Enquźte

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsū – Proscriptor McGovern's Apsū
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquźtes ]

  2 december:
 • Įrstķšir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Queensr˙che, Firewind en Dark Sky Choir
Op 3 december 2019 in Hedon, Zwolle
Een review door Jeffrey
Foto's door Whitemoor Photography

In augustus stond Queensr˙che op Into The Grave, op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Aldaar maakte de ervaren muzikanten een degelijke, maar tevens wat routineuze indruk. Queensr˙che komt beter tot zijn recht tijdens clubtours, zoals die van vanavond in Hedon. De grote zaal van het evenementencomplex te Zwolle is vandaag uitverkocht. De Amerikanen nemen Firewind en Dark Sky Choir mee op reis.

Ook Dark Sky Choir stond in augustus in Nederland op het podium. In Nijverdal maakte de in 2016 opgerichte groep uit New Jersey een gemotiveerde indruk, maar dat kon niet verbloemen dat het songmateriaal wat achterblijft. Vandaag is een herhaling van zetten. De mix van traditionele heavy en thrash metal gaat het ene oor in en het andere weer uit. Er is dan ook weinig bijval. Live pakken de tracks wat ruiger uit dan op plaat. Vooral zowel het gitaarspel van Ira Black als de zang van Brian Allen (beiden ex-Vicious Rumors). Het drumwerk van Jordan Cannata (Adrenaline Mob) opvallend expressief. De drummer met stropdas zit als Animal van The Muppet Show achter zijn instrument, doet veelvuldig trucjes met de drumstokjes en eindigt het optreden slaand met een bekken op zijn instrument. Static Death en Misery zijn de sterkste songs, maar verder kan een hard werkend en energiek Dark Sky Choir het grootste deel van het publiek niet overtuigen.

Dark Sky Choir @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Dat lukt Firewind wel. Daarvoor melden zich een aantal bezoekers dichtbij het podium. Het is inmiddels een stuk drukker in de zaal. De Griekse formatie met een Duitse zanger (Henning Basse) en Belgische drummer (Jo Nunez) heeft de zaken goed voor elkaar. Uiteraard is er met drie tracks ruimte op de setlist voor Immortals (2017), het enige album waarop Basse de leadvocalen voor zijn rekening neemt. Toch zijn het de oudere tracks Heads Up High en World On Fire, die de beste visitekaartjes zijn. Basse evenaart voorganger Apollo Papathanasio daarin niet, maar stemt toch tot redelijke tevredenheid met zijn interpretatie. Zijn stem leent zich echter vreemd genoeg een stuk minder voor de power metal van Hands On Time. In het stevige I Am The Anger komt hij juist heel sterk voor de dag.

Firewind @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Basse heeft een stel topmuzikanten om zich heen, waarvan Gus G. de bekendste is. De gitarist schittert samen met Bob Katsionis in het instrumentale The Fire And The Fury. Bob staat uitstekend te spelen (al is het jammer dat zijn toetsenwerk niet altijd mooi is uitgelicht) en laat de monden van verbazing openvallen door snel te switchen tussen gitaar en keyboard. De bandleden hebben onderling veel plezier en maken meerdere keren leuke opmerkingen tussen de songs door. Zo is Mercenary Man “a big hit in Wuppertal since Henning’s cousin bought all the 23 copies”. Firewind krijgt in tegenstelling tot Dark Sky Choir veel bijval voor een prima set.

Firewind @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

En dan Queensr˙che, de reden dat de grote zaal stampvol is met liefhebbers. Daarbij valt op dat de vergrijzing van de bandleden en die van het publiek hand in hand gaan. De gemiddelde leeftijd ligt vandaag ergens halverwege de veertig. Gelukkig heeft het songmateriaal in al die jaren niets aan kracht ingeboet, zo blijkt vandaag. Frontman Todd La Torre heeft vandaag helaas bronchitis.

Queensr˙che @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

De Amerikaan is dus niet in topvorm, maar het is verrassend hoe goed hij op techniek kan zingen onder deze omstandigheden, getuige de uithaal in onder andere NM 156. Hoewel hij hard moet werken om de hogere noten van onder meer Eyes Of A Stranger te halen en daarbij wat schoonheidsfoutjes maakt, zijn die gelukkig geen storende factor. Integendeel: Queensr˙che had zich geen betere zanger kunnen wensen. Het is dan ook genieten van zijn voordracht. Hij wint al snel de sympathie van velen. Hij laat tijdens Blood Of The Levant een fan kort meezingen, geeft een andere fan de complimenten dat hij een tourshirt van 1986-1987 draagt en dankt het publiek voor de loyaliteit.

Queensr˙che @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Ook houdt hij de microfoon bij het publiek zodat zeker de voorste rijen bezoekers nog meer hun hun best doen om uit volle borst mee te zingen met klassiekers als Walk In The Shadows, Operation: Mindcrime, Silent Lucidity en Queen Of The Reich. Van Operation: Mindcrime verschijnt een deel van de tekst op het scherm achter drummer Casey Grillo. Verder zijn er veel abstracte beelden te zien. Voor het soleerwerk doen Michael Wilton en Parker Lundgren een stap naar voren of komen ze voor het duale werk bij elkaar in het midden, zoals tijdens Queen Of The Reich en Eyes Of A Stranger.

Queensr˙che @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Ook het nieuwere materiaal doet het goed. Van The Verdict komen Blood Of The Levant, Man The Machine en Light-years aan bod. Intro Launder The Conscience mag je eigenlijk niet meetellen. Hoewel de nieuwe tracks het qua bijval niet halen bij de oude krakers, worden ze positief ontvangen en passen ze prima in de set, die professioneel wordt uitgevoerd. De bandleden zijn niet heel beweeglijk, maar de muziek vergoedt veel. Het geluid staat prima afgesteld en daardoor hebben songs zoals Screaming In Digital veel power en overtuigingskracht. Behalve meezingen, zie je veel bezoekers dan ook meeknikken op de maat of zelfs headbangen.

Queensr˙che @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Met Eyes Of A Stranger neemt Queensr˙che afscheid van de fans in Zwolle, die vanavond getuige zijn geweest van een prima optreden van de legendarische metalformatie. De mannen mogen dan grijzer worden, de performance staat nog steeds als een huis.

Queensr˙che @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Setlist Queensr˙che:
1. Launder The Conscience (Intro)
2. Blood Of The Levant
3. I Am I
4. NM 156
5. Man The Machine
6. Walk In The Shadows
7. Condition Hüman
8. Operation: Mindcrime
9. Silent Lucidity
10. Jet City Woman
11. Queen Of The Reich
12. The Mission
13. Screaming In Digital
14. Take Hold Of The Flame

Toegift:
15. Light-years
16. The Needle Lies
17. Eyes Of A Stranger (met Anarchy-X outro)

Queensr˙che @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Setlist Firewind:
1. Ode To Leonidas
2. We Defy
3. Head Up High
4. Hands Of Time
5. World On Fire
6. The Fire And The Fury
7. Mercenary Man
8. I Am The Anger
9. Falling To Pieces

Firewind @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Setlist Dark Sky Choir:
1. Perils Of The Night
2. I Am The Fire
3. Lost In Oblivion
4. I See Red
5. I Come Alive
6. Static Death
7. Misery

Dark Sky Choir @ Hedon, Zwolle, 3 december 2019

Met dank aan Rick van Whitemoor Photography voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.