingen en show-elementen, maar met goed geluid en bandleden die veel beleving tonen. De set staat in het teken van het dertigjarig jubileum, dus slechts weinig ruimte voor het meest recente album Hermitage. Alleen The Greater Good staat op de lijst, als opener. Daarna duiken we de historie in met onder meer sterke vertolkingen van In And Above Men en Breathe (Until We Are No More). Uiteraard zijn het Night Eternal, Opium en Mephisto die op de meeste bijval en meezingers kunnen rekenen.

Moonspell @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Fernando Ribeiro vermaakt het publiek tussen de nummers door. Hij is onder de indruk van het grote complex TivoliVredenburg, met al zijn gangen, zalen en liften. “In Portugal hebben we ook zoiets. We noemen het science fiction”. Verder geeft hij aan dat je het sneller voor elkaar hebt om een kameel achteruit te laten lopen dan een setlist voor een Moonspell-show op te stellen. Het toetsenwerk van Pedro Paixão komt specifieke vandaag heel sterk uit de verf, specifiek tijdens Finisterra en Mephisto. Een sterke set zonder veel franje komt tot zijn einde met publieksfavoriet Alma Mater (inclusief reprise) en Full Moon Madness, wat eigenlijk de titel zou zijn van Irreligious (1996). Moe maar voldaan kijken de bezoekers terug op een lange en zeer geslaagde concertavond met een aansprekende package. (Jeffrey)

Moonspell @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Setlist Moonspell:
1. The Greater Good
2. Extinct
3. Night Eternal
4. Finisterra
5. In And Above Men
6. From Lowering Skies
7. Opium
8. Herr Spiegelmann
9. Breathe (Until We Are No More)
10. Mephisto
11. Alma Mater
12. Full Moon Madness

Moonspell @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Setlist Insomnium:
1. Karelia
2. Ephemeral
3. Valediction
4. Revelation
5. Down With The Sun
6. Mortal Share
7. And Bells They Toll
8. Pale Morning Star
9. The Primeval Dark
10. While We Sleep
11. Heart Like A Grave

Insomnium @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Setlist Borknagar:
1. The Fire That Burns
2. Ruins Of The Future
3. The Rhymes Of The Mountain
4. Up North
5. Voices
6. Colossus
7. Winter Thrice

Borknagar @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Setlist Wolfheart:
1. Skyforger
2. The King
3. Ghosts Of Karelia
4. Aeon Of Cold
5. Breakwater
6. Knell
7. The Hammer

Wolfheart @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Setlist Hinayana:
1. Death Of The Cosmic
2. Cold Conception
3. In Sacred Delusion
4. Pitch Black Noise
5. Taken

Hinayana @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-10-2022. Foto door Eus Straver.

Met dank aan Eus Straver van Metal-Experience voor de foto's.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.