Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-07-2020

Anneke van Giersbergen 25th Anniversary Show
Op 16 november 2019 in Effenaar, Eindhoven
Een review door Jeffrey
Foto's door Ton Dekkers

Niet één, maar twee keer een uitverkocht Effenaar voor Anneke van Giersbergen, die in de grote zaal van de Eindhovense concertlocatie vandaag en morgen haar 25-jarig jubileum viert. In al die jaren heeft ze een indrukwekkende discografie opgebouwd met daarin solowerk, de recente samenwerking met de mannen van VUUR, haar gastbijdragen aan diverse bands en uiteraard meerdere albums met The Gathering. Geen voorprogramma vanavond, maar meer dan twee uur genieten van de veelzijdige stem van één van Nederlands populairste metalzangeressen.

Fans uit 34 landen, van Canada tot Isreël en van Nieuw-Caledonië tot China, komen samen om getuige te zijn van dit bijzondere evenement. Bijzonder, omdat het niet alleen een jubileum betreft, maar ook vanwege de gastmuzikanten en de verschillende sets. Zo begint Anneke het optreden solo met Saturnine, een cover van The Gathering. Direct is het stil in de zaal en staan mensen geboeid te luisteren naar haar betoverende stem, die na 25 jaar nog steeds niets aan kracht of karakter heeft ingeboet.

Integendeel, ze zingt vanavond uitstekend, zoals in de bijzondere set met het Kamerata Zuid String Orchestra, die op Saturnine volgt. De composities komen in deze bijzondere uitvoering tegen de achtergrond van een groot wit doek prima uit de verf, mede vanwege de arrangementen van Ruud Peeters. Met name Stay is prachtig gearrangeerd, maar ook favorieten als Valley Of The Queens en Somewhere behoren tot de vroege hoogtepunten van vanavond. Voor laatstgenoemde komt niemand minder dan Sharon den Adel onder luid gejuich en een daverend applaus het podium op. Hoewel ze even de mist ingaat met de tekst vormen de dames een prima duo en sluiten hun zangstemmen goed op elkaar aan.

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Na deze set met het twintigkoppige strijkorkest onder leiding van dirigent Frank Adams wordt het podium snel omgebouwd. Björn van der Doelen, oud-PSV-er en zelf al jaren muzikant, doodt de wachttijd enigszins met een toespraak. Al eerder deze avond kondigde hij Anneke aan. Hij vertelt over de belangrijkste zaken in het leven: vrijheid en liefde en over zijn afkeer van negatief nieuws, politiek en dergelijke. Hoewel hij daarbij soms best leuke opmerkingen maakt (zijn eigen platenlabel heet "Val allemaal maar kapot ik doe het zelf wel Records" en als hij de landen waar de bezoekers vandaan komen opleest, zegt hij na Israël: “ … niet te verwarren met Azraël, dat is de kat van Gargamel”) zijn zijn woorden lang niet aan iedereen besteed. Vooral niet aan de buitenlanders, die zijn woorden niet kunnen volgen.

Nee, men hoort toch liever Anneke zingen, die zich tussentijds snel heeft omgekleed en zes poprockende nummers met Agua De Annique opvoert, dat vandaag bestaat uit Jimmy van den Nieuwenhuizen (Van Velzen), Joost van Haaren, Gijs Coolen en Ferry Duijsens. Het is daarbij jammer dat bepaalde partijen van backingtrack klinken, zoals de toetsenpartijen (Feel Alive) en de zang van Hayko Cepkin (Mental Jungle). Duijsens is uiteraard geen John Wetton, maar wat blijft To Catch A Thief een prachtig nummer. Ook het catchy Feel Alive (waarin de rook uit de rookkanonnen dankzij de lichtshow een fascinerend blauwe gloed krijgt) en Hey Okay! (over een one night stand) stemmen vrolijk.

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Daarna verschijnt Danny Cavanagh ten tonele. De Anathema-gitarist laat direct horen over een aardig woordje Nederlands te beschikken: “Hoe gaat het, jongens?” Hij bedankt vervolgens Sharon den Adel, die hem over zijn zenuwen heen heeft geholpen (“She’s my therapist now”). De Engelsman maakt echter wel een fout in de loops aan het einde van A Natural Disaster. Gelukkig kunnen zowel hij als Anneke erom lachen. Hij herstelt zich overigens prima in het mooie Untouchable 2, waarin de zesenveertigjarige frontvrouw een alleskunner blijkt, door schijnbaar moeiteloos Lee Douglas (zangeres van Anathema) te doen vergeten. Danny nodigt het publiek uit om mee te zingen, waaraan meerderen voorzichtig gehoor geven.

