Enqute

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  1 juli:
 • Doodswens, Morvigor en Zwaan
 • Savatar
 • Tremonti
 • 2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Balsac: The Jaws of Death (Gwar) - 54
 • Charlie Clouser (Nine Inch Nails) - 59
 • Desderoth (Hellsaw) - 38
 • Fabio Gremo (Daedalus) - 46
 • Jon Ndtveidt (Dissection)† - 47
 • Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (Satyricon) - 49
 • Kurdt Vanderhoof (Metal Church) - 61
 • Matthias "Metalmachine" Liebetruth (Running Wild) - 52
 • Vincent Poliquin (Icewind) - 39
 • Zoltn Marthy (Ossian) - 55
Concertreview

Michael Schenker Group en Everdawn
Op 3 mei 2022 in Boerderij, Zoetermeer
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Michael Schenker zit alweer een hele tijd goed in zijn vel getuige de constante stroom aan releases van Michael Schenker's Temple Of Rock, Michael Schenker Fest en MSG (Michael Schenker Group), ondanks dat er vrijwel geen muzikaal verschil zit tussen de bands. Het is en blijft old fashioned hardrock.

Op het nieuwe MSG-album Universal, dat op 27 mei uitkomt, zingt - uiteraard, zou je tegenwoordig haast zeggen - Ronnie Romero. Tijdens de Europese tournee neemt Robin McAuley echter de zang voor zijn rekening. Ronnie Romero vertegenwoordigt Bulgarije op het Eurovisie Songfestival en is er na deze tour weer bij. Robin McAuley is uiteraard geen vreemde, aangezien hij mede-naamgever is van McAuley Schenker Group (1986-1993) waarin ook drummer Bodo Schopf en toetsenist/gitarist Steve Mann van de partij waren, die er vanavond ook zijn. Ook was hij te horen en zien tijdens de Michael Schenker Fest-periode (2016-2019). Als chauvinist gaan wij uiteraard voor onze eigen Barend Courbois op bas. Hij speelt gewoon in de band waar hij fan van is. Hoe gaaf is dat.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Everdawn. De uit Noord-Amerika afkomstige band speelt symphonische metal. Bassist Mike LePond ken je wellicht van Symphony X, maar de blikvanger is de van origine uit Rusland afkomstige zangeres Alina Gavrilenko. Om maar met de deur in huis te vallen: Everdawn heeft muzikaal veel weg van Nightwish, maar met heftiger gitaarwerk. Songtechnisch kleuren ze niet buiten de lijnen en zit er weinig verschil in tempo tussen de nummers. Uitschieter in de set is het mooi opgebouwde en vol met gitaar gestopte First Time Thrill uit de periode toen de band nog Midnight Eternal heette. Muzikaal en zangtechnisch zit het prima in elkaar. Zangeres Alina moet nog wel groeien in haar rol als frontlady. Het overgrote deel van het publiek komt echter voor een ander type muziek en luistert beleefd. Everdawn zet een geslaagd optreden neer dat meer succes had verdiend.

Everdawn @ Boerderij, Zoetermeer, 3-5-2022

Doordat dit een verplaatst concert is, hebben we nog te maken met de 50th Anniversary & Immortal-tour van Michael Schenker Group. Al is Immortal, het album uit 2021, inmiddels vervangen door Universal. Wat maakt het uit, als Michael Schenker maar speelt. En spelen doet hij in de uitverkochte Boerderij. Als de lichten uitgaan, wordt geopend met het instrumentale Ascension, waarna met Cry For The Nations de eerste van vele klassiekers volgt. De band heeft het zichtbaar naar de zin en Schenker is, zoals dat tegenwoordig normaal is, de vrolijkheid zelve. Hij lacht, is interactief met het publiek, maar duikt opeens in zijn gitaarcocon om daar dan weer solerend uit te komen. Ondanks een paar technische probleempjes blijft zijn humeur uitstekend.

Michael Schenker Group @ Boerderij, Zoetermeer, 3-5-2022

Bassist Barend Courbois is als een vis in het water en zo speelt hij ook. Hij geniet getuige de niet verdwijnende smile op zijn gezicht. Steve Mann hoor je beter als hij toetsen speelt dan slaggitaar. De 69-jarige McAuley is goed bij stem, maar een beetje strammer in de beentjes. De nummers uit de UFO- en vroege MSG-periode zijn slim door de set verweven zodat de aandacht niet verflauwt. Het enige Scorpions-nummer is In Search Of The Peace Of Mind dat ook op het Immortal album staat. Opvallend is dat er geen nummer van McAuley Schenker Group in de set is opgenomen.

Michael Schenker Group @ Boerderij, Zoetermeer, 3-5-2022

De 67-jarige Michael Schenker is en blijft een gitaargod en dat gaat nooit meer veranderen. A King Has Gone is een sterk nummer van het aanstaande album Universal en een eerbetoon aan de zanggod Ronnie James Dio. Hierna is het een rollercoaster met zes UFO-krakers tot de lichten aan gaan. Na twee uur spelen is het op. Een heerlijk concert met als uitschieters toch de oude MSG- en UFO-nummers.

Michael Schenker Group @ Boerderij, Zoetermeer, 3-5-2022

Setlist MSG:
1. Ascension
2. Cry For The Nation
3. Docter Docter (UFO-cover)
4. Sleeping With The Lights On
5. Looking For Love
6. Warrior
7. Into The Arena
8. In Search Of The Peace Of Mind (Scorpions-cover)
9. Red Sky
10. Emergency
11. Lights Out (UFO-cover)
12. After The Rain
13. Armed And Ready
14. Sail The Darkness
15. Rock You To The Ground
16. A King Has Gone
17. Rock Bottom (UFO-cover)
18. Shoot Shoot (UFO-cover)
19. Let It Roll (UFO-cover)
20. Natural Thing (UFO-cover)
21. Too Hot To Handle (UFO-cover)
22. Only You Can Rock Me (UFO-cover)

Michael Schenker Group @ Boerderij, Zoetermeer, 3-5-2022

Setlist Everdawn:
1. Heart Of A Lion
2. Infinity Divine
3. Stranded In Bangalore
4. Cleopatra
5. Signs Of Fire
6. First Time Thrill
7. Rider Of The Storm
8. The Last Eden

Everdawn @ Boerderij, Zoetermeer, 3-5-2022

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.