Enquęte

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsű – Proscriptor McGovern's Apsű
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquętes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wĺhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Sólstafir
Op 15 december 2019 in TivoliVredenburg, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Marjolein Regterschot

Ter ere van het tienjarig jubileum van het Köld speelt Sólstafir vijf shows in Europa waarbij het album in chronologische volgorde wordt gespeeld. De eerste in die serie vindt vanavond plaats in de goed gevulde Pandora-zaal in TivoliVredenburg te Utrecht. Zonder voorprogramma, dus het is te hopen dat er ook nog wat extra songs op de setlist staan.

Terwijl het intro Náttfari klinkt, zijn op de achtergrond beelden uit een film te zien en betreden de bandleden het podium. Nadat de instrumenten zijn ingeplugd, beginnen de heren met 78 Days In The Desert, gevolgd door Köld. Beide tracks komen uitstekend uit de verf door het prima afgestelde geluid en de prima uitvoering. Zelfs de orgelpartijen in het titelnummer zijn goed te horen. De instrumentatie is intens en de vocalen worden met veel emotie gebracht.

Sólstafir @ TivoliVredenburg, Utrecht, 15 december 2019

Na Köld spreekt zanger/gitarist Ađalbjörn Tryggvason het publiek toe. “Never seen this coming. This album is a milestone in our career. We will play it in its entirity. We do this once in a lifetime. Not because we don’t love it, but because we have many other songs to choose from.” Ondanks dat het titelnummer bij sommige fans favoriet is, blijkt Pale Rider vandaag een groter succes. De lichtshow voegt juist in deze verhalende, filmische track veel toe en de bandleden lijken nog net een beetje extra van zichzelf te geven. Zo klinkt de wanhoop goed door in het stemgeluid van Tryggvason ("I don't know where to go") en zijn de secties met blasts en een Primordial-achtige muur van geluid intens.

Sólstafir @ TivoliVredenburg, Utrecht, 15 december 2019

Ook Necrologue komt sterk over. De kalme track toont een heel andere kant van het IJslandse kwartet wordt ingeleid met een verhaal van de frontman. Hij herinnert dat de band boven een sexshop aan het repeteren was, dat het nummer binnen een uur geschreven was en over een overleden vriend ‘Kittie’ ging, die zelfmoord had gepleegd. Het wordt doodstil in de zaal. Aandachtig volgt men het verhaal. “Kittie was fighting demons. He felt different. He gave up. You feel different. Don’t give up. Keep on fighting.” Necrologue is fraai gearrangeerd met sterk soleerwerk en World Void Of Souls met effecten op het gitaarspel.

Sólstafir @ TivoliVredenburg, Utrecht, 15 december 2019

De bandleden hebben het prima naar hun zin. Vooral bassist Svavar Austman toont veel beleving. Gitarist Sćţór Maríus Sćţórsson is zoals altijd de rust zelve. Drummer Hallgrímur Jón Hallgrímsson houdt zich op de achtergrond, maar krijgt de spotlights op zich gericht als de frontman grapt dat hij gaat soleren als iemand hem geld geeft. Prompt krijgt hij tien euro van iemand uit het publiek en er volgt wat kort soleerwerk, tot hilariteit van het publiek. Ook komt de vraag: “Should we do a few Pantera covers? Or play Cowboys From Hell?” en is er een voorstelronde, waarbij aangegeven wordt dat Austman “was voted sexiest man from Iceland four times in a row”. Sommigen hadden liever gezien dat de band wat extra nummers speelde, anderen kunnen de humor wel waarderen.

Sólstafir @ TivoliVredenburg, Utrecht, 15 december 2019

Daarna is er weer ruimte voor muziek. De ‘hit’ Love Is The Devil (And I Am In Love) volgt en de reguliere set eindigt met Goddess Of The Ages, waarbij de publieksparticipatie aangemoedigd wordt (“1, 2, 3, 4” en dan gejuich). Helaas valt het scherm uit, waarop tijdens het optreden vooral het logo van de band te zien is. Ook in de toegift gaat niet alles goed. Zo eindigt het overig uitstekend uitgevoerde Ótta, een van de publieksfavorieten, abrupt in de laatste seconden. Het gemęleerde en internationale publiek (velen verschijnen in een shirt of hoodie met bandlogo) kan er wel om lachen.

Sólstafir @ TivoliVredenburg, Utrecht, 15 december 2019

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriet en zingt zo nu en dan mee. Na afloop van elke track klinkt veel waardering door middel van gejuich en applaus. Een idolate fan schreeuwt het meermaals uit. Bláfjall en Fjara vormen een overtuigend slot van een Sólstafir in topvorm. De intense en emotionele factoren goed tot hun recht en zorgde het uitstekende geluid voor een versterkende dynamiek. Juist in een setting als die van vanavond komt de muziek van Sólstafir uitstekend tot zijn recht.

Sólstafir @ TivoliVredenburg, Utrecht, 15 december 2019

Setlist:
1. Náttfari (Intro)
2. 78 Days In The Desert
3. Köld
4. Pale Rider
5. She Destroys Again
6. Necrologue
7. World Void Of Souls
8. Love Is The Devil (And I Am In Love)
9. Goddess Of The Ages

Toegift:
10. Ótta
11. Bláfjall
12. Fjara

Met dank aan Marjolein Regterschot van Marjolein Regterschot Photography, handelend in opdracht van Brothers In Raw voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.