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Het gaat echter pas echt los bij het laatste deel van het optreden. Na een wat langere ombouwtijd betreden de bandleden van VUUR de planken om een stevige set te verzorgen. De heren spelen zeer strak en een separaat compliment is op zijn plaats voor gitarist Jord Otto. Met name tijdens het soleerwerk valt op hoe technisch verzorgd de man kan spelen. Hij mist geen noot. Ondertussen staat hij net als zijn collega’s niet stil. Er is veel beweging op het podium. Bandleden zoeken elkaar op en staan te headbangen. Bassist Johan van Stratum toont zijn lenigheid door tot een paar keer toe van een verhoging te springen. De energie van de muzikanten springt over naar het publiek.

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Wat wil je ook met een formidabele uitvoering (met prachtige licht- en vuurshow) van The Storm van The Gentle Storm en een zeer geslaagde cover van On Most Surfaces (Inuït) van The Gathering, waarin de krachtige zang van Anneke zich prima staande houdt tussen de stevige instrumentatie, al staan de vocalen van de gedoodverfde opvolgster van Floor Jansen als kandidaat voor De Beste Zangers 2020 soms wat te zacht in de mix. De geluidsman voert het algehele volume gedurende het optreden bovendien met een piek van 104 decibel iets te ver op.

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Verder zijn er alleen maar complimenten over het heldere en krachtige geluid en de uitvoering door de muzikanten. De fans en geïnteresseerden in de zaal reageren dan ook zeer uitbundig na afloop van elk nummer, waaronder Hyperdrive (Devin Townsend) en Amongst Stars (Amorphis). In laatstgenoemde komt Alma Alizadeh ten tonele. Jammer genoeg is ze aanvankelijk niet te horen, maar in het tweede deel van deze melodieuze proggy deathmetaltrack komen de bijdragen van de stuiterende zangeres van For I Am King prima uit de boxen.

Zelfs als met favoriet Strange Machines, dat door velen intens wordt beleefd, na meer dan twee en een half uur een einde aan het speciale optreden komt, blijft iedereen staan in de hoop op meer. Het laat zien hoe iedereen genoten heeft van een veelzijdige show, die mensen over de hele wereld bij elkaar bracht en kippenvel bezorgde. De setlist was samengesteld op basis van wat op Spotify poplair bleek, wat verzoeknummers en een eigen keuze van Anneke. Het bleek een mooie dwarsdoorsnee van de diversiteit van de albums waaraan Anneke heeft bijgedragen. Het was een bijzonder mooie avond en we hopen nog lang te mogen blijven genieten van de karakteristieke zang van Anneke van Giersbergen.

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Setlist:
1. Saturnine (The Gathering-cover)

Set met Kamerata Zuid Chamber Orchestra:
2. She
3. Valley Of The Queens (Ayreon-cover)
4. Stay
5. Circles
6. Somewhere (Within Temptation-cover met Sharon den Adel)

Rockset met Agua De Annique:
7. Feel Alive
8. Even The Spirits Are Afraid (The Gathering-cover)
9. Sunken Soldiers Ball
10. Hey Okay!
11. To Catch A Thief (John Wetton & Geoffrey Downes-cover)
12. Mental Jungle

Akoestische set met Daniel Cavanagh:
13. The Blower’s Daughter (Damien Rice-cover)
14. A Natural Disaster (Anathema-cover)
15. Untouchable, Part 2 (Anathema-cover)

Metalset met VUUR:
16. The Storm (The Gentle Storm-cover)
17. On Most Surfaces (Inuït) (The Gathering-cover)
18. Your Glorious Light Will Shine – Helsinki
19. Hyperdrive (Devin Townsend-cover)
20. Amongst Stars (Amorphis-cover)
21. Strange Machines (The Gathering-cover)

Anneke van Giersbergen @ Effenaar, Eindhoven, 16 november 2019

Met dank aan Ton Dekkers van Interdependent Photo voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]